Dreyer Forlag
Landet som ikke var så fattig
Jan Eivind Myhre:
Den norske modellen blir til
Norge 1814-1914
Dreyer Forlag 2022
jan.erik@lomedia.no
Mange – ja, de aller fleste – starter med å fortelle at Norge på 1800-tallet var et fattig land, ett av Europas fattigste, når de skal legge ut om hvor rike og fortreffelige vi har blitt – og ikke minst når tilblivelsen av den norske modellen skal forklares. Men dette utgangspunktet er altså feil, ifølge historiker Jan Eivind Myhre – det stemmer rett og slett ikke. Han har skrevet om temaet før, både i artikler og i bokform – i hans siste bok om hvordan den norske modellen ble til, er dette faktumet bokas røde tråd.
Boka er en myteknuser. Landet her oppe i høye nord var ikke så fattig som kanskje særlig politikere vil ha det til, Norge var ikke et tilbakestående land på 1800-tallet. Verken i materiell eller åndelig forstand. Ganske demokratisk var det også – i hvert fall etter 1814 og den berømmelige Grunnloven på Eidsvold. Vel og merke om vi sammenligner oss med landene rundt oss. Fattigdomsbegrepet var som i dag et relasjonsbegrep – vi må sammenligne om det skal gi noen mening. Myhre kaster ikke ut påstanden for å være provokativ eller for å gå noen bestemte mennesker ærend – nei, han dokumenterer dette grundig. Litteraturlista er lang som et vondt århundre, og boka kan skilte med over 900 fotnoter på 250 sider. Her har vi å gjøre med en belest historiker og grundig håndverker.
Myhre griper også fatt i det «beviset» som de fleste forklarer Norges fattigdom med: at utvandringen til Amerika var så stor, men han er påpasselig med å påpeke at denne utvandringen ikke bare skyldtes fattigdom og nød. Det var langt flere grunner til at nordmenn og andre europeere dro over Atlanterhavet både på 1800-tallet og i første halvdel av 1900-tallet. Det var en god del frihetssøkende annerledestenkende mennesker som drømte om en tilværelse «over there» hvor alt var så fint, der du kunne ha hvilken bakgrunn som helst og tro på de fleste guder – ikke minst på Mammon. En fyr som stakk over dammen etter sju år i det nyåpnede Botsfengselet var arbeideropprøreren Marcus Thrane. Han hadde akkurat som Egon Olsen en plan, men den fikk han ikke virkeliggjort i Norge – og dro til Amerika istedenfor.
Myhres bok handler imidlertid ikke om arbeiderbevegelsens framvekst, men som tittelen røper om den norske, eller nordiske, modellen. Også her er han en myteknekker da han går i rette med dem som baserer seg på teorier om at denne modellen er et etterkrigsfenomen, med noen tilbakeblikk til klasse- og kriseforliket i 1935 og inngåelsen av Hovedavtalen mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne. Myhre overser på ingen måte utviklingen i arbeidslivet, han er innom fagorganiseringen i siste fjerdedelen av 1800-tallet, men har et mye bredere perspektiv på sine analyser. For eksempel hadde Norge ingen adel, vi hadde sjøleiende bønder i stort omfang, vi var et lesekyndig folk. Som det står på bokas bakside: Den norske modellen var allerede begynt å ta form på 1800-tallet. Mesteparten av dette skyldtes den relative sosiale likheten i landet. Ja, hans påstand er at Norge var et høyst moderne og relativt rikt samfunn allerede ved forrige århundreskifte – sammenlignet med andre land.
Historikeren underslår ikke at det både var uro i arbeidslivet, urettferdighet og konflikter i samfunnet. Poenget hans er at samfunnet hadde bygd opp et apparat som klarte å håndtere dette på en konstruktiv og progressiv måte. Alt lå enten til rette for den norske modellen, eller det ble tatt politiske initiativ sånn at modellen kunne virkeliggjøres. Staten var fra første stund seg bevisst at den hadde oppgaver som skulle komme fellesskapet til gode. Og det norske folket var villige til å være med på denne reisen. Nettopp fordi folket skjønte sitt eget beste. Her har altså ingen ting kommet rekende på ei fjøl. Samarbeid, fellesskap, skatter og avgifter er ingen moderne oppfinnelser.
Denne boka var en skikkelig øyeåpner for meg. Det burde den bli for flere andre også.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Forhandlingene om ny særalderspensjon i gang
NTL gikk med underskudd i 2022 og forventer det samme i 2023. Hovedkasserer Elisabeth Steen sier de må passe på utgiftssiden, og øke inntektene.
Ole Palmstrøm