Oktober
Den vanskelige kjærligheten
Natalia Ginzburg:
Det tørre hjertet
Oversatt av Astrid Nordang
Oktober 2022
jan.erik@lomedia.no
Som alle skrivende mennesker veit, så ligger ofte hemmeligheten i starten av teksten, enten det er fiksjonsprosa eller sakprosa. Den berømte italienske forfatteren Natalia Ginzburgs (1916-1991) roman «E stato cosi» fra 1947 - på norsk «Det tørre hjerte» som kom i år - åpner sånn: «Jeg sa: Si meg sannheten, og han spurte: Hvilken sannhet? og tegnet raskt noe i notisboken som han så viste meg hva forestilte, et evig langt tog med en tjukk, svart røyksky over, og ham selv som lente seg ut fra et lite vindu og vinket med et lommetørkle. Jeg skjøt ham mellom øynene.»
Dette er dramatisk, det kunne vært en westernroman, men her er verken Morgan Kane eller Sitting Bull på rollelista, dette er en sterk kjærlighetsroman fortalt av en navnløs kvinne, det er en jeg-fortelling så sterk at den kanskje bør ha aldersgrense. Skjønt, den sterkeste siden er det litterære, og det har neppe noen vondt av – uansett alder.
Fortelleren forelsker seg nærmest dødelig i en noe eldre mann, i starten mot sin vilje. Og hvem har ikke vært så forelsket at du ikke lenger ser et menneske med øynene, men med hjertet, hvem har ikke vært så forelsket – ja, så blind – at alt annet blir irrelevant. Blir kjærligheten gjengjeldt, er det bare fryd og gammen, men sånne situasjoner hører som kjent med til sjeldenhetene, både i litteraturen og in the real life. Og jeg kan ikke unngå å røpe, om denne teksten skal fortsette videre, at fortellerens store forelskelse, store kjærlighet, i denne romanen heter Alberto og sjølsagt ikke er like betatt av henne. Han har nemlig viklet seg inn i et annet håpløst forhold, han har forelsket seg – dødelig – i en gift kvinne, som muligens er glad nok i ham, men likevel ikke kan – eller vil – gå fra sin ektemann. Så her er det altså opplegg for forviklinger, men dette er alt annet enn en situasjonskomedie.
Alberto velger å gifte seg med fortelleren, de får et barn sammen som tragisk nok dør etter svært kort tid. Alt dette fortelles i et nokså nøkternt språk, følelser – om vi ser bort fra kjærligheten – holdes på en god armlengdes avstand. Ja, her er det mange kalde og tørre hjerter.
Det er trekk ved denne romanen som bringer oss tilbake til ei tid som ikke eksisterer lenger, det er noe litt arkaisk over den konkrete handlingsgangen. Derfor er det godt gjort, godt litterært håndverk, å løfte fram et av livets mest evige temaer: kjærligheten, og få det til å svinge også i vår moderne tid. Kjærligheten er blind, den er grenseløs, den er vakker og den er brutal. Kjærligheten er tidløs, den er livets salt, den er meningen med livet. Vi klarer oss ikke uten, den er minst like viktig som næringsmidler – ja, den er et næringsmiddel i seg sjøl. Og kjærligheten er noe vi, om ikke alt går på skinner, kan drepe både andre og oss sjøl for.
Samtidig er kjærligheten en voldsom kraft som du sender ut, men som kanskje ikke er like mye verdt om du ikke får den tilbake i noenlunde samme valuta. Det handler om gjengjeldelse, om symmetri – det handler om å blottstille seg sjøl, kle seg naken for sin elskede, det handler om livet på sitt mest ekstreme. Og kanskje på det aller vakreste.
Ginzburgs roman rommer alt dette, den tar ikke mange timene å lese, men om ikke hjertet ditt er altfor tørt, kan det hende at mye av det boka formidler blir sittende i kropp og sjel lenger enn du kanskje liker. Og den inneholder denne flotte setningen: «Livet begynner når vi er for unge til å forstå hva det handler om.» Sånne bøker vokser ikke på trær, sånne bøker må vi hegne om i ei tid da boka trues med å forsvinne.
Mest lest
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Benjamin A. Ward
Oppvaskmøte om eldreomsorg i Oslo: – Jeg forventer endringer
Arbeidet med særaldersgrense pågår, og til sommeren skal regelverket avklares.
Tri Nguyen Dinh