JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Blir bjellekyr for økologisk mat

Ni fylker er utpekt til bjellekyr for økologisk mat. Seks millioner kroner går til ulike prosjekter.

Alle de fem prosjektene som var med i sluttvurderingen som økologiske foregangsfylker, er blitt med videre. Det er satt av seks millioner kroner til formålet for 2010. Pengene går over jordbruksavtalen og blir til prosjekter for mellom 700.000 kroner og 1,5 millioner i de aktuelle fylkene.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk gleder seg over at så mange fylker har presentert så gode planer at de er tildelt status som foregangsfylker.

– Men det er nå jobben starter. De fylkene som har oppnådd status som økologiske bjellekyr, kan bli fratatt bjella hvis de ikke kan dokumentere at de går først i flokken, sier Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Dette kommer til å bli målt hvert år. Og skulle andre fylker vise større framskritt enn dem som nå er utpekt, blir foregangsstatusen overdratt.

Stor interesse

I år har meldt seg flere bønder enn på lenge som er interessert i å satse på økologisk produksjon.

– Så langt i 2009 har 273 nye produsenter meldt seg inn i Debios kontrollordning for økologisk landbruk. Det er en økning på seks prosent i løpet av første halvår, og foreløpige tall viser at korn er blant de produksjonene som øker mest. Dette er en viktig utvikling for å sikre tilgang på økologisk fôr, sier Brekk.

Totalt finnes det nå 2.863 bønder som driver økologisk landbruk i Norge.

15 prosent

Regjeringen har satt seg som mål at innen utgangen av 2015 skal 15 prosent av den maten som blir produsert og kjøpt i Norge, være økologisk. I dag er prosentandelen drøye fem.

Tiltaket med økologiske foregangsfylker er ett av flere utviklingstiltak for å stimulere til økt produksjon og forbruk. I 2010 er det til sammen satt av 43 millioner kroner til slike utviklingstiltak for økologisk landbruk.

Vil øke igjen

Den siste tiden har økologisk mat møtt litt motbør salgsmessig, men landbruksministeren tror dette bare er en «dupp» på grunn av finanskrisen hvor det har blitt litt for sterkt fokus på pris.

– Framveksten av bevisste forbrukere lar seg ikke reversere. Alle tunge trender tilsier at det vil bli økt etterspørsel etter økologisk mat, sier Brekk. (ANB)

Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2015 skal være økologisk.

I dag er bare 5,1 prosent av maten som produseres i Norge økologisk.

Sør-Trøndelag topper med økologisk produksjon på 8,7 prosent av arealet, mens Rogaland ligger i bunnen med bare 0,8 prosent.

15 prosent av barnematen er økologisk.

4,5 prosent av eggene er økologiske.

2,2 prosent av meieriproduktene er økologiske.

10 prosent av gulrøttene er økologiske. (ANB)

Annonse
Annonse

I dag er bare 5,1 prosent av maten som produseres i Norge økologisk.

Sør-Trøndelag topper med økologisk produksjon på 8,7 prosent av arealet, mens Rogaland ligger i bunnen med bare 0,8 prosent.

15 prosent av barnematen er økologisk.

4,5 prosent av eggene er økologiske.

2,2 prosent av meieriproduktene er økologiske.

10 prosent av gulrøttene er økologiske. (ANB)