Beredskap
Absolutt alle i Norge trengs for å bygge et sterkt totalforsvar, mener DSB-sjefen
Hvordan bygger vi en sterk beredskap? Direktør Elisabeth Aarsæther i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap vil ha samordning foran silotenkning.
BEREDSKAP: DSB-direktør Elisabeth Aarsæther sier beredskap er et ansvar for oss alle.
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
– Vi må bare innse at det er mennesker vi mangler i forebygging og det er viktig framover at man også involverer det private næringslivet og frivilligheten for å sørge for totalberedskapen, fastslår DSB-direktør Elisabeth Aarsæther.
På LOs konferanse om totalberedskap utfordret hun deltakerne til å gå fra å snakke om «oss» til å snakke mer om det store «Vi-et» når det er snakk om totalforsvar og totalberedskap.
– I Norge står sektorprinsippet sterkt og det gjør at vi er gode i hver vår sektor, men dette kan også bli krevende. Selvgodhet er ikke kledelig og særlig lite kledelig når vi prater om totalberedskapsarbeid, sa hun.
Aarsetæher har ikke sans for resonnement som inneholder «hadde det ikke vært for oss».
Hun påpeker at absolutt alle i Norge trengs for å bygge et sterkt totalforsvar.
– Vi er alle enige i at vi trenger mer kompetanse og ressurser, som er en mangel både i Norge og ellers i Europa. Men det er et faktum at vi får færre barn. Hvordan har dere tenkt å løse dette da folkens? Spurte hun med et glimt i øyet til forsamlingen.
Sammen for totalberedskapen
LO-leder Peggy Hessen Følsvik takket NTL, NOF og LO Stat for å sette totalberedskapen på dagsorden gjennom en slik felles konferanse.
– Vi er alle en del av totalberedskapen. Vi må stole på hverandre. Og vi må samarbeide. Slik vil vi stå bedre rustet, uansett hva den neste krisa blir, sa hun.
LO-lederen delte sin egen yrkesvei fra å jobbe i luftfarten, der sikkerheten og beredskap sto sterkt, og senere inn i organisasjonslivet.
Hun minnet forsamlingen om hva som skjedde da koronapandemien traff landet.
– Da korona kom ble vår hverdag endret totalt. Og midt i denne pandemien, mistet vi vår LO-leder. En krise for LO som organisasjon og personlig for kollegaene, midt i den nasjonale og internasjonale krisen, sa hun og fortalte litt om hvordan LO taklet dette.
– Ingen av oss hadde forventet akkurat denne krisa. Men beredskap var og er fortsatt høyt på agendaen i LO. Vi måtte prøve så godt vi kunne å holde hodene kalde og følge planen. For det var en plan for hva som måtte gjøres. Og vi visste hva vi skulle gjøre gjennom flere ulike kriser samtidig, fortalte hun.
Peggy Hessen Følsvik, leder i LO.
Nina Hanssen
Trygghet og tillit
LO-lederen mener beredskap handler om å være forberedt på det uventede og hun er glad det finnes gode fagfolk i Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap, DSB, som peker på de mest sannsynlige, og mest alvorlige krisescenarioene.
– DSB fikk rett i at pandemi, legemiddelmangel og kvikkleireskred var de mest sannsynlige krisene i årene som gikk. I løpet av høsten kommer en oppdatering av krisescenarioene framover. God beredskap gjør oss bedre rustet til å stå imot vold og terror, og i verste fall krig, sa hun og sa at det i grunnen handler om tillit.
– Vår styrke mot alle kriser, ligger i en sterk velferdsstat med gratis helsehjelp, inntektssikring ved sykdom og ledighet, og et godt organisert arbeidsliv som sørger for rettferdig fordeling av byrdene, sa hun.
Følsvik påpeker at tillit i samfunnet gjør at folk følger myndighetenes råd.
– Svekkes ordningene, svekkes tilliten og da svekkes også beredskapen, sa hun.
LO-lederen advarer om at å overlate beredskapen til markeder kan være farlig.
– Fordi enhver større krise er egnet til å sette markeder ut av spill. Fagbevegelsen er tufta på trygghet. Det er derfor LO ble til, for 125 år siden, sa hun.
Følsvik minnet om at totalberedskapen ikke bare er fysisk, men også mental.
– Vi må være på vakt, vi må være årvåkne. Være på vakt mot undergraving og splittelse, men også mot cyberkriminalitet og lureri. Vi må bygge fysisk beredskap – og vi må dyrke mental motstandskraft, sa LO-lederen.