JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«KrF legger seg mer til høyre»

Kjell Ingolf Ropstad blir i helgen valgt til ny leder i KrF.

Kjell Ingolf Ropstad blir i helgen valgt til ny leder i KrF.

Martin Guttormsen Slørdal

kjell.werner@anb.no

I helgen samles KrF til partiets første landsmøte etter høyresvingen før jul. Mye tyder på at KrF vil legge seg enda mer til høyre. Kjell Ingolf Ropstad, som blir valgt til ny leder, er nemlig tydelig inspirert av KrFs svenske søsterparti. Kristdemokraterna har under ledelse av Ebba Busch Thor hatt suksess med å legge seg til høyre i det politiske landskapet.

– Hennes suksessoppskrift var tydelighet på det kristne verdigrunnlaget. Hun løfter også fram familien. Det er inspirerende å se at KD og Ebba gjør det så godt, sier Ropstad. Det hører med til historien at KD langt på vei har tatt høyrepopulistiske og innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna inn i den politiske varmen. SD er som spedalske å regne blant de fleste svenske partiene.

Følg oss på Facebook

KrF er fortsatt preget av splittelsen som oppsto da partiet 2. november i fjor med knapt flertall sa ja til å få inn i regjeringen til Erna Solberg. Mindretallet, anført av avgått KrF-leder Knut Arild Hareide, ville i stedet søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp. KrF har mistet over 2.000 medlemmer, men også fått en del nye. KrF ville nok ha opplevd avskalling, uavhengig av hvilket veivalg som ble gjort.

Det interessante er imidlertid hvor potensialet for en mulig KrF-vekst ligger. Derom strides de lærde. Så langt har KrF slett ikke fått noen uttelling for regjeringsdeltakelsen, i hvert fall hvis vi skal dømme etter meningsmålingene hvor KrF må nøye seg med et snitt på 3,5 prosent. Det er godt under sperregrensen på fire prosent som er avgjørende for å få en stortingsgruppe av en viss størrelse.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

På denne bakgrunn er det forståelig at Ropstad maner sine tropper til å vise tålmodighet. Valgresultatet i 2021 blir skjebnevalget for hans strategi. Høstens lokalvalg blir nærmest som en parentes å regne. KrF har fått gjennomslag for en del hjertesaker i den nye regjeringsplattformen. Økt kontantstøtte og innstramming i abortloven for muligheten til tvillingabort er to eksempler på dette.

Foreldrepermisjonen kommer til å bli et hett tema på KrFs landsmøte til helgen. Regjeringens tredeling og pappapermisjonens lengde kan bli satt i spill. Høyre har nemlig gjort prinsippvedtak om full valgfrihet til foreldrene. Tar KrF dette som en lissepasning?

Tidligere sjefredaktør i avisen Vårt Land, Helge Simonnes, har en interessant refleksjon rundt KrFs situasjon. Han mener at Frps Sylvi Listhaug er «en vesentlig årsak» til KrFs splittelse. Hun har over lang tid benyttet en åndelig retorikk som mange KrF-velgere synes om.

Kristelig Folkepartis kjernetropper er mer konservative enn partiets tillitsvalgte. Da spørs det om grunnfjellet er stort nok til å bygge et folkeparti på. Det er god grunn til å tvile.

Annonse
Annonse