Gyldendal
Stillfaren, men betydningsfull
Helge Røed:
Ola Tiltak
Gyldendal 2018
jan.erik@lomedia.no
Ole Colbjørnsen, sier det navnet deg noe? Eller klengenavnet hans «Ola Tiltak»? Mitt råtips er nei. Men som det står på baksiden av journalist Helge Røeds bok «Ola tiltak»: «Ole Colbjørnsen var en av de mest sentrale skikkelsene i norsk politikk i det 20. århundre. Han søkte ikke berømmelse og ære, men fikk avgjørende betydning for samfunnsutviklingen i Norge i mellomkrigstida.» Med Røeds bok, som kom ut for fem år siden, ble han antageligvis ikke så mye mer berømt, sånne bøker blir sjelden kioskveltere, men for oss som er over gjennomsnittet interessert i den historiske utviklingen av samfunnet i forrige århundre, er denne boka gull verdt.
Ole Colbjørnsen, født i Vegårshei i 1897, samme år som Einar Gerhardsen, var fattiggutten som til tross for særlige intellektuelle evner, måtte gi opp studiene i fysikk, et fag han var ekstremt opptatt av. Han var spådd en stor vitenskapelig karriere, men det hjalp lite mot manglende penger og sykdom. Isteden førte bruddet med universitetet Colbjørnsen inn i politikken. Han ble allerede i tenårene fascinert av den revolusjonære delen av norsk arbeiderbevegelse, og under Arbeiderpartiets splittelse i 1923, valgte han NKP – og ble etter hvert hentet til Moskva for å være med på oppbyggingen av det sosialistiske Sovjetunionen etter revolusjonen. Ikke bare var Colbjørnsen veldig språkmektig, han lærte seg økonomi også – kanskje en logisk følge av at han kanskje var den eneste i Norge som forsto hva Einsteins relativitetsteori egentlig handlet om. Stalin kunne bruke ham i arbeidet med den første fem-årsplanen, og Colbjørnsen ble medlem av det russiske kommunistpartiet allerede mens Lenin levde. Skjønt, Colbjørnsen kom også som så mange andre på kant med Stalin, og måtte dra fra Sovjetunionen for å redde livet. I 1932 ble han medlem av Arbeiderpartiet og ble Martin Tranmæls nærmeste medarbeider. Kommunisten i ham var nå historie. Han utviklet seg mer og mer i retning av å bli anti-kommunist, akkurat som sin venn Haakon Lie. Skjønt, Colbjørnsen var en langt mer lavmælt type enn Lie. Colbjørnsen var også sentral da gulltransporten fra Norges Bank skulle smugles ut av landet i de første krigsdagene. Her var også dikteren Nordahl Grieg sterkt delaktig.
Colbjørnsen måtte som så mange andre arbeiderpartipolitikere frivillig eller ufrivillig forlate landet under den andre verdenskrigen. Han dro verken til Stockholm eller London, men til USA og Washington. Der ble han til 1949, og tilegnet seg den engelske økonomen Keynes’ teorier. Motkonjunkturpolitikken som for så vidt var prøvd ut i siste halvdel av 1930-årene i Norge, men som ble minst like aktuell når landet skulle bygges opp igjen etter krigen. Og denne oppbyggingen fikk Colbjørnsen mye av ansvaret for. Partiet kalte ham hjem til Norge igjen til tross for at han stortrivdes i Washington. Colbjørnsen, som ikke bare var en skarpskodd teoretiker, men også en driftig type – derav kallenavnet Ola Tiltak – døde i 1973.
Det er denne nærmest glemte figuren i arbeiderbevegelsens historie Helge Røed har skrevet en interessant, ganske uakademisk og effektivt fortalt biografi om. Haakon Lie har om Colbjørnsen sagt følgende «Den klareste hjernen i arbeiderbevegelsens historie i mellomkrigstiden». Biografien er ingen dyneløfter, det meste dreier seg om politikk. Det må nok kildetilfanget ta sin del av skylda for – det fins ikke mye privat kildemateriale her. Men for igjen å sitere fra bokas omslag: «Colbjørnsens liv er fortellingen om en stillfaren begavelse i grenselandet mellom etterretning og politikk, og om et Norge i støpeskjeen både politisk og økonomisk.»
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes avhull i loven. Rune har venta i 13 år
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt