Ber Stortinget ta ansvar
Michael Tetzschner mener Stortinget må rydde opp i spørsmålet om kommunesammenslåinger.
Han mener Stortinget må ta ansvar.
Høyres Michael Tetzschner er ikke overrasket over at KS ikke vil ta standpunkt til hvorvidt kommuner skal slå seg sammen.
Samme dag som over 100 ordførere truet med utmelding dersom Kommunesektorens organisasjon (KS) sa ja til tvungen kommunesammenslåing, fattet hovedstyret et vedtak om at de sprikende meningene blant organisasjonens medlemmer gjør at de ikke vil ta et standpunkt om hvordan kommunene skal utformes.
– Les også: Ber Stortinget slå sammen kommuner
Høyre har ytret ønske om at Stortinget skal utvikle et nytt kommunekart, med færre og større kommuner. Michael Tetzschner, som sitter i kommunalkomiteen på Stortinget, tar KS-avgjørelsen til etterretning.
– Høyre vil ha en mer robust løsning for kommunene, og en klarere arbeidsfordeling mellom kommune og stat. Likevel er jeg ikke overrasket over at KS ønsker å ta hensyn til alle sine medlemmer. Deres avgjørelse er bare en ny påminnelse om at Stortinget må ta ansvar, sier han.
Tirsdag bekreftet KS-styreleder Gunn Marit Helgesen at spørsmålet om frivillig eller tvungen kommunesammenslåing fortsatt er det største stridsemnet blant medlemmene. Tetzschner reagerer på bruken av tvangsbegrepet.
– Tidligere har Stortinget fattet vedtak som ikke alle er enige i, men det har ikke blitt kalt for «tvang». Dessuten har vi operert med full frivillighet de siste 40-50 årene, uten at det har gitt de mest effektive resultatene, sier han.
Har forventninger
Gunn Marit Helgesen understreker at KS forventer at kommunene får delta aktivt i eventuell endring i kommunestrukturen, og at det blant annet må tas hensyn til geografi og bevaring av det lokale selvstyret.
– Men det er ikke vår oppgave å tegne et norgeskart, presiserer hun.
Første nestleder i KS, Mette Gundersen (Ap), avviser at KS er defensive når organisasjonen ikke tar et klart standpunkt til sammenslåingsspørsmålet.
– Jeg registrerer at mange eksperter sier at KS skal mene noe om dette, men vår jobb er å representere alle medlemmene. Det har aldri vært aktuelt for oss å oppgi et tall over hvor mange kommuner vi skal ha i Norge, sier Gundersen.
Skeptisk Navarsete
Leder i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, har tidligere sagt at årets stortingsvalg blir en folkeavstemning for over en million mennesker om hvorvidt kommunen de bor i skal bestå. Ifølge Nationen har hun også sett sei lei av «hersingen, nedvurderingen og arrogansen» som vises fra rikspolitikere. Kommunalministeren mener sammenslåinger må skje etter lokale ønsker.
– Jeg kjemper for minst mulig sentral styring. Om noen lokalt vil slå sammen kommuner, så stiller vi opp og legger til rette for det, sier Navarsete.
I følge Statistisk sentralbyrå (SSB) har det vært 13 lokale folkeavstemninger om kommunesammenslåinger og territorielle spørsmål i den siste stortingsperioden, hvorav 8 fant sted i 2011. Samme år viste Nationens målinger at under halvparten av kommunene de spurte, sa nei til kommunesammenslåing. (ANB-NTB)