Aschehoug
Ekteskapsroman
Marianne Marthinsen:
Selveiersanger
Aschehoug 2021
jan.erik@lomedia.no
Marianne Marthinsen er nok først og fremst kjent som tidligere stortingspolitiker for Arbeiderpartiet der hun i hovedsak tok seg av partiets finanspolitikk. Åpenbare interne stridigheter, blant annet om makt og posisjoner, førte henne ut av stortingsalen og den aktive partipolitikken. I 2021 debuterte hun med en roman. Og jammen fiksa hun det også.
«Selveiersanger» er en mer poetisk enn politisk tittel. Spør du om hva det betyr, og prøver deg på google, blir du likevel svar skyldig. Det spiller mindre rolle. Denne romanen handler om Tonje, datter av Bjørg Andersen. Tonje har ikke hatt verdens mest enkle oppvekst, men likevel alltid vært skoleflink. Det fører henne til Blindern og av alt Meteorologisk Institutt – hun vil bli meteorolog – værmelder. Først forelsker hun seg i lærern, det vil si en mye eldre foreleser, og vi får en nokså klassisk beskrivelse av et metoo-opplegg. Deretter møter hun Jørgen Wibe, en hobbyfallskjermhopper som egentlig er jurist av yrke. De er heller ikke jevngamle, men dette utvikler seg likevel til ekteskap som i all hovedsak er på like premisser. Tonje havner likevel inn i en overklassefamilie der det akademiske liv leves relativt uanstrengt. På sett og vis er dette en akademikerroman sjøl om heller ikke dette gjør noe. Akademikere er også mennesker!
Tonje er imidlertid ei arbeiderklassejente, oppvokst på Grünerløkka i Oslo, dette henger ved henne hele tida. Hun glemmer aldri hvor hun kommer fra. Svigerfamilien får hun aldri helt taket på, det er snarere de som prøver å få taket på henne. Jørgen har vært gift tidligere med ei kjent skuespillerinne som han har en sønn med. Etter hvert får også Tonje og Jørgen et barn, datteren Jenny.
Men dette er ikke bare en akademikerroman, det er framfor alt en ekteskapsroman. De fins det mange av, og det er lite overraskende i det. De fleste er innom ekteskapet i løpet av et liv, sjøl om det ikke står like sterkt i våre dager som tidligere, og svært mange bryter seg ut av det. Livet er som kjent langt, sjøl om kunsten er enda lengre.
Og her er vi ved denne romanens tema. Ekteskapet. Det som samfunnet ofte forventer at skal være lykkelig, det som feires i flere dager til ende også i vår kultur, men som så ofte går til helvete etter en del år – det råtner ikke sjelden på rot. Ekteskapet mellom Tonje og Jørgen gjør også det. Så blir som alltid spørsmålet should I stay or should I go. Mange vil nok definitivt kjenne seg igjen i denne romanen.
Og gjenkjennelsen er kanskje det sterkeste her ved siden av den nokså usentimentale beskrivelsen av et ekteskap i oppløsning. Er det så noen nye ingredienser som ødelegger idyllen, ting vi skal være ekstra oppmerksomme på i våre egne samliv? Nei, det er de samme forslitte problemene vi har hørt og lest om før, om ikke å bli sett og hørt, om litt ulike seksuelle behov, om intriger blant andre familiemedlemmer og hvem man skal heie på når venners forhold knirker – ja, det er den tradisjonelle slitasjen som kjærligheten har så vanskelig for å forebygge og takle.
Marianne Marthinsen finner altså ikke opp kruttet med denne romanen, men hun holder i høyeste grad kruttet tørt, hun fyrer ofte av på de riktige stedene – det blir temperatur og dårlig stemning. Det er en tvers igjennom realistisk ekteskapsroman dette, der Tonje – hovedpersonen – kommer desidert best fra det. Sympatien er på hennes side. Jeg slutter meg til litteraturkritiker Marta Norheim i NRK: Marianne Marthinsen kommer nok med flere skjønnlitterære tekster i tida framover.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Jøran Grønstad