Christiania Forlag
Flosshattsosialisten
Tallak Moland:
Carl Jeppesen
En politisk biografi
Christiania Forlag 2022
jan.erik@lomedia.no
Det var på høy tid det kom en biografi om Carl Jeppesen, en av Arbeiderpartiets grunnleggere. At det ikke er gjort tidligere, 136 år etter at partiet ble dannet, er nesten ikke til å tro. Historiker Tallak Moland har heldigvis skjønt alvoret, og gjort noe med det. Og det har blitt en på alle måter leservennlig og lærerik bok. Her er det bare å rydde plass i bokhylla.
Carl Jeppesen (1858-1930) var dansken som sammen med kona Hulda kom til Norge om kvelden 27. mai 1878, og ble i landet til sin dødsdag. Mest kjent er han kanskje der han står helt ytterst til venstre med flosshatten på i det berømte gruppebilde av fyrstikkarbeiderskene som streiket i 1889 – en av norgeshistoriens mest ikoniske streiker som både Jeppesen og selveste Bjørnstjerne Bjørnson støttet av hele sitt hjerte. Du kan ikke unngå å ha sett det.
I Arendal i 1887 ble som kjent Arbeiderpartiet stiftet, mye takket være nettopp Carl Jeppesen – og ikke å forglemme hans kompanjong Christian Holtermann Knudsen, to parhester som nesten fulgte hverandre i tykt og tynt gjennom mesteparten av livet. To politiske dyr som Arbeiderpartiet kan takke for så mye. Vekslet på ledervervet i partiet gjorde de også i starten. Etter hvert ble imidlertid Jeppesen både kommunepolitiker, ordfører i Kristiania – og ikke å forglemme avisredaktør. At han brant for arbeiderklassens sak, levner Moland i denne biografien ingen tvil om. Skjønt, helt uten kritikk gikk Jeppesen ikke gjennom livet. Klassereisen til den danskfødte sigarmakeren lot ikke vente på seg da han kom til Norge, han pleide etter hvert til og med en viss omgang med sin landsmann kong Haakon. Og det skulle jo ikke en sosialdemokrat gjøre. Jeppesen ga blaffen i «hva man skulle gjøre» - han gjorde ifølge Moland stort sett som han sjøl ville. Og det var ganske mye, og som regel med flosshatten på hodet.
Denne biografien, som forfatteren kaller politisk, handler altså om perioden 1878 til 1930 i norsk arbeiderbevegelses historie. Og dette er jo ingen uinteressant tid – snarere tvert imot. Det skjedde enormt i dette tidsrommet! Arendal ble raskt glemt, det politiske sentrum forflyttet seg fort til Kristiania hvor både Holtermann Knudsen og Jeppesen bodde. Det holdt partiet i ørene helt til det begynte å røre på seg oppe i Trondhjem.
For denne boka er langt mer enn en biografi om Carl Jeppesen, den er like mye en historie om Arbeiderpartiet og dets utvikling de første 50 årene. Ikke bare dukket Martin Tranmæl opp, men han fikk med seg noen bysbarn og andre radikalere og snekret til slutt sammen fagopposisjonen av 1911. På partilandsmøtet i 1918 tok opposisjonen like godt over hele stasen med bergenseren Kyrre Grepp som partileder. Tranmæl skydde sånne framskutte verv som pesten, og både Holtermann Knudsen og Jeppesen ble parkert på sidelinja. Det er interessant å lese om den gryende generasjonskonflikten som utspant seg i Arbeiderpartiet på begynnelsen av forrige århundre, og hvordan den gangens raddiser kuppet hele forsamlingen. Når de virkelig store kampene fant sted, i 1921 og 1923, var gamlekara og gründerne helt parkert. Også dette rommer denne flotte boka.
For den gangen, som i dag, glimret på langt nær maktkampene internt i partiet med sitt fravær. Men heller ikke Tranmæl holdt helt inn, også han ble en «gammel» mann da hans gode og langt yngre venn Einar Gerhardsen begynte å trekke i trådene. Men for det skjer er denne boka slutt – dette er forhistorien til Gerhardsen-epoken i arbeiderbevegelsens historie. Landsfaderen er ikke nevnt en eneste gang i boka!
Det bør også tillegges at boka er skrevet i et språk og toneleie som verken er belærende eller proppet full at nerdete stammespråk. Og så er den illustrert med noen av våre artigste karikaturtegninger. Noen av dem er helt ubetalelige.
Er du interessert i arbeiderbevegelsens historie, og det bør alle som jobber i fagbevegelsen være, så er denne boka et must. Godt skrevet, innsiktsfullt fortalt – og med en artig dansk skrue i fokus som Arbeiderpartiet har mye å takke for.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Kronikk
Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.
Leif Martin Kirknes
Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker
Stian Lysberg Solum / NTB