JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arupsgt. blir barnefengsel

Tanken var å legge ned en av Oslos overgangsboliger til fordel for barnefengsel. NFF ville det litt annerledes. Og vant fram.

Like før Revidert nasjonalbudsjett skulle legges fram, fredag 15. mai, fikk Geir Bjørkli – lederen av Norsk Fengsel- og Friomsorgsforbund (NFF) – informasjon om at Arupsgate Overgangsbolig skulle legges ned til fordel for barnefengsel. En veldig dårlig idé, ifølge Bjørkli.

- Vi er prinsipielt mot å bygge barnefengsler, men når dette nå er besluttet, er det viktig at tilbudet blir så bra som mulig, både når det gjelder innhold og bemanning, sier Bjørkli.

Konflikt om turnus.

NFF-lederen forteller at situasjonen føltes håpløs idet forbundet ikke en gang fikk muligheten til å påvirke situasjonen. Så kom det reviderte budsjettet hvor det ikke sto noe om Arupsgate Overgangsbolig. Parallelt med dette er det ingen hemmelighet at det foregår en hard drakamp om turnusen ved overgangsboligen hvor partene står langt fra hverandre – for å si det mildt. Et partssammensatt utvalg, hvor blant annet Bjørkli er med, har i lengre tid forsøkt å løse konflikten.

Allmøte.

Dagen etter nasjonaldagen, 18. mai, hadde NFFs leder og nestleder Rita Bråten et møte med Unni Gunnes, avdelingsleder i Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) og Ellinor Houm, direktør i region øst. NFF foreslo da en ny overgangsbolig i Oslo der alle ansatte fra Arupsgate som ønsket det skulle være med. I tillegg skulle ingenting gjøres med Arupsgate før overføringen var i orden. Dagen etter, da det partssammensatte utvalget skulle ha et møte om turnusen, fikk Bjørkli og Bråten vite at forslaget deres var akseptert. Den påfølgende fredag 22. mai, klemt inne mellom Kristi himmelfartsdag og helga, ble det holdt allmøte i Arupsgate, og de ansatte fikk vite hva som var i ferd med å skje.

Leter etter lokaler.

May Lise Olsen, lederen av NFFs forening i Arupsgate visste også om planene tre dager før allmøte og forteller at det ikke var lett å holde sånne opplysninger hemmelig for kollegene. Nå har hun vært og sett på to alternative steder hvor overgangsboligen kan flytte. Ett av dem var raskt uaktuelt, det andre visste seg etter hvert heller ikke å passe. Når det gjelder å finne egnede lokaler til barnefengslet, eller ungdomstiltaket som justismyndighetene kaller det, har KSF jobbet med det i ett år. Nå er det antydet at det kanskje kan bli aktuelt å finne midlertidige lokaler til overgangsboligen, noe Olsen er lite tilfreds med.

- Vi må finne et godt egnet lokale med en gang sånn at vi slipper å flytte flere ganger, sier hun.

To overgangsboliger.

Olsen ser ikke bort fra at flyttingen kan ha positiv effekt på arbeidsmiljøet i overgangsboligen og turnusdrøftingene, mens Bjørkli understreker viktigheten av at de nye lokalene også gir rom for fellesaktiviteter for de innsatte.

- Regionledelsen ser for seg at flyttingen skjer før jul, og alle de ansatte har signalisert at de er interesserte i å være med på flytteprosessen, sier Olsen.

Bjørkli mener det ikke er tvil om at det er behov for to overgangsboliger i Oslo.

- Det er jeg helt enig i. I Arupsgt. har vi som målsetning å ha fullt belegg hele tida. Det har vi også, og får stadig inn nye søknader, sier Olsen.

Prinsipielle.

Det er godt kjent at NFF er mot barnefengsler. Sågar på et prinsipielt grunnlag. Likevel er det en viss pragmatisme å spore hos NFF-lederen.

- Vi blir ikke hørt. Det blir fattet vedtak mot vår vilje. Når så galt er, må vi prøve å gjøre det beste ut av det. Fører etableringen av barnefengslene til at flere barn fengsles, en frykt som er reell og som også statssekretær Moland Pedersen har sagt han deler, må saken vurderes på nytt. Og tar vi feil, så blir det likevel ikke riktig å sette barn i fengsel. Skal barn skjermes, må barnevernet gjøre det – ikke kriminalomsorgen, sier Geir Bjørkli.

NFF-lederen påpeker at ideen om barnefengsler er et to-årig prøveprosjekt som skal evalueres. Forhåpentligvis av eksterne krefter.

Annonse
Annonse