JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Osageindianerne og FBI

David Grann:
En amerikansk forbrytelse
Oversatt av Preben Jordal
Aschehoug 2019

Aschehoug

jan.erik@lomedia.no

1800-tallets amerikanske historie er merket av så mangt. Ikke bare ble størsteparten av landet dyrket og bygget, nye stater kom til og jernbanen mellom øst og vest vokste fram i rekordfart. Gullrushet til California på midten av århundre var en av årsakene til dette, men ikke den eneste. Og det kanskje minst omtalte i den offisielle delen av historien: urbefolkningen, de ulike indianerstammene, ble fordrevet og til slutt samlet i egne reservater der husene var så som så og hvor fattigdommen etter hvert vokste seg merkbar. Noen stammer ble sågar utryddet helt.

I staten Oklahoma, derimot, tok historien en litt annen vending. Her levde osageindianerne. Også de ble fordrevet og fikk sitt eget, lille begrensede reservat. Det fordriverne, de amerikanske føderale myndighetene, imidlertid ikke visste var at de ble innlosjert på et område i Oklahoma som innehadde noen av de største oljeforekomstene i USA. Dermed ble osageindianerne steinrike nærmest over natta.

Denne historien klarte ikke journalist David Grann fra New York å la være å fortelle. Han har gjort det i sakprosaboka «En amerikansk forbrytelse» som fortjener sjangerbetegnelsen litterær eller fortellende journalistikk – narrative journalism, egentlig en amerikansk oppfinnelse.

For disse osageindianerne fikk sjølsagt ikke være i fred med den voldsomme, og ofte prangende, rikdommen sin. Først forsvinner ett par av stammens medlemmer, etter hvert skjer det ene drapet etter det andre. Men hvem står bak? Ingen veit helt sikkert. Eller noen veit kanskje, men det er ikke særlig opportunt å snakke om det. Sakene blir delvis dysset ned. Noe særlig fart er det heller ikke i de lokale justismyndigheter – altså delstatens – politi- og detektiver. Eller den private milits. Ikke før Edgar J. Hoover kommer på banen med sitt Bureau of Investigation som seinere får navnet FBI – altså Federal Bureau of Investigation. Institusjonen som den dag i dag er USAs etterretningsorgan i innenrikssaker (som en parallell til CIA som tar seg av utenrikssakene). Storyen om FBIs oppklaring av mordene på utallige medlemmer av osagestammen blir en fortelling i fortellingen.

Det meste av handlingen skjer på 1920-tallet, men den skal ikke røpes her da det vil ødelegge spenningen for de som vil lese boka. Dette er nemlig like spennende som en kriminalroman.

Og sjøl om det er en noen annen «indianerstory» enn den tradisjonelle, ender den dessverre relativt tragisk denne også.

God Bless America!

Annonse
Annonse