Gyldendal
Eventyret Drillo
Alfred Fidjestøl:
Mine kamper. Biografien om Drillo
Gyldendal 2020
jan.erik@lomedia.no
Sjangeren kjendis- og idrettsbiografier er – og har alltid vært – svært populært lesestoff. Særlig om den biograferte er kjent over hele landet, særlig når den biograferte nærmer seg en folkehelt. Egil Roger Olsen, mer kjent under klengenavnet Drillo, er en sånn figur. I år kom det endelig ei bok som tar for seg hans eventyrlige liv. For Drillo er litt som Askeladden – hvem skulle trodd at han skulle bergta hele kongeriket?
Drillo er født på Østsida. Ikke av Oslo, men av Fredrikstad. Byen deles av landets lengste elv Glomma i nord-sør-retning, og får dermed en sånn inndeling. Østsida, området rundt Nabbetorp og litt nord for gamlebyen, er et typisk arbeiderklassestrøk. Her var det flust av arbeiderklasseunger som spilte fotball dagen lang på 1940- og 1950-tallet. En av dem var Egil Olsen (født i 1942), sønn av en blikkenslager som kanskje ikke var medlem i Norges Kommunistiske Parti, men han stemte i hvert fall på NKP i årene etter krigen. Som en god del andre i landet, og særlig på Østsiden i Fredrikstad. Drillo fikk denne politikken inn med morsmelka. Og glemte den egentlig aldri.
Skjønt, det er likevel fotballgalskapen og hans nerdete forhold til geografiske kunnskaper som vi vel kanskje synes er det mest påfallende ved denne lille, sære østfoldingen som flyttet til Oslo. Og ble der. Men hans proletære tenkemåte forsvant aldri der han loffet rundt i nedbrettede gummistøvler.
Som kallenavnet mer enn antyder var Drillo en gudbenådet tekniker hva angår fotballferdigheter. Han kunne trikse med en fotball til krampa tok han. Det var både hans styrke og svakhet som spiller. Først på Østsiden, en gang et habilt lag i gamle Østfold fylke. Deretter i Vålerenga og Frigg – som en skulle tro var to klubber som var som natt og dag. Men uansett hvor han spilte, driblet han fra morra til kveld – ikke bare på trening, men også i kamp. Som lagkompis Per Schjerven Olsen i Vålerenga visst nok skal ha sagt: Hvis du sentra til Drillo klokka seks fikk du ikke ballen tilbake før kvart over åtte. Det ble landskamper på Drillo også, men ikke så altfor mange. Her ødela nok denne omtalte driblegleden en del. Det var ikke (og er antagelig ikke) så lett å fortelle hva Drillo skal gjøre, han er konge i sitt eget liv.
Det visste han til gagns da fotballkarrieren var over, og han startet opp som trener. Drillo hadde nemlig satsa på en akademisk karriere. Ikke bare språkfag på universitetet, men også fag på Idrettshøyskolen ble et naturlig studieobjekt. Han var kanskje den først i landet som begynte å analysere fotballkamper på video – og etter hvert på datamaskinen. Drillo gikk vitenskapelig til verks, som en forsker, han ble en statistikker, systematiker og nærmest et fotballpetimeter. Til irritasjon for en del, til glede for andre. Kontroversiell ble han imidlertid under hele sin lange trenerkarriere. For Drillo er ikke fotballspillet estetikk – det handler ikke om et spill som skal se vakkert ut for publikum med en mengde delikate og finurlige pasninger – nei, det handler kun om en ting: Å vinne. Det vil si å skåre flere mål enn motstanderen. Det handler om å være mest mulig effektiv. Fotball er ikke skihopping, i fotball gis det ikke stilpoeng. Å bevise at det er sånn, er Drillos aller viktigste kamp. Og det er denne kampen Fidjestøls bok beskriver sjøl om den altså heter «Mine kamper», og med det signaliserer at den handler om litt mer også.
Boka gir særlig en inngående beskrivelse av glansårene 1990-98, da han var landslagstrener, og som ble toppet med seieren over Brasil i Marseilles 23. juni 1998. Da nasjonen gikk bananas i bygder og byer landet over, og både stor og liten fikk være opp hele natta. Denne begivenheten er det skrevet egne bøker om, men Fidjestøl gjør heller ikke skam på bragden.
Det er et solid idrettsbiografisk verk Fidjestøl her har skrevet. Ei bok av denne typen er et kulturhistorisk dokument. Drillo gjorde toppidrett til noe mer enn bare det. For fotball er ekstremt viktig for svært mange mennesker – ja, for noen er det faktisk liv eller død.
Likevel er nok det faktum at denne boka handler for mye om fotball på fotballens egne premisser min største innvending mot den. Drillo er en så spennende fyr, en så sjelden blomst i et toppidrettsmiljø i kraft av sin sterke interesse for samfunnsliv og politikk, at dette kunne vært utnyttet enda mer. En mann med sterke meninger ute på den ytterste venstre fløy av det partipolitiske landskapet i Norge, er så sjelden vare, så originalt, at det burde vært viet mer plass. Ikke at Fidjestøl underslår Drillos politiske tilhørighet, at han for eksempel har gått på dørene til folk for å selge Klassekampen, men dette får for liten plass i biografien.
Men ellers er det lite negativt å anmerke om denne solide biografien. Som slett ikke er noen ensidig og glinsende hyllest av Drillo, men som også viser hans svakere sider. Skjønt, hovedkilden er og blir Drillo sjøl.
I boka bør det også kunne være noe å tygge på og reflektere over også for de som ikke er fotballnerder. I hvert fall litt.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Pernille Bügel fikk omsider sikret seg en jobb etter utallige forsøk.
privat
Nyutdannede Pernille (31) søkte 93 jobber før hun fikk vikariat og flyttet nordover
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie