Oktober
22.7.11
Aina M. Ertzeid:
15:25
Oktober 2019
jan.erik@lomedia.no
Aina M. Ertzeid er jurist, hun jobbet i Justisdepartementet 22. juli 2011, ja, hun var på jobb i Høyblokka i regjeringskvartalet denne dagen. Og i 2019 debuterte hun skjønnlitterært med romanen «15.25» - en tittel som sjølsagt henspiller på det klokkeslettet som bomba gikk av i Grubbegata denne fredags ettermiddagen og drepte åtte mennesker. Forfatteren er med andre ord tett på her, vi er igjen vitne til en tekst i den så mye omtalte sjangeren virkelighetslitteratur. Den er nesten som et litterært virus med et vell av mutasjoner.
Det handler om Agnes, fortalt av en tredjepersonsforteller. Vi hopper litt fram og tilbake i tid, men omdreiningspunktet er 22.7.11. Da skjedde ikke bare det vi alle ganske godt kjenner fra virkelighetens verden – eksplosjonen i regjeringskvartalet og massakrene på Utøya, men også en personlig «tragedie» for Agnes. På vei ut av sitt kontor i åttende etasje i Høyblokka etter at bomba gikk av, hører hun nemlig et rop om hjelp. Hun mener det må være kollega Jonas, men hun haster likevel videre. Her handler det om å redde sitt eget skinn før bygget raser sammen eller ei ny bombe smeller.
Jonas overlever akkurat som Agnes, men han blir fysisk skadd. Agnes kommer aldri over sitt «svik», men hun klarer heller ikke å fortelle det til noen. Hun må bære dette alene.
Et annet viktig bakgrunnsteppe for Agnes’ etter hvert merkeligere og merkeligere livsførsel er en skakkjørt barndom. Som adoptert barn sliter hun særlig med sin mor, ei mor hun aldri blir bra nok for. Om det er reelt eller noe hun bare innbiller seg, er ikke helt lett å få klarhet i – men plagsomt og ganske traumatisk er det uansett. På mange av livets basale felter er Agnes usikker og lite handlingsorientert – skyldes det barndommens opplevelser? Hennes sjølbilde blir ikke bedre av at hun sliter med et par temmelig håpløse forhold til to idioter av noen menn. Den ene snålere enn den andre. Som saksbehandler og byråkrat i departementet er imidlertid Agnes en lysende stjerne. Her er også sjøltilliten langt over gjennomsnittet. Agnes jobber derfor 24/7. Noe til og med statsråden får med seg. Da får det ikke hjelpe at hun avslår å danse med ham på en departementsfest. Folk i hans stillinger glemmer jo sånt før musikken er ferdigspilt.
Det er ingen dårlig roman Ertzeid her har skrevet. Noen løse tråder til tross, så henger også teksten godt sammen. Ettervirkningene av 22. juli-hendelsen står sentralt. Og den er troverdig beskrevet. Ikke minst er det gode beskrivelser av arbeidsmiljøet i et departement. Saklig, nøkternt, kjedelig og til tider humørløst. For de av oss som har fått gleden av å jobbe i statens sentralforvaltning (som departementene er en del av) er det mye å nikke gjenkjennende til. Ja, sågar smile litt av. Regjeringskvartalet er en arbeidsplass du aldri forlater uten å få merker av den. Der er Agnes i selskap med mange.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes