Drømmen om Amerika
Utvandrerne
Regi: Erik Poppe
Sverige/Norge/Danmark/New Zealand
jan.erik@lomedia.no
Det er i år over femti år siden den svenske filmregissøren Jan Troell lagde sitt mesterverk bygd på Vilhelm Mobergs utvandrerbøker. Norske Erik Poppe har lagd en langt kortere versjon som nå går på norske kinoer. Det er på tide å komme seg ut av pandemimodus, opp av ikeasofaen – og på kino. Det er der film fortsatt er best, med eller uten popcorn.
Det handler om ekteparet Kristina og Karl Oskar som kjemper for å overleve på den svenske landsbygda. De sulter som så mange andre i Skandinavia på begynnelsen og midten av 1800-tallet. Da kornsiloen deres en dag brenner, er det ingen vei utenom, Kristina og Karl Oskar må gjøre som så mange andre skandinaviske familier, de tar turen over dammen til Amerika – det forgjettede land der de kunne få nesten gratis jord, der de kunne få bygge seg et nytt liv, forhåpentligvis fritt fra fattigdom, nød og livskriser. Men først måtte de overleve sjøreisen over Atlanterhavet, det var ikke alle som gjorde det. Sjukdommer herjet. Mange ble pakket inn i laken og lempet over bord. Kristina og Karl Oskar kommer, sammen med sine barn, helberget til New York. Derfra går ferden videre til Minnesota, den «skandinaviske» delstaten av dem alle, langt ute i Midtvesten. Der var det jord nok, der var det prærie så langt øyet rakk. Og en og annen indianer som kunne gjøre livet utrygt. Poppe gjør heldigvis ikke urbefolkningen de svenske nybyggerne møter til klisjeer sånn så mange andre som har beskrevet indianerne har gjort. Filmens indianere er sympatiske, de er verken blodtørstige, fryktinngytende eller hylende.
Kristina finner sin åkerlapp ved et stort vann ute i skauen, de møter flere landsmenn som slår seg ned i nabolaget, men problemene er ikke over av den grunn. Når hverdagen kommer i Minnesota, er den omtrent like traurig som den hjemme i Sverige. Det går ikke så bra med dem sjøl om de lærer seg både det nye språket og den nye kulturen. Og avlærer seg mye av de gudfryktige vanene og levereglene de kom over med.
Erik Poppe har skrellet denne klassiske fortellingen, som altså både Moberg og Troell har gjort udødelig, ned til en spillefilm på bare to og en halv time. Jeg syns den har blitt severdig, den er så vel rørende som tankevekkende. Lise Carlehed (Kristina) og Gustaf Skarsgård (Karl Oskar) spiller de to bærende rollene som Liv Ullmann og Max von Sydow en gang gestaltet. De nye kommer bra fra det.
Utvandrerhistorien er en viktig fortelling som belyser sentrale trekk både ved norsk og svensk historie. Utvandringen startet på 1800-tallet av ulike grunner, og holdt seg levende også i begynnelsen av det neste århundre. Det er umulig å forstå den nordiske velferdsstaten i hele dens bredde uten å ha med seg utvandrerhistorien, flukten til og drømmen om Amerika, som ballast og bakteppe. Erik Poppes ganske stillferdige, men alvorlige og intense drama, gir oss kortversjonen av denne historien – kanskje som skapt for vår tid som nok har sin smertegrense mellom to og tre timer i en mørk kinosal.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie