JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Logg av!» av Thomas Moen og Lars Bratsberg:

Verst av alt er avhengigheten!

Thomas Moen & Lars Bratsberg:
Logg av!
Cappelen Damm 2015

Cappelen Damm

jan.erik@lomedia.no

«Logg av!» heter ei bok som kom for snart fire år siden. Og de fleste vil kanskje tenke at denne må være utdatert nå da boka som så mange andre bøker i disse dager er utstyrt med en undertittel som forklarer hva det egentlig handler om: «Hvordan finne balansen i din digitale hverdag». Så viser det seg vel snarere at problemstillingen er blitt enda mer aktuell enn noensinne. Verden og virkeligheten beveger seg jo. Med stormskritt.

Dette handler om hvordan vi skal innrette oss i det daglige sånn at ikke teknologien tar helt makta over og fra oss, at vi ikke forsvinner totalt inn i den digitale virkeligheten og blir der. Glemmer den analoge virkeligheten, glemmer at verden er mer enn det vi finner bak en skjerm.

Det er særlig smarttelefonen som det settes et kritisk søkelys på i denne boka, det er den vi særlig bør få et «sunnere» forhold til. Ifølge forfatterne Thomas Moen og Lars Bratsberg – som for øvrig begge er over gjennomsnittet opptatt av teknologi, skjerm, internett og sosiale medier. Og det er åpenbart en styrke for boka – forfatter sitter som de fleste av oss i glasshus, de veit en del om hva overdreven bruk av for eksempel smarttelefonen kan føre til av uoppmerksomhet, konsentrasjonssvikt og så videre. Samtidig er de på ingen måte teknologihatere eller skjermstormere.

Stikkordet her er balanse. Digital teknologi har kommet for å bli – og det skal antagelig bli enda mer av den. Derfor er det viktig å holde tunga rett i munnen. Stoppe opp og tenke over hva vi gjør. Hvor lurt er det å ta med seg PC-en opp i senga – særlig om du deler senga med flere? Hvor lurt er det å sjekke mobilen som det siste du gjør før du legger deg om kvelden?

Forfatterne bruker naturlig nok seg sjøl som eksempler på hvor galt det kan gå, men også på hva som kan gjøres. De forteller villig vekk hva de sjøl har gjort – nettopp for å finne den rette balansen mellom digital og analog virkelighet. Og de bagatelliserer ikke utfordringene det er å begrense skjermbruken når du først har blitt hektet. Nei, de drar faktisk en del sammenligninger med alkoholavhengighet og annen elendighet.

Og det er nok dette siste perspektivet jeg personlig liker best ved boka – det som en gang for mange år siden fikk meg til å slutte å røyke. Det var avhengigheten som var verst, det at noe eller noen bestemte hva jeg skulle gjøre nærmest til enhver tid. Og jeg sjøl ble gjort til et menneske full av avmakt, frustrasjon og fortvilelse.

Det jeg liker minst ved boka er at argumentasjonen til de to forfatterne blir så omfattende etter hvert at den balansen de anbefaler nærmer seg et nytt liv kanskje mer rasjonelt og rigid enn noe. For skal vi begrense skjermbruken, leve mer sammen med andre mennesker som også er skjermbrukere i mer eller mindre grad, så betyr det at livet må planlegges. Ofte ned til den minste detalj. Og hvor avstressende er det? Hvor fritt er det? Det er lett å si at vi må bli bedre til å nyte øyeblikkene rundt oss, men om det blir et program, så går kanskje noe av vinninga opp i spinninga?

Bøker av denne typen skaper imidlertid større bevissthet rundt et fenomen. Moderne menneskers skjermopptatthet – ja, skjermavhengighet ¬– er et alvorlig fenomen vi bør ta på dypeste alvor. Ikke minst i lys av våre tanker om hva den oppvoksende slekt skal holde på med når vår generasjon ligger six feet under.

Sånn sett er boka «Logg av!» en nyttig og viktig bok. Kanskje kan den sette i gang noen nødvendige refleksjoner, kanskje kan den sette i gang tankerekker som fører til handling. For noen eller mange. Kanskje kan den redde verden!

Annonse
Annonse