Det Norske Samlaget
Våre små søsken
Olaug Nilssen:
Yt etter evne, få etter behov
Det Norske Samlaget 2020
jan.erik@lomedia.no
Siden Olaug Nilssen debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1998 har hun skrevet flere bøker om mennesker som «er litt annerledes enn andre barn på jord» for å parafrasere vår store lyriker Inger Hagerup fra diktet «Våre små søsken».
I Nilssens fjerde roman «Yt etter evne, få etter behov» - et slagord som både sosialdemokratiske og kommunistiske ideologer og politikere har brukt, seinest statsminister Jens Stoltenberg i nyttårstalen i 2013, er altså ett av våre små søsken den som driver handlingen fram.
Benjamin er nemlig ikke som alle andre barn, han er psykisk utviklingshemmet, han har ikke noe verbalt språk. Og han kan være ganske vanskelig å ha med å gjøre når han slår seg vrang. Og det gjør han relativt ofte. Hans mor Lea, som sjøl på ingen måte lever en problemfri tilværelse (hvem gjør egentlig det?), har mer eller mindre gitt Benjamin opp. Omsorgen av den nokså hjelpeløse gutten er dermed overlatt til søsteren Rakel. Vi skjønner altså av de tre navnene som allerede er nevnt her at denne teksten har bibelske allusjoner. I hvert fall når det gjelder navngivingen. Skjønt, til tross for at enkelte her har en pietistisk bakgrunn, så er dette ingen roman om religion og religiøsitet.
Hva handler den om da? Et fristende, men akk så generelt og upresist svar, ville være å si: Livet. Med en sterk medfølelse og presisjon bygger Nilssen opp karakterer som det virkelig er kjøtt og blod på.
Romanen ses og fortelles av tre personer – de to nevnte søstrene pluss deres mor Gudrun. Dermed blir virkelighetsbeskrivelsen sånn passe nyansert. Gudrun er for øvrig minst like opptatt en sin tredje datter Linda, en att på kladd som lever et mye mer streit liv enn de to andre søstrene, ei datter som har ordnet seg med familie og sørget for barnebarn.
Rakel, den store «mor» i denne teksten, har full og krevende jobb ved siden av Benjamin. Hun er overarbeidet, hun er sliten og lei. Og en dag da Benjamin kommer hjem fra et avlastningsopphold er ikke Rakel der mer. Hva har skjedd?
Det skal ikke røpes her, men jeg kan si så mye som at dette ikke er en kriminalroman – det er nesten tvert imot.
Det er en sterk tekst Nilssen her leverer. Det handler om omsorg, om hvem som skal ta vare på oss når livet rakner – og om hvordan dette skal skje. Og romanen handler om at det også er mulig å avvise omsorg, isolere seg og leve sitt eget liv. På egne premisser. Men får vi det noe bedre av den grunn? Det er neppe sikkert, og det svarer heller ikke romanen på. Men den viser oss hvor skjørt livet er, hvor vanskelig det kan være, hvor lite som skal til for at livet blir noe helt annet enn vi hadde tenkt oss. At tilfeldighetene er til stede i alt det vi gjør.
Og kanskje det viktigste av alt: At det verken er ønskelig eller mulig å ha kontroll over livet. Verken det store eller det lille. Heldigvis.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Pernille Bügel fikk omsider sikret seg en jobb etter utallige forsøk.
privat
Nyutdannede Pernille (31) søkte 93 jobber før hun fikk vikariat og flyttet nordover
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie