Coop-prosessen
Underbetalte rørleggere er ulovlig og Arbeidstilsynet rykker ut. Mens underbetaling av anleggsarbeidere og elektrikere er i sin skjønneste orden
Coop bygger et lager til mellom 1,2 og 1,5 milliarder kroner. TV2 har sammen Rørleggernes fagforening avslørt grov underbetaling av de utenlandske rørleggere som jobber på anlegget.
TV-seerne blir informert om ulovlig underbetaling av rørleggerne, men ikke at det samme lønnsnivået for andre faggrupper er fullt lovlig.
Coop glapp på det ansvaret de har som byggherre og den plikt de har til å føre kontroll med lønns- og arbeidsforhold også for underleverandører. Når forholdet først ble kjent, har de oppført seg forbilledlig og vist stor vilje til å rydde opp, så langt vi kan bedømme.
Coop er en del av det sosialdemokratiske byggverk og ønsker å ha en spesielt høy etisk profil. Det har sånn sett vært en byggherre med spesielle motiv for å rydde opp. Grunnen til at fagforeninga har kunnet gripe fatt i forholdene er at rørleggernes overenskomst er allmenngjort.
Kontroll av allmenngjorte tariffavtaler er også en av arbeidsoppgavene til Arbeidstilsynet.
Men hvordan er det med de andre faggruppene som jobber på anlegget. Faggrupper hvor ikke overenskomsten er allmenngjort. Det er nærliggende å spørre hva slags betaling Coops elektrikere får. Landsoverenskomsten for elektrofag var allmenngjort for Oslofjordområdet i to tariffperioder fram til 2008. Da satte arbeidsgiverne seg på bakbeina, og fikk medhold i Tariffnemnda.
– Allmenngjøring fremstår derfor ikke som et berettiget og forholdsmessig virkemiddel, mente NHO-advokat Nina Melsom.
Elektrikerne på Coop-bygget kommer fra Irland. Det finnes ingen nedre grense for hva det er lov til å betale dem. På samme måte er det for anleggsarbeiderne som heller ikke jobber i et allmengjort område. Arbeidstilsynet har heller ingen oppgave med å kontrollere deres lønnsforhold.
Hovedentreprenør for bygget er det franske internasjonale konsernet GSE. Det spesielle med entrepriseformen på Coop-lageret er at også mange av underentreprisene er gitt til utenlandske selskap. De sørger for bemanning fra hjemlandet og da selvfølgelig på hjemlandets lønninger. Mye tyder på at dette er framtida. Spesielt med krisa i Europa vil det norske markedet for bygg- og anlegg framstå som spesielt attraktivt for utenlandske entreprenører.
Dette fører naturlig nok til også et press på norske lønninger. På godt norsk kalles dette sosial dumping. Middelet mot dette er allmenngjøring av tariffavtaler.
Men den norske allmenngjøringsordningen er tungrodd. Tariffnemnda krever store mengder av dokumentasjon for å vise at sosial dumping har funnet sted. Begrunnelsen når Tariffnemnda ikke forlenget allmenngjøringa for elektrofagene var at dokumentasjonen ikke er god nok.
Sosial dumping må finne sted før en setter inn tiltak mot sosial dumping. Det blir nesten som en kommune ikke oppretter et brannvesen før etter et par branner, og så legger det ned når de brannforebyggende tiltakene virker.
Coop er en «snill» byggherre med etiske standarder å forsvare. Det er mange byggherrer i dette landet med langt svakere motivasjon for å rydde opp.
Eksempelet fra Coop-lageret viser med all verdens tydelighet at allmenngjøringsordningen må forenkles. Kravene til dokumentasjon må senkes.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Streiken ved Olivia har nå vart i seks uker. Striden står om en husavtale som ledelsen vil opprettholde, mens Fellesforbundets medlemmer ved restauranten vil ha tariffavtale, den såkalte Riksavtalen.
Håvard Sæbø
Olivia nekter å forhandle – avlyste møte hos Riksmekleren
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Colourbox
Flere med dårlig råd kan få mer. Se hva LO vil gjøre
I dag gis det 90 prosent strømstøtte dersom gjennomsnittlig spotpris der du bor, overstiger 87,5 øre per kWt.
colourbox.com