Trist som faen!
Are Tågvold Flaten: Sirkuset Res Publica 2017
jan.erik@lomedia.no
Den amerikanske valgkampen er over for lenge siden, og de nordmenn som var interesserte hadde god anledning til å følge den i norske aviser. For kort tid siden kom det også ut ei bok om valgkampen, skrevet av den relativt unge statsviteren Are Tågvold Flaten. Og for oss politiske nerder er dette underholdende lesning. Mye av dette skyldes forfatteren, men her han han sjølsagt også hatt et takknemlig tema.
Amerikansk politikk – og kanskje enda mer amerikansk valgkamp – er noe helt spesielt, den ligner lite på det meste annet vi forbinder med politikk. Her er temperaturen så høy, personfokuset og skittkastingen så dominerende, at det som skjer i Europa blekner i enhver sammenligning.
Forfatteren deltok nærmest som journalist gjennom store deler av nominasjonsprosessen og hele valgkampen, og han dekket den fra begge sider. For det er jo bare to sider i amerikansk politikk, den røde og den blå – Republikanerne og Demokratene – som ikke må forveksles med for eksempel norsk venstre- og høyreside. Hvem som er radikale og konservative i amerikansk politikk varierer – om ikke fra dag til dag – så i hvert fall fra sak til sak. Samtidig snakker vi kun om to partier. Alt annet av partikonstellasjoner er nesten ikke verdt å nevne – de har i hvert fall ikke en sjanse til å vinne kampen om plassen i Det hvite hus. Hvor demokratisk en sånn sementert topartistruktur er, kan diskuteres. Det gjør boka imidlertid ikke.
Forfatteren følger altså både Trumps og Clintons kamp mot den såkalte verdens mektigste post – presidentembetet i USA. Og sjøl om vi jo kjenner resultatet, er forløpet til Trumps valgseier vel verdt å sette seg inn i. Ingen skal si at ikke Hillary Clinton brukte sine metoder for å bli USAs første kvinnelige president, men Trumps nominasjonskamp er en historie som savner sidestykke. I utgangspunktet kjempet han også mot flere motkandidater, kandidater han feide av banen med akkurat de virkemidlene han fant nødvendig. Uten sjenanse, uten et snev av respekt for andre enn seg sjøl valset han over sine rivaler etter eget forgodtbefinnende. Om vi skal tro Tågvold Flaten. Og jeg ser ingen grunn til å gjøre noe annet. Det han omtaler i boka stemmer bra overens med hva norske aviser fortalte oss gjennom store deler av fjoråret.
Forfatteren har kalt boka «Sirkuset». For dem som har et positivt forhold til elefantkunster og linedansere – og ser på sirkuset som et høyverdig kulturuttrykk – så er nok sammenligningen til den amerikanske nominasjons- og presidentvalgkampen litt haltende. Det er ingenting som minner om kultur her. Det kan riktig nok framstå temmelig komisk, men også for politiske nerder er det nok mer snakk om tragikomikk. Når politikk dras ned på dette nivået, er det bare ren underholdning igjen. Forfatteren får dette tydelig og klart fram i sin bok uten å bli moralsk forarget. Og det er nesten en bragd i seg sjøl. Som leser er det nesten så jeg ble fornærmet på menneskehetens vegne. For å si det med Ari Behn – dette er trist som faen!
Boka er mer en reportasjebok om hva som skjedde på ulike arrangementer i forkant av de to partienes landsmøter og i valgkampen etter at nominasjonene var klare. Her er få analyser – vi får servert hva de ulike aktørene sa til hverandre og hvordan enkelte tilhengere støttet eller tok avstand fra sine helter. Og ikke minst: Vi får et inngående innsyn i mange av kandidatenes privatliv. I amerikansk politikk er som kjent privatlivet viktigere enn hva den enkelte står for politisk – ja, personlig vandel er politikk. Her ville et ukeblad som norske «Se og Hør» hatt elleville dager. Du skal ikke ha blitt tatt med buksa særlig langt nedover beina før du bare kan kaste inn håndkleet og glemme politisk karriere. Om du ikke har penger, da sjølsagt – da er det meste mulig. For er det noe denne boka viser, så er det at ved siden av privatlivets betydning i politikken, er penger alfa og omega. The Money rules. I så måte er det kanskje ikke så rart at Donald Trump er blitt amerikansk president. Steinrik som denne forretningsmannen visstnok er.
Om amerikansk valgkamp kan bli skitnere enn den vi nettopp har overvært, får vi ikke svar på før om knappe fire år. Inntil da kan det være verdt å lese «Sirkuset». Forfatteren gjør i hvert fall få forsøk på å glatte over elendigheten. For de av oss som holdt USA på armlengdes avstand hele 2016, får vi tro at denne boka også er dekkende for hva som skjedde. Personlig er jeg sånn skapt at jeg i valget mellom denne boka og sirkus Arnardo velger førstnevnte.
Are Tågvold Flaten:
Sirkuset
Res Publica 2017
Are Tågvold Flaten:
Sirkuset
Res Publica 2017
Mest lest
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.
Nam Y. Huh / AP / NTB
Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.
Colourbox
Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke