Høyre er hovedstadens største parti med 35,7 prosents i oppslutning. Partiets byrådsleder-kandidat, Eirik Lae Solberg, sammen med Erna Solberg. (Arkivbilde)
Terje Pedersen / NTB
Valg 2023
Borgerlig flertall på ny Oslo-måling: Høyre er dobbelt så store som Arbeiderpartiet
Det er fortsatt svært tett mellom blokkene, men høyresida ser ut til å ha et lite forsprang i kappløpet om å vinne byrådsmakt i hovedstaden.
Dagsavisen
Det viser Opinions siste Oslo-måling for Dagsavisen, FriFagbevegelse og Fagbladet.
Det har lenge vært så godt som dødt løp mellom høyresida og venstresida på målingene før lokalvalget i Oslo til høsten. Men på Opinions måling styrker høyresida seg. De borgerlige partiene Høyre, Venstre, Frp og KrF får til sammen 31 mandater på denne målingen.
Det er 59 plasser i Oslo bystyre, så 30 mandater er det magiske tallet man trenger for å sikre seg flertall.
– Dette er kjempehyggelig måling, sier mannen som ifølge denne målingen ligger an til å bli Oslos nye byrådsleder, Høyres Eirik Lae Solberg.
Vil bli jevnt
På denne målingen får Høyre 35,7 prosents oppslutning. Det betyr at de nesten er like store som de tre største rødgrønne partiene Ap, SV og MDG til sammen (36,6).
Med et Frp som på denne målingen styrker seg sammenlignet med andre Oslo-målinger i august, et Venstre i form og et KrF som så vidt sikrer seg ett mandat, kan Eirik Lae Solberg skimte noe som kan ligne på en halvsolid borgerlig ledelse 2,5 uker unna valgdagen.
Oslo-måling, august 2023
– Er det en ting jeg er sikker på, så er det at valget i Oslo kommer til å bli jevnt. Denne målingen er en inspirasjon til å stå på, og den viser at et klart borgerlig flertall er innenfor rekkevidde. Det motiverer til å stå på helt fram til valglokalene åpner, sier Solberg.
– Tror du det er et skrik etter høyrepolitikk i hovedstaden som gjør at dere styrker dere, eller er det nasjonale trender som slår inn lokalt?
– Jeg tror det er begge deler. Folk i Oslo og resten av landet opplever vanskelige økonomiske tider. Det slår ekstra hardt inn i Oslo, som er en dyr by å bo i.
Skattekutt og velferd
Arbeiderpartiets gruppeleder på Oslo rådhus, Andreas Halse, mister ikke motet av at de borgerlige har en liten ledelse på denne målingen.
– Vi har veldig lyst til å vinne valget. Vi har masse vi har lyst til å gjøre for å få flere faglærte inn i eldreomsorgen, få flere sommerjobber til unge og gjøre byen til en enda triveligere by å bo i. Da må vi stå på de neste ukene for å overbevise flest mulig om at den retningen vi vil ta byen er bra, sier han.
– Hva er planen for å snu dette? Dere har jo blant annet en veldig populær byrådsleder.
– Han er åpenbart viktig. Det viktigste er at vi får vist fram for Oslos innbyggere at vi har en klar politikk som gjør at velferdstjenestene blir bedre og at byen blir et bedre sted å bo når vi styrer. Samtidig fikk vi i går avslørt at påstanden fra Erna om at Oslo kommune bruker en milliard mer i administrasjonskostnader bare er tull. Det er nok et eksempel på at Høyres mange løfter hviler på et korthus. Skattekuttene de foreslår vil bety velferdskutt for byens innbyggere, sier Halse.
MDG mister oppslutning
Også byrådskollegaene i MDG opplever et dramatisk fall. Siden 2019 omtrent har mer enn hver tredje velger forlatt partiet. Førstekandidat Sirin Stav peker på at andre Oslomålinger i det siste har vært bedre for MDG.
– Valget er nervepirrende jevnt i Oslo. Så nå må vi ut å snakke med velgere. Det kan stå om under hundre stemmer om Frp og Høyre får slippe bilene og forurensning tilbake i byen vår eller om MDG får fortsette å lede Oslo til å bli verdens første utslippsfrie hovedstad, med et bedre og billigere kollektivtilbud, mer byliv framfor enn cruise- og biltrafikk og tryggere skoleveier og sykkelveier, sier hun.
Elendig for Ap
– Dette er nok en elendig måling for Arbeiderpartiet i Oslo, og nok en kjempegod måling for Høyre, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.
Han peker også på at målingene i Oslo har vært svært jevne en god stund, men at det kan virke som de borgerlige nå har en liten ledelse på målingene.
– De borgerlige har en ledelse i antall velgere, men i mandatfordelingen kan tilfeldighetene også spille en rolle. Dette blir veldig jevnt, sier Bergh.
Mange har ikke bestemt seg
Et håp for Arbeiderpartiet er at de fortsatt har mange gamle velgere som sitter på gjerdet. Hele 23,2 prosent av de som stemte Ap i 2019 har fortsatt ikke bestemt seg for hvem de skal stemme på 11. september.
– Det er påfallende at Ap har en så stor andel tidligere velgere som sitter på gjerdet så tett på valget. Den gruppen er stor nok til å avgjøre valget i den ene eller andre retningen, sier Bergh, og legger til:
– Håpet for Arbeiderpartiet er at de ligger så lavt at de nesten bare kan vokse. Høyre ligger så høyt at de nesten bare kan bli mindre fram mot valget. Det gjenstår å se. Dette blir et spennende valg.
Om målingen
• Oslo-barometeret for august er basert på 600 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg. 70 prosent har avgitt svar om partipreferanse.
• Telefonintervjuene er gjennomført 21.–23. august 2023.
• Data er vektet på kjønn, alder og partivalg ved kommunevalget i 2019
• Dersom denne målingen hadde blitt valgresultatet ville det gitt følgende mandatfordeling i bystyret: H (22), Ap (10), SV (7), MDG (6), R (4), V (4), Frp (4), Sp (1), KrF (1), FP (0), andre (0).
Om målingen
• Oslo-barometeret for august er basert på 600 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg. 70 prosent har avgitt svar om partipreferanse.
• Telefonintervjuene er gjennomført 21.–23. august 2023.
• Data er vektet på kjønn, alder og partivalg ved kommunevalget i 2019
• Dersom denne målingen hadde blitt valgresultatet ville det gitt følgende mandatfordeling i bystyret: H (22), Ap (10), SV (7), MDG (6), R (4), V (4), Frp (4), Sp (1), KrF (1), FP (0), andre (0).
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik