Samlaget
A love story
Patti Smith:
Just Kids
Oversatt av Brit Bildøen
Samlaget 2012
jan.erik@lomedia.no
Et klassisk – ja, nærmest udødelig – vers i den moderne, vestlige musikkhistorien er dette:
I remember you well in the Chelsea Hotel,
you were talking so brave and so sweet,
giving me head on the unmade bed,
while the limousines wait in the street.
Det er altså snakk om det første verset i Leonard Cohens berømte sang «Chelsea Hotel», og det første som slo meg i hu under lesningen av Patti Smiths flotte bok «Just kids». Skjønt, det er ikke Patti Smith Cohen synger om her, men Janis Joplin – et annet musikk- og hippi-ikon fra 1960- og 1970-tallets USA. Og Janis er faktisk med i Pattis tekst også. Det var ikke bare Cohen som beundret den viltre rockedronningen med den utrolige stemmen, det gjorde den noe yngre Patti Smith også.
Grunnen til at jeg trekker fram det sagnomsuste hotellet på Manhattan, New York i 23rd Street 222 West, er at Patti også bodde der i lang tid – akkurat som Cohen og en del andre kunstnere. Og hun har også gitt det lengste kapitlet i boka si tittelen etter hotellet. Så til en viss grad er boka både et portrett av hotellet og byen New York, men framfor alt er det en kjærligshetshistorie – den vakreste jeg har lest på svært, svært lang tid.
Patti Smith ble født i Chicago i Illinois helt på slutten av året 1946, men fortellingen om henne starter egentlig ikke før hun flytter til sitt livs elskede by New York City (NYC) i 1967. Etter en del vandring rundt i byen, og stort sett med gata som soverom, møter hun Robert Mapplethorpe, en kunstnersjel som henne.
Det startet ikke så bra for Patti: «Det var varmt i byen, men eg gjekk framleis rundt i regnfrakken min, som gav meg sjølvtillit der eg kasta meg ut i gatene på jakt etter arbeid. Det einaste eg hadde å vise for meg, var ein kontorjobb på fabrikk, ei ufullført utdanning og ei ulasteleg stiva servitøruniform. Eg kapra meg ein jobb i ein liten italiensk restaurant som heitte Joe’s og lå på Times Square. Tre timar inn i det første skiftet mitt fekk eg sparken etter å ha søla eit brett med kalv Parmigiana over ein kunde med tweeddress.»
Etter at Patti har bodd en stund på gata, treffer hun altså Robert, de flakker litt rundt i en del bøttekott av noen leiligheter – og ender til slutt opp på Chelsea Hotel. El Quixote heter en bar og restaurant som er tilknyttet hotellet. Her har mange berømtheter tatt et glass eller to for mye, for eksempel den gudbenådede dramatikeren Eugen O’Neill. Hit må sjølsagt Patti også. Hun skriver om det første møtet: «Eg var kledd i ein lang marineblå rayonkjole med hvite polkaprikkar og ein stråhatt. East of Eden-antrekket mitt. På bordet til venstre holdt Janis Joplin hoff med bandet sitt. Lengst til høgre sat Grace Slick og Jefferson Airplane saman med medlemmer frå Country Joe and the Fish. Ved det bortaste bordet midt imot døra sat Jimi Hendrix med hovudet bøygd, han åt med hatten på, og overfor han sat ei blondine. Det var musikarar overalt ved borda, som var duka opp med berg av reker i grøn saus, paella, mugger med sangria og flasker med tequila. Eg var forbløffa, likevel kjende eg meg ikkje som ein inntrengar. Chelsea var heimen min og El Quixote var baren min. Det var ingen dørvakter der, inga kjensle av at dette var for dei utvalde. Dei var her på grunn av Woodstock-festivalen, men eg var så djupt inne i den lukka hotellverda at eg ikkje var klar over festivalen eller kva den betydde.»
Ikke lenge etter dette var både Janis Joplin og Jimi Hendrix døde, de ble begge 27 år gamle (Hendrix født et par måneder før Joplin) og offer for narkotikaens forbannelse.
Patti Smith skriver godt og levende – ja, litterært. Og aller best skriver hun om kjærligheten. Ikke bare en kjærlighet til kunsten – for det er også en kunstnerhistorie hun har skrevet – der mottoet må være ars longa vita brevis (kunsten er lang, men livet er kort), men først og fremst en kjærlighetserklæring til forholdet og det kunstneriske samarbeidet med Robert Mapplethorpe.
Robert startet som en original og eksperimentell billed- og installasjonskunstner, men etter hvert tok interessen for fotografiet mer og mer over. Han klarte også til slutt å frigjøre seg fra sitt store forbilde Andy Warhol. Robert og Patti var lenge kjærester, men etter hvert ble de bare hjertevenner. Robert viste seg nemlig å være homofil. Det var som kjent ikke helt uproblematisk på 1980-tallet, han fikk Aids og døde i 1989.
Den siste samtalen mellom Patti og Robert skjedde 8. mars dette året. I boka skriver hun: «Han spurde om eg kunne skrive ein introduksjon til blomsterboka hans. Dei er i fargar, og eg veit at du føretrekker dei svarte og kvite blomstrane, så kanskje du ikkje kjem til å lika dei. Eg kjem til å lika dei, sa eg, og det vil eg gjerne gjere. Eg sa til han at eg kom til å halde fram med arbeidet vårt, samarbeidet vårt, så lenge eg levde. Vil du skrive historia om oss? Vil du at eg skal gjere det? Du må gjere det, sa han, ingen andre enn du kan skrive den. Eg skal gjere det, lova eg, sjølv om eg visste at det ville bli eit vanskeleg løfte å halde. Eg elskar deg, Patti. Eg elskar deg, Robert. Og så blei han rulla av stad for å ta prøver, og eg fekk aldri høyre han snakke igjen. Berre pusten, som verka som om den fylte rommet hans på sjukehuset da han låg og skulle døy.»
«Just kids» er altså Patti Smiths løfte til Robert Mapplethorpe. Det kom sent, men det kom. Det er vakkert skrevet og vakkert gjort. Forholdet mellom de to store egenrådige personlighetene og kunstnerne, sånn det er beskrevet i denne boka, savner sidestykke. De var vel det man gjerne kaller tvillingsjeler. «Just kids» er et nydelig eksempel på at kjærligheten er det største av alt.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bent Høie
Leif Martin Kirknes