Gursli Berg Forlag
Spøkelser, bøker og urfolks rettigheter
Louise Erdrich:
Hjemsøkelsen
Oversatt av Morten Hansen
Gursli Berg Forlag 2023
jan.erik@lomedia.no
Louise Erdrich (født i 1954) er en veletablert amerikansk forfatter som det dessverre er oversatt altfor lite av til norsk. Bare tre av hennes mange romaner fins på den norskspråklige litteraturlista, den siste «Hjemsøkelsen» (The Sentence) har nylig utkommet – ei bok som lanseres som en spøkelseshistorie, men er langt mer enn det.
Erdrich er en prisbelønnet forfatter, blant annet med Pulitzerprisen i 2020, og er av indiansk opphav – nærmere bestemt urfolket Turtle Mountain Band of Chippewa Indians (folkegruppen ojibwe). Hun bor i Minneapolis, og flere av bøkene hennes handler om utfolks hverdag og rettigheter. «Hjemsøkelsen» er en av disse.
Hovedpersonen i boka er jeg-fortelleren Tookie. Hun har sonet en lang fengselsstraff, en tilsynelatende urettferdig sådan, og starter opp igjen sitt nye og frie liv i en bokhandel i Minneapolis. Der stortrives hun, men må også forholde seg til en superaktiv kunde, Flora, som stiller henne overfor de merkeligste oppgaver. Så dør Flora, og Tookie tror at hennes mange utfordringer dermed er borte. Men den gang ei. Flora går nemlig igjen i butikklokalene – ja, hun opptrer som et spøkelse og fortsetter å utfordre Tookie.
Og sånn går nå denne romanen, sprudlende av fortellerglede, framover side etter side. Det hele kan virke som ren underholdning av kiosklitteraturkarakter. Men Erdrich er ingen lettvekter, handlingen er lagt til Minnesota og Minneapolis, en stat og en by med sine problemer. Ikke minst de siste årene. De fleste husker vel afroamerikanske George Floyd som ble drept av politiet i mai 2020 – nettopp i Minneapolis. Hvites undertrykkelse av svarte blir derfor et tema i denne romanen, men minst like viktig for Erdrich er å få fram at urbefolkningen i denne byen, og i Midtvesten for øvrig, blir minst like dårlig behandlet som de svarte. Også urbefolkningen, indianerne, går for lut og kaldt vann. Etter en historie om en fjorten år gammel gutt, en ojibwe fra Bad River, som ble drept av byens sheriff uten noen som helst grunn, og et par karer som ble slengt i bagasjerommet på en bil og dumpet på et akuttmottak av politiet, finner vi dette sitatet fra boka: «Man hører sjelden om tilfeller hvor innfødte amerikanere blir drept av politi, selv om antallet saker er like høyt som med svarte, fordi det skjer så ofte i avsidesliggende reservater og politiet ikke bruker kroppskamera.»
Dette er verken en sakprosabok eller en debattbok, men den viser hvordan skjønnlitteraturens fortellinger skaper nye fortellinger, viser oss rett og galt, muligheter, kjærlighet, sinne og håp. Det er ingen hemmelighet at Erdrich er en sterk forkjemper for amerikanske urfolks rettigheter – ja, at hun bruker skjønnlitteraturen og fortellingens kunst til å synliggjøre et mye glemt fenomen i dagens – og fortidas – USA – undertrykkelsen av urbefolkningen. Bare ordet «reservater» burde få det til å grøsse på ryggen til den mest ærlige humanist. Det er nesten ufattelig at nord-amerikanske myndigheter har sluppet så billig unna behandlingen av sitt eget urfolk. Og det er pinlig at det må skapes skjønnlitteratur for å vise fram problemene. Uten at jeg tror akkurat det hjelper nevneverdig heller. Men det er en helt annen historie, og er ikke en del av Louise Erdrich flotte roman.
I tillegg til de nevnte politiske undertonene, er dette ei bok som hyller nettopp boka og litteraturen. Helt nødvendig i disse dager det også.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Forhandlingene om ny særalderspensjon i gang
Det er meir sannsynleg med eigenmeldt sjukefråvær på opne kontor. Det viser ei ny studie.
Vidar Ruud / NTB