JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstid

Vil fjerne grenser for arbeidstid: – Regelverket gir ikke mening

Tiktok-krangling om mindreåriges mulighet til å jobbe lenger bekymrer fagbevegelsen. Et borgerlig flertall i høst kan bety endringer. 
Lederen i Unge Venstre, Omar Svendsen-Yagci, mener dagens arbeidsregler for unge er for rigide. Han vil lette på lovverket.

Lederen i Unge Venstre, Omar Svendsen-Yagci, mener dagens arbeidsregler for unge er for rigide. Han vil lette på lovverket.

Unge Venstre

Saken oppsummert

oscar.undahl@dagsavisen.no

– Arbeiderpartiet vil at det skal være ulovlig for deg å jobbe, sier leder av Unge Venstre, Omar Svendsen-Yagci i en mye delt Tiktok-video.

Uttalelsen er en del av en pågående debatt – denne gangen på TikTok. Plattformen som er mest kjent for humor og trender, har også blitt en arena for politiske diskusjoner blant unge. 

Videoen til Svendsen-Yagci og det påfølgende svaret til FO-Studentenes leder, Oda Gravdal Ulriksen, har satt fyr på kommentarfelt, og fått titusenvis av visninger.

– Regelverket i dag er så rigid at mange unge stenges ute fra arbeidslivet. Det gir ikke mening, sier Svendsen-Yagci til Dagsavisen. 

Mener det bør prioriteres

Nå vil ungdomspartiet endre på arbeidsmiljøloven, og foreslår at unge under 18 år skal få jobbe mer, lenger, og jobbe overtid. 

Blir det regjeringsskifte er dette en av sakene Unge Venstre-lederen mener burde prioriteres i eventuelle forhandlinger.

TikTok-debatten viser til en reell politisk strid. Skulle borgerlig side vinne valget i høst, kan Svendsen-Yagci få ønsket sitt oppfylt. 

Forslaget til ungdomspartiet føyer seg inn i rekken av lignende utspill og forslag fra partiene på borgerlig side. 

Høyre fremmet i september forslag på Stortinget om å la unge arbeidstakere mellom 15 og 18 år jobbe til midnatt. Frp har åpnet for det samme.

Dette er arbeidsmiljøloven:

Arbeidsmiljøloven er den grunnleggende loven for arbeidslivet i Norge. 

Den har som formål å sikre trygge arbeidsforhold og likebehandling i arbeidslivet.

Loven inneholder blant annet bestemmelser om arbeidsmiljø, stillingsvern (arbeidstakeres vern mot usaklig oppsigelse og avskjed), arbeidstid, permisjon, ansettelse og avslutning av arbeidsforhold (oppsigelse og avskjed).

Loven har vært gjeldende siden 2006, etter å ha erstattet lov om arbeidsvern og arbeidsmiljø av 1977.

Kilde: Lovdata og regjeringen.no

Mener lovverket er et hinder

Svendsen-Yagci mener dagens regelverk gjør det unødvendig vanskelig for ungdom å komme seg inn i arbeidslivet.

Han peker særlig på arbeidsgivere som vegrer seg for å ansette unge fordi lovverket oppleves som rigid og upraktisk, og fordi unge under 18 år har særregler som gjør dem mindre fleksible enn andre ansatte.

– Det er en skikkelig bjørnetjeneste. I dag får ikke unge hjelpe til med stenging selv om de gjerne vil. Hvis det brenner skikkelig på dass, må unge arbeidstakere gå hjem, selv om det bare er snakk om 15 minutter ekstra. Det sier seg selv at en del arbeidsgivere da lar være å ansette unge, sier Svendsen-Yagci.

Han legger vekt på at forslaget handler om å fjerne det han omtaler som «unødvendige barrierer», ikke alt vern.

Ifølge arbeidsmiljøloven har alle under 18 år særskilte vern i arbeidslivet. Det betyr blant annet at de ikke har lov til å jobbe overtid, som hovedregel ikke kan arbeide etter klokka 21, at de har krav på mer fri, og flere og lengre pauser.

Loven bygger på både norsk praksis og internasjonale konvensjoner som skal beskytte barn og unge mot utnyttelse og uheldige konsekvenser av for tidlig yrkesdeltakelse.

Så mye kan unge jobbe i dag:

I uker med skole kan unge under 15 år jobbe maks to timer i døgnet på skoledager, og syv timer i døgnet på fridager. Total arbeidstid en enkelt uke må ikke overstige 12 timer.

I uker med skolefri som varer minst en uke kan unge under 15 år jobbe maks syv timer i døgnet. Total arbeidstid en enkelt uke må ikke overstige 35 timer.

Unge mellom 15 og 18 år kan maks jobbe 8 timer i døgnet. Total arbeidstid en enkelt uke må ikke overstige 40 timer.

Ingen av tilfellene tillater overtidsarbeid for dem under 18 år. 

I alle tilfellene har unge krav på pause etter daglig arbeidstid på 4 timer og 30 minutter. Pausen må vare i minst 30 minutter og bør være sammenhengende.  

Kilde: Arbeidstilsynet

– For rigid

Svendsen-Yagci mener at intensjonen er god, men at virkeligheten er en annen.

– Vi skal ha et sterkt vern, også for de yngste. Det sier seg selv. Men sånn som det er nå, er det for rigid. Unge stenges ute fra viktige erfaringer fordi man ikke har tillit til dem. Det handler ikke om å tvinge noen til å jobbe mer, men om å åpne dørene for de som vil jobbe. Vi vil fortsatt ha særregler, sier han.

Han avviser at forslaget handler om å gjøre ungdom til billig arbeidskraft. Tvert imot mener han at sterkere fagorganisering blant unge bør være en del av løsningen.

– Det er en kritikk vi ofte hører fra Arbeiderpartiet og venstresiden. At ungdom ikke vet sitt eget beste, og derfor må beskyttes fra alt. Men jeg tror den kritikken er fjern fra virkeligheten mange unge faktisk står i. De søker på jobber, får avslag, og skjønner ikke hvorfor. Vi må ha mer frihet under ansvar, ikke politikere som lukker dørene for ungdom.

– Rettigheter tar lang tid, men forsvinner fort

Oda Gravdal Ulriksen

Oda Gravdal Ulriksen

Kamilla Kjellevold

Oda Gravdal Ulriksen er leder av FO-Studentene, ungdomsorganisasjonen til LO-forbundet Fellesorganisasjonen.

Hun kaller forslagene fra borgerlig side for et skritt i feil retning, og mener de truer rettigheter unge arbeidstakere ikke engang vet at de har.

– Det finnes en grunn til at barn og unge har et særskilt vern i arbeidslivet. Det handler ikke om å nekte dem erfaring, men om å sikre at det skjer på en trygg og utviklende måte, sier hun.

Ulriksen trekker særlig fram hensynet til skole, hvile og psykisk helse.

I en alder der hjernen fortsatt er i utvikling og presset fra skole, venner og sosiale medier allerede er høyt, mener hun det er uansvarlig å senke terskelen for belastning.

– Det å stå alene i kassa, jobbe overtid eller måtte håndtere vanskelige situasjoner på jobb er krevende, også for voksne. For en 16-åring kan det gi ringvirkninger man ikke ser før lenge etterpå. Unge kan kjenne på et stort press i møte med arbeidslivet, og risikere å gå på en smell av overbelastning. Det kan gå på bekostning av andre arenaer som er viktige for dem og deres utvikling.

– Blir feil å gi dem bort

Ulriksen mener diskusjonen om valgfrihet bommer på kjernen i problemstillingen fordi den overser hva arbeidsmiljøloven egentlig handler om.

– Arbeidsmiljøloven skal ivareta hele arbeidstakeren, uavhengig av alder. Å redusere dette til noen minutters ekstra innsats etter stengetid, er å overse det større bildet. Hvis vi åpner opp for mer arbeidspress, må vi også være ærlige på hva det koster, sier Ulriksen.

Hun forstår at frihetsargumentet kan virke tiltalende, men advarer mot å glemme hvorfor reglene kom på plass.

For henne handler ikke vernet om å hindre, men om å gi rammer som beskytter alle parter, spesielt unge.

– Det handler om frihet under ansvar for både arbeidsgiver og arbeidstaker. Når rettighetene først svekkes, er de vanskelige å få tilbake. Det blir feil å gi dem bort, sier hun.

Regjeringen advarer

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) reagerer på forslagene fra opposisjonen.

Hun viser til at dagens regelverk bygger på internasjonale forpliktelser og ønsket om å beskytte barn og unge i en fase av livet der de er særlig sårbare.

– Barn og unge er fortsatt i utvikling og trenger arbeidsforhold som er tilpasset alderen, uten at det går utover helse, sikkerhet, skole og fritid. Vi har dårlige erfaringer med høyresidens såkalte fleksibilitet i arbeidslivet. Det er sjeldent arbeidsfolks behov som veier tyngst og nå skal de mjuke opp enda mer for de unge. Det bekymrer meg, sier Brenna.

I møte med argumenter om at regelverket og Arbeiderpartiet hindrer unge i å jobbe, peker Brenna på at hensynet til helheten må veie tungt.

– Jeg skjønner godt at noen ungdommer har lyst til å jobbe mer. Men vi må huske at det å gå på skole faktisk er en fulltidsjobb. Barn og unge skal få lov til å være nettopp barn og unge. Ungdom kan få verdifull erfaring uten å jobbe overtid og nattskift, sier hun.

Warning