Vigmostad Bjørke
Mord, kjærlighet og en del til
Tove Braathen:
Alle disse dagene
Vigmostad Bjørke 2017
jan.erik@lomedia.no
Hva er en kriminalroman – hva er kriminallitteratur? Spørsmålet har vært stilt mange ganger tidligere, og svarene er flere. Antagelig stilles spørsmålet fordi hvis svaret er ja, så senkes også terskelen – det stilles svært ofte andre krav til kriminallitteratur. Er den mindreverdig? Er den ikke litterær nok? Skriver Karin Fossum kriminallitteratur? Eller Tove Braathen? Det sies at den bejublede forfatteren Aksel Sandemose en gang skal ha sagt at mord og kjærlighet er det eneste det er verdt å skrive om.
Tove Braathen har skrevet tre romaner. Hun debuterte i 2017 med «Alle disse dagene». Er det en kriminalroman? Vel, den inneholder i hvert fall et mord. Og har en politietterforsker som en av flere bærende karakterer. Kanskje de to viktigste ingrediensene og kjennetegnene på denne typen litteratur. Men romanen handler også om mye, mye mer. Som kriminallitteratur som regel alltid gjør. I hvert fall den som er god.
Interessant nok skriver skoleeleven Em, en av karakterene i Braathens roman, på en fordypningsoppgave om kriminallitteratur. Hun skriver blant annet dette: «Detektivens, eller etterforskerens, rolle i kriminallitteratur har tradisjonelt vært en veldig sentral del av handlingen i denne litterære sjangeren, helt tilbake til den gang da de første såkalte detektivromanene ble utgitt på begynnelsen av 1800-tallet. Når vi ser på helterollen i denne typen litteratur, legger vi merke til at den overmenneskelige skarpe, ofte genialt logiske og kreative hjernen til detektiven er den eneste faktoren som er avgjørende for mordgåtens løsning. Detektiven som type i denne tradisjonen er alltid ufeilbarlig, har en eksepsjonelt høy intelligens, overlever alle angrep på egen person og forblir mer eller mindre følelsesmessig upåvirket av grusomhetene han eller hun opplever. Alkoholproblemer, mishandling, tortur og posttraumatisk stress er ingen hindring for utfoldelse av helterollen, tvert imot ser det ut til å være selve motoren som driver detektiven fram til løsningen. Denne etterforskertypen har i vår tid fått en, om mulig, enda større rolle i kriminallitteraturen.»
Denne passasjen blir en morsom kommentar til denne romanen – ja, en slags metatekst. Skjønt, Sigurd Huse, etterforskeren i Braathens roman er ikke en sånn detektiv som blir beskrevet her. Men ellers har romanen mange av kriminallitteraturens karakteristika. Mord skjer, hvem morderen er blir på et vis motoren som driver handlingen fram. Og drapet har sin årsak i noe vondt og vanskelig.
Men minst like viktig som at en mordgåte skal løses, er det mellommenneskelige som foregår mellom ganske mange karakterer i romanen. Vi møter Evy, ei pensjonert flyvertinne som er noe frustrert over at hennes viktigste del av livet, arbeidslivet, er borte. Så er det Sara, som er Ems fostermor og sliter med sine ting – blant annet mannen Sven som blir fjernere og fjernere for henne. Og altså Sigurd Huse, som ikke bare er etterforsker, men også tobarnsfar og ektemann. Skjønt, ekteskapet går også her mot slutten uten at han blir den «vanlige» alkoholiserte detektiven av den grunn. Men helt på skinner går ikke livet hans heller.
Ikke helt overraskende får de nevnte karakterene en del med hverandre å gjøre, livene deres henger sammen. Braathen får til en troverdig sammenveving av «at verden er kompleks, vanskelig og av og til vond, men ganske liten likevel.» Alt henger sammen med alt, som en tidligere norsk statsminister har sagt det.
Sånn drives handlingen i denne romanen framover. Det er vekslende forteller-perspektiver, og sømløse overganger. Sakte, men sikkert, kryper vi inn i de ulike karakterenes sinn og psyke. Også den introverte Em kommer vi ganske nær før det hele er over.
«Alle disse dagene» ga meg en god leseropplevelse. Da spiller det mindre rolle hvilken sjanger den skal rubriseres under.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp