Brødre i blodet, men lillebror vant
Tirsdag holdt den nye Labour-lederen Edward Samuel Miliband en tale som mange på venstresiden har lengtet etter å høre. Hans viktigste budskap er at ulikhet skader oss alle, både fattige og rike. Nesten ordrett sitert fra boka The Spirit Level.
nina.hanssen@lomedia.no
Boken «The spirit level» skrevet av Richard Wilkinson og Kate Pickett er vise at i samfunn hvor folk står likt økonomisk har de færre problemer. Der de økonomiske forskjellene mellom folk er størst er problemene størst. Faglige tilltisvalgte i mange land har omfavnet den og den ligger fortsatt på bestselgerlisten på mange bokhandlere.
Ed Miliband har også lest denne boken og brukte mye av talen på å snakke om ulikhet etter å ha vunnet kampen om ledervervet over broren David i kampen på lørdag. Han slo fast at ulikhet ikke bare rammer de fattige, men skader oss alle. Mellom linjene sa han at verken Tony Blair eller Gordon Brown hadde brydd seg noe særlig om å redusere gapet mellom rike og fattige i Storbritannia. For som det heter på t-banen i London: Mind the gap!
Lillebror skrinla også for godt Tony Blairs og Gordon Browns «tredje vei», og tok klart avstand fra Storbritannias deltakelse i krigen i Irak. Ed Miliband som har fått nye kallenavn i mediene som «Red Ed», «Forrest Gump» og «Wallace» vil helst slippe kallenavn. Navnet «Røde Ed» fikk han av de borgerlige da det ble klart at det var de mange stemmene fra fagforeningene som gjorde at Ed vant, hårfint, ved hjelp av solid støtte i blokken av stemmer som er reservert TUC - britisk LO.
Ed Miliband kjenner historien til Labour og har sett at uten en sterk fagbevegelse og uten et nært samarbeid Labour/TUC, vil det ikke være mulig å forme et mer rettferdig og mindre klassedelt land.
Dette fikk borgerlige statsråder til å stemple ham som fagforeningenes marionett. Britisk fagbevegelse står i dag sterkest i offentlig sektor - og fagforeningene er lite populære i den britiske middelklassen som Labour trenger å ha med på laget for å vinne valg.
For de faglige tillitsvalgte var det godt å høre en britisk Arbeiderpartil leder som forsvarer så tydelig en sterk fagbevegelse. Ed Miliband takket fagbevegelsens for støtten, men insisterte samtidig på å følge sin egen kurs. «Jeg er ingens mann – jeg er min egen mann» sa han.
Ed presiserer også at det ikke dreier seg om å gå et skritt til venstre men å definere hvor hvor sentrum ligger.
Han snakket overraskende lite om den anstrengte britiske økonomien. Men det er ikke lenge til han er nødt til å si hvilke kutt vil han støtte? Hvilke vil han motsette seg? Camerons kuttforslag rammer de som har minst mest. Som Labour-leder er han forpliktet til å slåss mot regjeringens planlagte kutt i offentlig forbruk.
Men han advarer samtidig fagforeningene mot å gå til uansvarlige streiker i protest mot nødvendige budsjettkutt.
Den unge Labour-lederen snakker et språk som alle forstår og frir først og fremst til ungdommen. Selv betrakter han seg som en representant for den nye generasjonen.
Men spørsmålet er om hans retorikk vil klare å vinne tilbake de fem millioner velgere som Labour har mistet siden 1997. Rundt en million gikk til Toryene, mens resten mest sannsynlig gikk til Liberaldemokratene eller de Grønne.
Vil han klare å gjenvinne tillit til de mange som har forlatt partiet under Blair og Brown? Har han nok ny politikk til å få folk til å komme tilbake?
Det er i alle fall ikke noen grunn til å undervurdere «underdog» Ed Miliband. Han kan bli en suksess. Britisk historie er full av partiledere som ble undervurdert da de ble valgt.
Mest lest
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Morten Holm / NTB