JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bill. merk: Alder ingen hindring

60 er da ingen alder! Men synes vi det er greit at topplederne i fagbevegelsen er en gjeng gråhåra gubber?

Debatten om hvem som kan være fagbevegelsens framtidige ledere, er i gang. Handel og Kontors forbundsleder Sture Arntzen gikk i romjula ut i mediene og foreslo en endring i LOs vedtekter for å sikre at folk over 60 år er valgbare til lederverv i organisasjonen. I går gjentok han forslaget sitt i disse spaltene. Arntzen mener hele fagbevegelsen bør kvitte seg med 60-årsgrensa fordi den er avleggs. Samfunnet er forandret, argumenterer han. Dessuten har vi nå en pensjonsordning her i landet som belønner dem som jobber lengst mulig. Fagbevegelsen bør ikke frata sine topptillitsvalgte denne muligheten selv om de har passert middagshøyden i livet, mener Arntzen.

HK-lederen har åpenbare og gode poenger. I et likestilt samfunn skal ikke en bestemt alder sette grenser for folks muligheter til å inneha topplederverv. Det er andre kriterier som er langt viktigere i valg av ledere enn at de er 59 år; kriterier som egnethet, dyktighet og motivasjon, for eksempel.

Ikke alle applauderer Arntzens forslag til oppheving av aldersgrensa. De argumenterer med at vi trenger 60-årsgrensa for å sikre fornyelse og forhindre «forgubbing» blant toppledelsen i LO-systemet. Hvis man ser på alderen til dagens sittende ledere, ligger det nemlig an til en aldri så liten eldrebølge framover dersom de gjøres valgbare i sine posisjoner. Så kritikerne av aldersfrislipp har også et poeng. Det er ikke helt uproblematisk å legge opp til at fagbevegelsens ledere skal kunne gjenvelges gang på gang. Om en leder stadig tar fire nye år, blir det selvfølgelig dårlig med rekruttering, og topposisjonene kan fort bli endestasjonen på karriereveien. Slik trenger det imidlertid ikke å være i framtida. Om man går bort fra alder som regulativ, kan det jo erstattes av et annet, for eksempel kan det settes en grense for hvor mange perioder man kan sitte som leder. Det er i alle fall ikke aldersdiskriminerende, og det vil sikre at nye talenter slipper til.

Selv om Sture Arntzens utspill i utgangspunktet handler om at LO-kongressen bør fjerne aldersgrensa når de benker seg i 2013, tyder mye på at den første prøven vil stå i Arntzens eget forbund. Handel og Kontor har landsmøte til høsten, og den samme debatten er i gang i dette forbundet. Det er ventet forslag om at HK skal oppheve aldersgrensa for sine ledere. Det er i så fall ikke første gang det skjer. Også for fire år siden lå det likelydende forslag på HKs landsmøtebord. Den gangen sa salen nei. Hvordan de stiller seg i 2012, er åpent. Men spørsmålet må de besvare: Skal grå tinninger settes opp mot gode lederegenskaper?

Annonse
Annonse