bokomslag
En forfatters oppgjør med seg sjøl
jan.erik@lomedia.no
Ingvar Ambjørnsen har sluttet å skrive romaner. Paradoksalt nok er tittelen på hans siste bok «Farvel til romanen» og forlaget har til alt overmål sjangerbestemt boka som sakprosa. Men dette er nok en litterær tilsnikelse – boka «Farvel til romanen» er en fiksjonstekst god som noen. I tillegg har Ambjørnsen gitt ut to uttalte romaner («Natten drømmer om dagen» og «Ut av ilden» – sistnevnte relativt nylig anmeldt i Aktuell.no) etter natten 17. juni 2010, datoen da han etter eget utsagn skal ha sagt opp som romanforfatter. Dette minner litt om en slags holdning omvendt Dag Solstad, en Solstad som insisterer på at hans siste bok, et gedigent slektshistorisk verk som til forveksling ligner en fagbok, er en roman. Moderne norsk litteratur har nær sagt i mangel på noe bedre å ta seg til startet en diskusjon om hvilke sjangre verkene skal karakteriseres under.
En videre diskusjon av dette lar vi imidlertid ligge her.
«Farvel til romanen» er åpent sjølbiografisk og med artige illustrasjoner av Espen Friberg. Vi møter forfatteren reflekterende rundt sine tre leiligheter i Hamburg, som gående i Innocentia Park, og vi møter ham sammen med mennesker han kjenner og kneiper han besøker. Hele tiden holdes vi oppdatert på hvor mye alkohol han konsumerer. Dette er med andre ord ganske gjenkjennelig ambjørnsensk. Og på sitt beste veldig bra.
Høydepunktet er da han konstruerer en lang passasje om hva som kunne ha skjedd om han hadde møtt Lena Jensen fra Kalfaret i Bergen, hun som kontaktet ham tidlig i hans forfatterkarriere og ville ha den langhårete til å skrive biografien hennes. Ambjørnsen møter henne aldri, men beskrivelsen av hvordan dette tenkte møtet kunne ha funnet sted, er forfatteren på sitt mest sarkastiske. Og beste.
Boka handler i all hovedsak om hvordan forfatteren ble forfatter, og på mange måter hvor god han egentlig har blitt. Samtidig er den full av eksistensielle dilemmaer – forfatteren leker med fiksjon og virkelighet, snur og vender på det hele. Han viser en stilsikkerhet som en forfatter med hans erfaring antagelig etter hvert får. Og han har kommet dit der sjangerbestemmelser ikke betyr noen verdens ting. For det blir alltid en rest av diktning, uansett. Og da kan vi jo kalle det en roman, om vi vil. Eller rett og slett la vær. Da kan han også bramfritt, og uten de helt store kostnader, vinke farvel til romanen.
Forfatterens forhold til sitt selvvalgte eksil i Hamburg blir også grundig beskrevet. Heldigvis uten den litt spottende holdning til landet han flyttet fra, sånn Ambjørnsen har blitt fristet til i noen av intervjuene han har gjort med norske journalister de seinere årene. Boka er dessuten nærmest kjemisk ren for politikk – noe som kanskje vil overraske de leserne som primært følger ham som kommentator i pressen – tidligere VG, nå Dagsavisen.
Ingvar Ambjørnsen har faktisk vunnet Rivertonprisen, norsk kriminallitteraturs høyeste utmerkelse. Også dette har han et kapittel om i boka.
«Farvel til romanen» blir neppe stående som forfatterens aller beste li9tterære tekst. Samtidig viser den med all tydelig at han elsker å skrive – ja, at det nok er dette han vil fortsette med i mange år ennå. Om han kaller bøkene sine romaner eller ikke får så være. Livet er for kort til å diskutere litterære sjangre. Det er på det stadiet Ingvar Ambjørnsen befinner seg nå.
Ingvar Ambjørnsen:
Farvel til romanen
24 timer i grenseland
Illustrasjoner: Espen Friberg
Flamme forlag 2014
Ingvar Ambjørnsen:
Farvel til romanen
24 timer i grenseland
Illustrasjoner: Espen Friberg
Flamme forlag 2014
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø