Brutal barndom
Synes du det er ugreit at Norge straffer barn for foreldrenes valg? Da er du i godt, og stadig større, selskap. Og kan demonstrere 22 steder i Norge lørdag.
solfrid.rod@lomedia.no
Asylbarna skulle ikke vært her. Noen skulle aldri ha kommet, noen skulle ha reist igjen. Enten da foreldrene fikk avslag eller da de selv fylte 18 år og den mildt sagt tvilsomme gaven fra norske myndigheter, midlertidig opphold, gikk ut på dato. Det blir som å si at du ikke skulle hatt foreldre som ruset seg, slo deg eller ikke passet på at du kom deg på skolen med riktige bøker i sekken. Det skulle ikke vært sånn. Men det var sånn det ble, og hva gjør vi da?
Uten å rote seg inn i debatten om det norske og dets fortreffelighet, kan man med rimelighet hevde at det her til lands er stor oppslutning om at samfunnet kan og skal kompensere for dårlige kort i livets lotteri. Både universelle velferdsgoder og mer spesialiserte tjenester har som formål å nulle ut effektene av at verden ikke er ideell. Hensynet til barnets beste skal ligge til grunn for alt myndighetene foretar seg overfor barn og unge. Det betyr blant annet at barn ikke kan brukes som middel til å skremme andre fra å oppsøke tryggere verdenshjørner.
Rundt fem millioner barn er på flukt utenfor det landet de kommer fra. Noen veldig få av dem kommer hit til landet. Om lag 500 av dem har av ulike årsaker blitt værende så lenge at de ikke kjenner noe annet land og språk. De må likevel sendes ut, fastholder regjeringen. Som levende bevis på at norsk asylpolitikk er «streng, men rettferdig», at det straffer seg å ikke rette seg etter norske myndigheter.
Behandlingen av asylbarna har satt sinne i kok. At verdens rikeste land ofrer barn og unges trygghet for å beskytte egne grenser er ikke til å tåle. Det strider mot FNs barnekonvensjon, det er en politikk som gjør folk syke. Fagfolk har lenge ropt varsku på vegne av de lengeventende asylbarna. «Grovt traumatiserte barn opplever en alvorlig retraumatisering ved å leve med utkastelsessverdet hengende over hodet», sier psykolog Karl Eldar Evang. Sviktende omsorg, mangel på helsehjelp og null skolegang gjør vondt verre. Psykolog Aina Basilier Vaage, som har undersøkt mange asylbarn, bekrefter at barna blir værende i traumene så lenge de ikke vet om de får bli.
Altså skorter det ikke på kunnskap om hva norsk asylpolitikk forvolder de aller mest sårbare. Den kunnskapen gjør inntrykk på folk. I morgen skal tusenvis av mennesker demonstrere for asylbarna, fra Lindesnes i sør til Vadsø i nord, i alle de store byene, på Voss og Husnes. Støttegrupper, etablerte organisasjoner, grasrotinitiativer og representanter for regjeringspartiene (!) skal ut på gater og torg. FO, som organiserer barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere, har oppfordret sine medlemmer til å delta. Fagbevegelsen bør bli bredt representert. Morgendagens markeringer er en god anledning til å vise oppslutning om fagbevegelsens kjerneverdier, solidaritet og likeverd.
Den mangslungne protestbevegelsen, med utgangspunkt i Foreningen av 12. januar, har ikke et felles syn på norsk asylpolitikk. Men i morgen står de sammen om et grunnleggende prinsipp som det burde være unødvendig å demonstrere for i Norge i 2013: Barn skal ikke straffes for sine foreldres valg.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ekofisk-feltet var Norges første oljefeltet som ble satt i produksjon i 1971. Flere av oljearbeiderne som jobbet her på 70- og 80-tallet har fått skader og sykdommer i etterkant av dette arbeidet.
Arkivfoto: Håvard Sæbø