Oktober
Livets øvre middelklasse
Monika Fagerholm:
Hvem drepte bambi?
Over satt av Kyrre Haugen Bakke
Oktober 2021
jan.erik@lomedia.no
Det er ikke den streite, kronologiske – ja, den klassiske og tradisjonelle fortellerstilen som vinner litteraturpriser i våre dager. Det må være noe mer enn en gripende fortalt historie – romanen må ha en form tilpasset vår tid. Finlandssvenske Monika Fagerholms siste roman har nettopp det. Så ble den også vinner av Nordisk råds litteraturpris i 2020. Alt henger sammen med alt. Sånn det alltid har gjort.
Vi er i Villabyen, en liten forstad til Helsingfors – den finske hovedstaden. En ganske fasjonabel forstad, et slags Bærum om vi oversetter dette til norsk. Her møter vi et persongalleri hvor bare brøkdelen er A4. De to sentrale figurene er Gusten Grippe, nå 26 år gammel og framfusende eiendomsmekler og kompisen Nathan Häggert, Gustens jevnaldrende. Og det er hos sistnevnte, i kjellerleiligheten i foreldrenes luksusvilla for om lag sju år siden det skjedde. Gruppevoldtekten. Det hele denne storyen kretser omkring, det den allvitende fortelleren stadig vender tilbake til – ja, det Cosmos Brant, en annen nokså eksentrisk karakter i denne romanen, skal lage en film om. Filmen skal hete «Hvem drepte bambi?». Sånn blir altså en romantittel til.
Og visst er denne gruppevoldtekten viktig, visst er den planlagte filmen viktig – det blir gjentatt gang på gang, men det er denne Villabyen, lokalsamfunnet, som portretteres i Fagerholms roman. Det er den teksten egentlig handler om. Befolkningen her veit jo om voldtekten, det ble rettssak og avisskriverier den gangen, men de vil helst fortrenge det hele – la den bli en taus historie. Sånt er jo ikke noe ålreit å ha på rullebladet. Eller henge på juletreet.
De var fire gutter. Alle fra samfunnets øvre sosiale lag. En gjeng pappagutter sjøl om det er mødrene som i hvert fall for et par av dem spiller førstefiolin. Nathan tok initiativet. Kjæresten, den 17 år gamle Sascha Anckar – et barnehjemsbarn, hadde slått opp. Han ville ha hevn. Og fikk med seg tre kamerater til å utføre ugjerningen. På mest voldelige vis. To av disse kameratene hører vi ganske lite om, bare navnene og that’s it.
Gusten kunne etter hendelsen ikke la dette passere i stillhet, svek kameratene og anmeldte saken. Dette var den eneste måten han kunne leve videre på og ikke svike seg sjøl. Gusten er på en måte en slags helt i denne mørke historien, han er forstadens samvittighet. Han og to av de andre kameratene slipper da også billig fra rettssaken – de blir frikjent. Nathan, derimot, får seks måneders betinget fengsel. Det var ikke en gang ord mot ord, for Sascha sa ikke et kløyva ord i rettssalen. Hun fant seg i det hele, stakk av kort tid seinere til USA og døde der av en overdose.
Nevnes i denne fortellingen bør også de to mødrene til Gusten og Nathan. Førstnevnte operasangerinne som nesten fikk synge med Pavarotti, mens Nathans mor jobbet for en høyreorientert tenketank som var inspirert av den berømte Ayn Rand – eller Gayn Hand som er benevnelsen i denne fiksjonen.
Men det er altså som innledningsvis nevnt formen som hever denne teksten fra dusinvaren. Fagerholm gir oss korte riss av handlingsforløpet, noe gjentas flere ganger – og vi hopper rundt og fram og tilbake i tid. Korte, nærmest filmatiske scener spennes opp – og vi må som lesere lime det hele sammen og får ingenting gratis. Aller minst handlingen. Men gjennom en sånn klipp-og-lim-teknikk rulles hele historien opp samtidig som vi blir kjent med karakterene, miljøet de er skutt ut fra og hvorfor den sentrale ugjerningen faktisk kunne skje.
Jeg fikk nesten den samme følelsen når jeg leste denne romanen som da jeg leste «A Clockwork Orange» for mange år siden. En følelse av uhygge over menneskets bestialitet – over grusomhetens og tilværelsens uutholdelige letthet.
Dette er godt håndverk, dette er en litteraturpris verdig.
Mest lest
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning
Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme
DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.
Bjørn A. Grimstad
Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her er økonomiekspertens råd
Over 1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon, til tross for at de hadde null ansatte da koronakrisen startet. Det viser en kartlegging Dagbladet har foretatt.
Colourbox