Film:
Lysende om Hannah Arendt
Hannah Arendt
Regi: Magarethe von Trotta
Tyskland 2012
jan.erik@lomedia.no
Margarethe von Trotta, den tyske mesterregissøren, lagde for 11 år siden en film om filosofen Hannah Arendt (1906-75) – Martin Heideggers yndlingsstudent. Filmen er fortsatt å få på DVD, og har nettopp vært vist på Vega Scene i Oslo – to visninger, to stappfulle hus.
Det er mye som kan sies om denne framstående filosofen, som særlig var opptatt av ondskapens problem og autoritært tankegods – ikke helt ulikt den norske forfatteren Jens Bjørneboe, men uten noen som helst sammenligning for øvrig.
Von Trottas film handler overhodet ikke om hele Arendts liv, men om de tre årene 1961-64 – viktige år i filosofens liv. Hannah Arendt var jøde og klarte så vidt å flykte fra de tyske nazistenes grusomheter (holocaust) og kom seg som flere andre intellektuelle til USA og New York der hun bodde de siste 35 årene av sitt liv. Da Adolf Eichmann, hovedarkitekten bak jødeutryddelsene under den andre verdenskrigen ved siden av Adolf Hitler, ble oppsporet og tatt til fange av den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad på en vei utenfor Buenos Aires, byen som Eichmann hadde flyktet til, ble Hanna Arendt kort tid etterpå spurt av redaktøren i The New Yorker om hun kunne lage en reportasje om rettssaken. Arendt sa ja, reiste til Jerusalem hvor rettssaken ble holdt, og skrev ikke bare en artikkelserie i det verdensberømte og høyt meritterte magasinet, men også ei bok – ei bok som ble sensasjonell kort tid etter at den utkom. På å skrive reportasjen brukte for øvrig Hanna Arendt to år – hun var ingen lettvekter, hun var en tenker – hun var en filosof av tysk kaliber og hadde gått i lære hos selveste Martin Heidegger, en mann hun gjennom hele livet hadde et ubetinget ambivalent forhold til. Som så mange andre. At Heidegger var en stor filosof anerkjennes av de aller fleste – Arendt inkludert – men noen stor politisk tenker var han ikke. Han ble som kjent fanget av temmelig nærgående nazistisk tankegods. Dette tok Arendt sterk avstand fra. Heidegger dukker ved flere anledninger opp i von Trottas film, en film hvor Hanna Arendt spilles av Barbara Sukowa, en stjerneskuespiller av verdensformat som von Trotta brukte mye i sine filmer. Ikke minst i filmer om de revolusjonære og voldelige gruppene i Tyskland på 1970-tallet.
Det mest kontroversielle i Arendts refleksjoner rundt Adolf Eichmanns misgjerninger var at hun karakteriserte ham som en representant for vanlig folk, for hvem som helst. I Arendts øyne var han et menneske som ikke kunne tenke sjøl, han frasa seg dermed alt ansvar – han handlet som en erkeekte byråkrat: kun etter ordre fra andre. I Eichmanns tilfelle var det Hitler og den tyske nazistaten som var hans oppdragsgiver. Han adlød oppdragsgiveren blindt. Og var villig til å gjøre det igjen. Han angret ingenting. Eichmann ble for Hannah Arendt det samme som ondskapens banalitet, et begrep hun ble så kjent for. Dette ble vanskelig for de aller fleste å svelge – ikke minst hennes mange jødiske venner som blant annet anklaget henne for å være både anti-sionist og anti-semitt.
Om ikke dette var nok for å hisse opp særlig de få overlevende etter holocaust i det jødiske, amerikanske universitetsmiljøet, så hevdet Arendt videre at ledere i det jødiske miljøet hadde samarbeidet med nazistene under tilintetgjørelsen. Slett ikke alle, men noen. Dette ble altfor sterk kost for mange. Arendt påstå at dette ikke var hennes mening – nei, at det var et faktum. Arrogant og uhyrlig, mente mange av hennes meningsmotstandere.
Denne filmen konsentrer seg om disse tre årene av Arendts liv der hun jobber med dette materialet, og der hun møter den voldsomme kritikken. At fortellerblikket i filmen er på hennes side, er det svært liten tvil om. Arendt blir på sett og vis en representant for de få – eventuelt den ene – mot de mange. Kanskje har von Trotta hatt Henrik Ibsens berømte drama «En Folkefiende» i tankene der doktor Stockmann hadde om lag den samme rolle som Hannah Arendt får i denne filmen.
Jeg kan nesten ikke tenke meg noen bedre til å gestalte Hannah Arendt enn den tyske skuespilleren Barbara Sukowa. Rank, stolt, klinisk og intellektuell til fingerspissene. Noen vil kanskje si kjølig og kald – ja, det også.
Hannah Arendt er en tenker av verdensformat. Hun gikk aldri på akkord med noe eller noen, heller ikke seg sjøl. Hun brukte den tida det må ta for å komme til et svar på livets vanskelige og eksistensielle spørsmål. Der var hun så hinsides langt fra vår egen tid. Jeg felte en tåre der jeg satt på andre benk i den mørke kinosalen. I beundring for denne modige kvinnen som tenkte tanker som var motstrøms – og det var de ofte – og aldri var redd for å presentere dem for offentligheten. Og deretter stå rakrygget opp for det hun hadde tenkt. For en intellektuell integritet! Vi har ikke så mange sånne i verdenshistorien. Margarethe von Trotta har i denne filmen fått fram på en strålende måte at Hannah Arendt var en av dem.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB