utsnitt fra bokomslag
Márquez på norsk
Kjartan Fløgstad nekter seg lite som forfatter. I alle sjangre. Hans nyeste epos er en roman – skjønt, epos? Det er ikke de lange, sugende, rettlinjede og kronologiske fortellingene som preger Fløgstads prosa – snarere tvert imot.
jan.erik@lomedia.no
Kanskje er han ikke lenger sjangeroverskridende, men romanene hans er ikke tradisjonelle på noe vis – heller ikke formmessig. Sånn er det med romanen «Magdalenafjorden» også. Men tradisjonell fløgstadsk er den på nesten alle vis. Eller kanskje han har nedtonet ett av varemerkene – blødmene – noe. Uansett: Det er burlesk og nok av magisk realisme det som står igjen.
Hvem kan som Fløgstad trille ut den ene klisjeen etter den andre, sette den inn i en ny sammenheng – vri og vende litt på den, og skape både spenning og intellektuelt hodebry? For ikke å snakke om alle ordspillene. Noen av dem gjentar han også som rene mantraer. I denne romanen gjelder det først og fremst denne (som i tillegg har fått plass på omslaget): «Ein ting er å overleva, noko anna er å leva vidare». Og som han legger til på side 94: «Om det nå er slik eller sånn.»
Få – om noen – er heller bedre til å blande skjemt og alvor, underholdning og politikk som Fløgstad på sitt beste. I «Magdalenafjorden» er han på sitt beste. Grunntema i romanen har han kretset om en stund – spørsmålet eller undringen over hvorfor intellektuelt oppegående mennesker, som for eksempel filosofen Martin Heidegger, politisk sett er og forblir stokk reaksjonære. Skjønt, undring – Fløgstad har snart kommet dit hen at han slår dette fast som en innsikt, en teori. Tragisk, men sann. For av og til overgår sjøl diktninga virkeligheten – den blir sannere enn røynsle.
Romanen er også tro mot en annen av forfatterens spesialiteter: De utrolig kreative og megetsigende egennavnene. Når han trekker det helt ad absurdum, som for eksempel Magdalena Freud Joyce, kommenterer for sikkerhets skyld fortelleren seg sjøl. Fløgstad nekter seg ingenting.
Det er som antydet ingen kronologisk fortelling han har skapt denne gangen. Ei heller finner vi noe stedets enhet. Vi springer fra Narvik, gruve- og rallarbyen i Nordland til industristedet Lovra (virkelighetens Sauda, forfatterens fødested) til Fløgstads kjære Latin-Amerika og Spania under borgerkrigen på 1930-tallet. Om sistnevnte har forfatteren en del å si om både Franco, falangistene og fascismen i sin alminnelighet. Persongalleriet til Fløgstad er rikt og inneholder en flora av politiske holdninger, fortellerstemmen er ganske stødig fra roman til roman. Den er solid forankret på den politiske venstresiden der forfatteren sjøl befinner seg.
Hovedpersonen i «Magdalenafjorden» – i den grad vi kan snakke om en hovedperson i denne romanen – er Conrad Tandem, en rederarving som boltrer seg nokså fritt gjennom faktisk eksisterende og fiktive landskap. Fornavnet hans er et ikke helt uvanlig norsk navn, men da skrives det med K. Her ligner det påfallende på etternavnet til den verdenskjente polsk-engelske forfatteren Joseph Conrad (Heart of Darkness, Lord Jim med mer). Fløgstad liker godt å slenge om seg med litterære allusjoner. Om ikke alltid med navns nevnelse. Flere norske litterater er til stede i denne romanen også – blant annet Jon Fosse og hans nokon kjem til å komme.
Fløgstads politiske engasjement, og noe han tydeliggjør sterkt i sitt essayistiske og sakprosaorienterte forfatterskap, har alltid vært konsentrert om industridød og språkstrid. Vi finner ikke så mange sporene av dette i denne romanen. Men nå kan det jo sies at den språklige oppfinnsomheten i Fløgstads vakre nynorsk er et argument i seg sjøl for det nynorske skriftspråkets fortsatte eksistens. Hvorfor argumentere når du kan demonstrere!
Igjen har Kjartan Fløgstad skrevet en bok, en roman, en fortelling – som unndrar seg innholdsmessig parafrasering, men som likevel representerer noe av det ypperste som skapes av norsk skjønnlitteratur.
Kjartan Fløgstad:
Magdalenafjorden
Gyldendal 2014
For av og til overgår sjøl diktninga virkeligheten – den blir sannere enn røynsle.
Kjartan Fløgstad:
Magdalenafjorden
Gyldendal 2014
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen