JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

AUFs nye «nasjonalsang»

Nordahl Grieg skrev diktet som for alltid vil knyttes til AUFs skjebnedag 22. juli 2011.

Forfatteren Nordahl Grieg ble overbevist kommunist under et opphold i Sovjetunionen tidlig på 1930-tallet. Få år senere skrev han diktet som for alltid vil knyttes til AUFs skjebnedag 22. juli 2011.

Det var likevel først i 1952 at diktet «Til ungdommen» ble gitt en musikalsk innpakning av den danske komponisten Otto Mortensen. Ord og toner ble dermed det enhetlige verket som i disse dager brukes ved alle seremonier og minnemarkeringer.

– Den er nærmest blitt en nasjonal hymne og veldig knyttet til AUF. Etter de uhyrlige og dramatiske opplevelsene våre ungdomspolitikere har vært gjennom, vil denne sangen helt klart få en mer framtredende plass hos arbeiderbevegelsen, sier parlamentarisk nestleder og tidligere partisekretær Martin Kolberg til NTB.

Til sjøs

Nordahl Grieg var overklassegutten fra Bergen som dro tidlig til sjøs. Han skildret sjømannslivet, skrev reisebrev, dramatiske verk som «Vår ære og vår makt» og «Nederlaget», og ikke minst romanen «Ung må verden ennå være», sterkt influert av troen på Sovjetunionen.

Det var trusselen fra den gryende nazismen som drev Nordahl Grieg. Han så Sovjetunionen som et bolverk mot de fascistiske og nazistiske strømningene i Europa. Grieg sluttet seg til motstandsstyrkene etter invasjonen av Norge i april 1940 og var med på flere spektakulære operasjoner.

Han flyktet til England, der han som krigskorrespondent deltok på flytokt over Atlanterhavet og Tyskland. Nordahl Grieg ble skutt ned over Berlin 2. desember 1943, 41 år gammel.

Revolusjonær

Det var den radikale Mot Dag-politikeren og pressmannen Trond Hegna som ba Grieg skrive et optimistisk, framtidsrettet dikt for ungdommen i forbindelse med det nye studieårets begynnelse høsten 1936. Grieg utførte oppdraget under et opphold i Ny-Hellesund i Søgne. Samme år utga Arnulf Øverland sin kraftfulle advarsel «Du må ikke sove».

«Til ungdommen» er ikke arbeiderbevegelsens «eiendom». Det framføres ved mange anledninger, blant annet er det fast innslag ved de alternative konfirmasjonene som Human-Etisk Forbund arrangerer.

– Diktet har ikke vært blant de mest sentrale i vår sangtradisjon, men har vært hentet fram nå og da. Det er «De unge slekter» med tekst av Kåre Holt som er arbeiderbevegelsens offisielle sang framfor noen, ved siden av Internasjonalen, sier Kolberg.

Han legger stor vekt på sangens betydning, både formidlingen av et politisk innhold og allsangens evne til å skape sosialt fellesskap.

Minnestein

I november 2003 ble «Til ungdommen» ble framført under avdukingen av minnesteinen som er reist for Nordahl Grieg og mannskapet, der flyet styrtet i skogen utenfor Potsdam like ved Berlin i 1943.

Mange artister har spilt inn versjoner av diktet, noen ganger kalt «Kringsatt av fiender». Blant disse er Grex Vocalis, Herborg Kråkevik og danske Kim Larsen.

Til tross for sitt sterkt moralske og oppbyggelige innhold, og sin fornektelse av krig og vold som virkemidler, fikk ikke «Til ungdommen» status som salme ved revisjonen av salmeboken til Den norske kirke i 2008.

Den var med i førsteutkastet, men ble utelukket fra den endelige utgaven med den begrunnelse at den ikke innfridde kravene til «teologisk dimensjon». (ANB-NTB)

Annonse
Annonse