Gyldendal
Mordet på Sveavägen
Lena Andersson:
Koryfeene
oversatt av Gøril Eldøen
Gyldendal 2023
jan.erik@lomedia.no
Folk i min generasjon glemmer aldri mordet på Sveavägen i Stockholm i 1986 der Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt ned på åpen gaten. Det var fredag kveld, det var mørkt, han hadde vært på kino sammen med sin kone og sett filmen «Brødrene Mozart». Paret var på vei hjem til fots. Overraskende for mange er mordet i realiteten aldri blitt oppklart sjøl om det falt en dom over en mann som ikke lever lenger for ikke så veldig lenge siden. Verken håndfaste bevis eller noen tilståelse foreligger. Men det har ikke på de langt over 30 årene som har gått siden drapet fant sted manglet teorier på hvem som sto bak mordet.
Mesteparten av denne historien er det forfatter Lena Andersson nå har grepet tak i, og gitt skjønnlitterær form. Virkelighetens etterforsker Hans Holmér har blitt til romanfiguren Rolf Utterström, Palme sjøl har blitt til Carl Stjärna og jammen har ikke også vår egen Arne Treholt fått en liten rolle i romanen også under det ganske pussige navnet Terje Fyrbåk. Romanen «Koryfeene» har imidlertid en jeg-forteller som heter Roger Lilja. Han er frilansjournalist og – ja, nettopp han får i oppdrag å skrive en avisartikkel om dette berømte drapet.
Så rulles historien i gang. Det veksles mellom nåtidsplan og en slags rekonstruksjon av mordnatten. Det ene vitnet mer tvilsomt enn det andre dukker opp i romanen, akkurat som det gjorde den gangen i i1986 på virkelighetens scene. Men dette er skjønnlitteratur, der er det mulig å ta seg langt flere friheter enn i virkelighetens verden – i hvert fall før Donald Trump dukket opp og endret de flestes forståelse av hva sant og galt er. I dag er det meste tillatt. Journalist Lilja treffer en merkelig skrue av samisk opprinnelse som mener han veit det meste. Han koker sammen en konspirasjonsteori av edleste sort. Det handler om storpolitiske og ganske sensitive saker i den kalde krigens lys. 1980-tallet inneholdt jo både politiske kulde og en oppmykning – glasnost – av det stivnede politiske systemet i Sovjetunionen. Treholt fikk ikke til noen tilnærming mellom øst og vest, men hva med Palme – eventuelt Stjärne? Hadde han ambisjoner om å gjøre Sovjetunionen om til et sosialdemokratisk samfunn? Hvis ja, var det nok til å ta han av dage? Og i tilfelle av hvem? Sine egne?
Spørsmålene er altså mange, og spørsmål er gode hjelpemidler i en fortelling som trenger kraft – en motor – for å komme videre. Lena Andersson har i tidligere romaner som for eksempel «Sveas sønn» og «Datteren» vist at hun er godt kjent i det svenske sosialdemokratiske miljøet. I denne romanen er hun farlig nær tidligere kritikk om maktarroganse og klassesvik. Er det en roman som forsøker å besvare sosialdemokratiets vanskeligheter? Som skal redde partiet ut av krisa?
Uansett, også denne oppdiktede fortellingen, inkludert konspirasjonstenkningen i den, ender der også virkelighetens story befinner seg: Hvem drepte den svenske statsministeren i 1986 og hvorfor?
Lena Andersson har et godt, metaforfattig språk, og hun snekrer sammen fortellinger som om hun aldri skulle ha gjort noe annet. Hun pirker borti et fortsatt ømt sår i det svenske samfunnet – og hun utforsker i Trumps tid hva som er sant og hva som ikke er det. Og kanskje det beste av alt: hun finner det ikke ut hun heller. Dermed kommer det sikkert flere romaner fra en fortsatt ung forfatter (født i 1970), men Olof Palme er hun forhåpentligvis ferdig med. Han bør kanskje resten av Sverige legge bak seg også.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Det lønner seg ikke alltid å kombinere jobb og Nav-ytelser
– Jeg begynner å bli godt voksen, og jeg så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv, sier Vendela Fremstad.
Arkivfoto: Jonas Fagereng Jacobsen
Vendela (61) får ikke jobben tilbake: – Så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv
Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.
Tri Nguyen Dinh
Om noen uker kan Oscar (102) miste sykehjemsplassen sin
Ola Rune Kleiven har Ap-medlem i nesten 30 år.
Morten Hansen/Jonas Fagereng Jacobsen
Støre får kritikk etter «arrogant» svar
Birgitte Mobekk er sykmeldt fra jobben sin som renholder i ISS. Neste år blir hun uføretrygdet.
Jan-Erik Østlie
Neste år blir Birgitte 100 prosent ufør: – Jeg har brukt lang tid på å godta det
Eirik Dahl Viggen
– Ensomheten er verst. Det er summen av alt, ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Verneombud Solveig Teien Nyhuus (t.v.) og Fagforbundets tillitsvalgte Vibeke Rossnes. De jobber ved Navs kontor for bydel Grünerløkka i Oslo, der sykefraværet ligger på nesten13 prosent i det som kalles statlig linje. De mener dårlig bemanning skaper stress blant ansatte.
Ole Palmstrøm
Nav skal hjelpe de som blir syke, men sliter selv med skyhøyt fravær
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild da arbeidsgiver ville nedbemanne
Hvordan er det å være organisert i Tesla? Jævlig, ifølge Erling Weydahl.
Håvard Sæbø
– Jævlig, sier Erling om hvordan det er å jobbe i Tesla og være fagorganisert
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Jan Olav Johansen fortalte nylig om sin situasjon. Nå får han politisk støtte.
Berit Baumberger
Kollegaene får lønnstillegg, men ikke Jan Olav: – Klart dette blir urettferdig
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Jan-Erik Østlie
Norske arbeidere fortjener mer av overskuddet, mener Kalle Moene
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Høyre legger fram en jobbpakke på nesten 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett.
Javad Parsa / NTB
Høyre vil ha skattekutt for barnefamiliene og bedriftene
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Terje Pedersen / NTB
SV-politiker kritiserer Tesla: – Elon Musk må følge norske lover
Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset