Bred enighet på klimamøtet
Landene på klimamøtet i Mexico ble til slutt enige lørdag.
Det ble de selv etter uker med tøffe forhandlinger og gjentatte advarsler om at FNs troverdighet sto på spill.
Utsendinger til møtet mener slutterklæringen er nettopp den balanserte pakken av beslutninger som lenge har vært etterlyst. Erklæringen omfatter en lang rekke vedtak på ulike områder som hører innunder klimaforhandlingene. Et av de mest konkrete er opprettelsen av et fond som skal bidra til finansiering av klimatiltak i fattige land.
Miljøminister Erik Solheim (SV) mener utfallet av konferansen er langt bedre enn hva som var ventet på forhånd.
– Nå gjenopprettes tilliten til FN, framholder Solheim overfor NTB.
Han er overbevist om at enigheten i den mexicanske badebyen Cancún gir et godt grunnlag for de videre forhandlingene fram mot det neste store klimamøtet i Sør-Afrika.
Fryktet sammenbrudd
USAs klimaforhandler Todd Stern er mer forsiktig i sin omtale av overenskomsten, men føler seg sikker på at den representerer framgang.
– Denne pakken kommer åpenbart ikke til å løse klimaproblemet, men jeg mener den er et stort skritt framover.
I løpet av ukene forhandlingene varte, så det flere ganger ut til at forhandlerne ville bli nødt til lå reise tomhendte hjem. Statsviter Guri Bang ved CICERO senter for klimaforskning mener forhandlerne risikerte å få et langt dårligere resultat enn det som til slutt ble vedtatt.
– Det så en stund ut som om møtet ville ende med sammenbrudd. Nå ble det i stedet et lite skritt videre, sier Bang til NTB.
Togradersmål
Det endelige vedtaket i Cancún kom etter over et døgn med sammenhengende forhandlinger, og til tross for skarpe protester fra Bolivia. Som det eneste av mer enn 190 land fastholdt bolivianerne at avtaleteksten ikke var god nok.
Avtaleteksten inneholder en oppfordring om å handle raskt for å unngå at temperaturen på jorda stiger mer enn 2 grader.
I tillegg er det henvisninger både til utslippsmålene som ble lagt fram under klimamøtet i København i fjor, og til en forlengelse av Kyoto-avtalen. Det siste spørsmålet har vært et av de vanskeligste på årets store FN-konferanse om global oppvarming.
Kompromissforslaget som til slutt ble godtatt, betyr at diskusjonene om en mulig forlengelse av avtalen fortsetter.
Land som Japan og Russland, som ikke ønsker noen forlengelse, har mulighet til å trekke seg fra avtalen på et senere tidspunkt.
Bevaring av skog
Også en lang rekke andre områder behandles i teksten. Ett av dem er skogbevaring, som har vært et høyt prioritert tema for Norge.
Fattige land oppfordres til å ta vare på skogen sin i bytte mot økonomisk støtte fra rike land. Hensynene til biologisk mangfold og urfolks rettigheter bør ivaretas, heter det, men teksten inneholder ingen direkte krav om dette.
Det er også enighet om et såkalt grønt fond som skal administrere økonomiske overføringer fra rike til fattige land. Formålet er å sørge for tiltak som både skal hjelpe utviklingsland med å redusere sine klimautslipp og bidra til at de kan tilpasse seg den globale oppvarmingen.
Teksten henviser til rapporten fra finansieringsgruppen som statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har vært med på å lede, uten at noen av forslagene herfra foreslås vedtatt i denne omgang.
Klubbet igjennom
Under de avsluttende diskusjonene i Cancún tok Bolivias sjefforhandler Pablo Soln gjentatte ganger ordet for å protestere mot slutterklæringen.
– Denne teksten er ikke et steg framover, men et steg bakover, sa Soln, som gjorde det klart at Bolivia ikke ville støtte den.
Han krevde full konsensus om vedtaket, men innvendingene ble blankt avvist av Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa, som ledet møtet.
– Konsensus betyr ikke enstemmighet, og enda mindre at én delegasjon skal kunne nedlegge veto mot den vilje som er nådd gjennom så mye arbeid, sa hun.
Så slo hun med klubben og erklærte at teksten var godkjent. (ANB-NTB)
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie