Oktober
Forelskelsens frigjørende forbannelse
Espen Haavardsholm:
Utfor
Oktober 2022
jan.erik@lomedia.no
Espen Haavardsholm, en forfatter fra den legendariske profilkretsen, har en mengde bøker i de aller fleste sjangre i sitt litterære belte. De tre siste har handlet om Nils Hå, forfatterens alter ego. Romanen «Utfor» er den fjerde i rekka.
Vi er i Oslo, vi er stort sett et sted mellom Sagene og Skillebekk. Det er tidlig 1960-tall, dette tiåret som både Roy Jacobsen og Lars Saabye Christensen i norsk samtidslitteratur har dvelt lenge og vel ved. Tiåret er også kilde for utallige skarpskodde refleksjoner hos Haavardsholm som er noen år eldre enn de to nevnte kolleger.
«Utfor» er en oppvekstroman, nesten i en slags feel good-style, til tross for at det ikke bare er godvær her heller. Uvær og stormkast kommer når du minst venter det. Nils, som oftest på svensk vis bare blir kalt Nisse, har rukket å bli 15 år. Det samme har kompisen Zacharias, eller bare Zakk. Klengenavn var svært vanlig på 60- og 70-tallet, i hvert fall blant gutta. Nisse og Zakk er opptatt av sport, kinofilm og politikk, brorparten av handlingen her utspiller seg om lag i samme øyeblikk som partiet Sosialistisk Folkeparti dannes, partiet som felte Gerhardsens tredje regjering i 1963 på bakgrunn av ei gruveulykke på Svalbard. Dessuten var den kalde krigen på sitt mest frosne, cubakrisa lå rett om hjørne. Kompisene er venstreradikale, de er opptatte av sånt. Dessuten digga de Marilyn Monroe, som kanskje ikke var like politisk korrekt, men kanskje hadde hun slektninger fra Haugesund?
Men hva er 15-åringer ellers opptatt av? Jenter, sjølsagt. Nisse og Zakk kaster lange blikk etter de jevnaldrende venninnene Nora og Ester, men jentene er som seg hør og bør mer interesserte i gutter som er litt eldre enn dem. Og gjerne gutter med motorsykler. Så det tar litt tid før de to parhestene får draget, og når de først får draget, blir det litt klining i mørket på kinoen, deretter starter moroa.
Dette er, vil jeg tro, veldig gjenkjennelig for de fleste – gutter som jenter, menn som damer. Å være forelska er noe av det flotteste livet kan gi deg, samtidig antagelig det aller verste om ikke kjærligheten går helt på skinner. Og det gjør den aldri, påstander om det motsatte finner du bare i den kulørte ukepressen – og det er bare løgn og fanteri. Kjærligheten er som ei rose, den er vakker, men aldri uten torner.
De fire turtelduene i denne romanen drar ut av Oslo ei helg, de drar til ei hytte på Hvaler. Det blir en skjellsettende tur. Her gjøres de første forsiktige tilnærmelser av mer intim art, her er det umulig å holde kortene helt inntil brystet, her slippes betroelser og familiehemmeligheter ut av sekken. Nisse kommer hjem med skrubbsår både her og der, men mange sorger og erfaringer rikere.
Jeg skal ikke røpe hvordan dette går videre, mer enn at det er en gripende fortsettelse i vente her. Hvem veit hva livet vil bringe når du bare er 15 år gammel og alt egentlig ligger temmelig åpent. Sjølsagt spiller oppvekst, klassebakgrunn og mye annet en vesentlig rolle for hvordan det går med deg her i livet, men livet består av så mye, mye mer. Dypest sett er det nettopp dette denne romanen handler om. Hva ville skjedd dersom, hvis, at …? Det får vi aldri vite, men vi slutter aldri å tenke på det, vi tar denne undringen, dette spørsmålet med oss helt til gravens rand. Haavardsholms roman handler også i all sin tilsynelatende letthet om disse eksistensielle spørsmålene – om valg, om kjærlighet og om tårer og tenners gnissel. Romanen avsluttes med en kort epilog der et par av hovedpersonene treffer hverandre igjen lang, lang tid etterpå. Et nydelig kapittel som viser nostalgiens evige relevans, men også berettigelsen i det berømte sitatet av den danske filosofen og dikteren Søren Kierkegaard: At livet må leves forlengs, men kan kun forstås baklengs. Det er en bitter eksistensiell erfaring, det er livsvisdom bare eldre mennesker fullt ut forstår rekkevidden av. Espen Haavardsholm har gitt et flott dikterisk bidrag til den forståelsen. Altoppslukende begivenheter i barn- og ungdomstid kan bli med deg resten av livet, de kan gi livet ditt retning, men det er også et liv på baksiden av dette. Et liv du bør prøve å gjøre det beste ut av. For vi har bare ett. Liv. Og dette er det viktig å verne om, enda det er vakkert og vanskelig, men da er det nyttig å lytte til Nordahl Griegs verselinjer: vi vil ta vare på, skjønnheten, varmen, som om vi bar et barn, varsom på armen.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
Hanna Skotheim
Ansatte mener Nav bryter loven: – Brukerne kan ikke føle seg trygge
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyest sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Victoria synes det var sårt da hun ble innkalt til en samtale om hvordan hun kler seg.
Werner Juvik
Victoria sluttet nesten i jobben etter reaksjoner på klesstilen
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Martin Guttormsen Slørdal
Ny strømpolitikk for Ap: Ba om innspill på Giskes rekordmøte
Trikkesjåfør Sebastian Haugland i Sporveien Trikken måtte gripe inn da en passasjer gikk berserk. Etter hendelsen i 2022 ble han selv hovedverneombud for å hjelpe andre.
Mats Johannesen. Innfelt: Nina Hanssen
Voldsepisoden endret livet for trikkesjåfør: – I ettertid var jeg redd jeg hadde gjort noe feil
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Den 28. desember 2022 skjedde det igjen. En møteulykke mellom to busser kostet en bussjåfør livet. Det har skjedd flere ganger de siste årene.
Christoffer Andersen / NTB