bokomslag
En forfatters oppgjør med seg sjøl
jan.erik@lomedia.no
Ingvar Ambjørnsen har sluttet å skrive romaner. Paradoksalt nok er tittelen på hans siste bok «Farvel til romanen» og forlaget har til alt overmål sjangerbestemt boka som sakprosa. Men dette er nok en litterær tilsnikelse – boka «Farvel til romanen» er en fiksjonstekst god som noen. I tillegg har Ambjørnsen gitt ut to uttalte romaner («Natten drømmer om dagen» og «Ut av ilden» – sistnevnte relativt nylig anmeldt i Aktuell.no) etter natten 17. juni 2010, datoen da han etter eget utsagn skal ha sagt opp som romanforfatter. Dette minner litt om en slags holdning omvendt Dag Solstad, en Solstad som insisterer på at hans siste bok, et gedigent slektshistorisk verk som til forveksling ligner en fagbok, er en roman. Moderne norsk litteratur har nær sagt i mangel på noe bedre å ta seg til startet en diskusjon om hvilke sjangre verkene skal karakteriseres under.
En videre diskusjon av dette lar vi imidlertid ligge her.
«Farvel til romanen» er åpent sjølbiografisk og med artige illustrasjoner av Espen Friberg. Vi møter forfatteren reflekterende rundt sine tre leiligheter i Hamburg, som gående i Innocentia Park, og vi møter ham sammen med mennesker han kjenner og kneiper han besøker. Hele tiden holdes vi oppdatert på hvor mye alkohol han konsumerer. Dette er med andre ord ganske gjenkjennelig ambjørnsensk. Og på sitt beste veldig bra.
Høydepunktet er da han konstruerer en lang passasje om hva som kunne ha skjedd om han hadde møtt Lena Jensen fra Kalfaret i Bergen, hun som kontaktet ham tidlig i hans forfatterkarriere og ville ha den langhårete til å skrive biografien hennes. Ambjørnsen møter henne aldri, men beskrivelsen av hvordan dette tenkte møtet kunne ha funnet sted, er forfatteren på sitt mest sarkastiske. Og beste.
Boka handler i all hovedsak om hvordan forfatteren ble forfatter, og på mange måter hvor god han egentlig har blitt. Samtidig er den full av eksistensielle dilemmaer – forfatteren leker med fiksjon og virkelighet, snur og vender på det hele. Han viser en stilsikkerhet som en forfatter med hans erfaring antagelig etter hvert får. Og han har kommet dit der sjangerbestemmelser ikke betyr noen verdens ting. For det blir alltid en rest av diktning, uansett. Og da kan vi jo kalle det en roman, om vi vil. Eller rett og slett la vær. Da kan han også bramfritt, og uten de helt store kostnader, vinke farvel til romanen.
Forfatterens forhold til sitt selvvalgte eksil i Hamburg blir også grundig beskrevet. Heldigvis uten den litt spottende holdning til landet han flyttet fra, sånn Ambjørnsen har blitt fristet til i noen av intervjuene han har gjort med norske journalister de seinere årene. Boka er dessuten nærmest kjemisk ren for politikk – noe som kanskje vil overraske de leserne som primært følger ham som kommentator i pressen – tidligere VG, nå Dagsavisen.
Ingvar Ambjørnsen har faktisk vunnet Rivertonprisen, norsk kriminallitteraturs høyeste utmerkelse. Også dette har han et kapittel om i boka.
«Farvel til romanen» blir neppe stående som forfatterens aller beste li9tterære tekst. Samtidig viser den med all tydelig at han elsker å skrive – ja, at det nok er dette han vil fortsette med i mange år ennå. Om han kaller bøkene sine romaner eller ikke får så være. Livet er for kort til å diskutere litterære sjangre. Det er på det stadiet Ingvar Ambjørnsen befinner seg nå.
Ingvar Ambjørnsen:
Farvel til romanen
24 timer i grenseland
Illustrasjoner: Espen Friberg
Flamme forlag 2014
Mest lest
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.
Bjørn A. Grimstad
Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her er økonomiekspertens råd
Privat