Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
Debatt
AFP er en urettferdig pensjon
Det er de som faller utenfor ordningen, som trenger AFP mest.
Industriarbeiderne får mest, mens de som jobber i butikk eller restaurant står igjen som tapere. Pensjonskampen som pågår nå, er derfor også en likestillingskamp.
AFP-debatten preger igjen mediebildet og det diskuteres heftig. Under Arendalsuka lanserte LO-forbundene Handel og Kontor og Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel en rapport fra Actecan, som viser hvem som får og hvem som ikke får avtalefestet pensjon (AFP).
Mange får et solid tillegg til vanlig tjenestepensjon, mens andre ikke får noe som helst. Det kan være vanskelig å vite om du oppfyller de strenge kvalifikasjonskravene før du faktisk er 62 år.
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar.
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, så bør du rette på lesebrillene, puste dypt og lese videre.
Debatten om ny AFP handler nemlig også om likestilling. For en av de største utfordringene med dagens ordning er nettopp de kjønnsrelaterte virkningene.
Statistikk viser at kvinner ofte får lavere pensjon enn menn. Det skyldes blant annet deltidsarbeid, lavere lønn og omsorgsoppgaver.
Siden AFP er knyttet opp til strenge kvalifikasjonskrav, vil det forsterke ulikheten mellom kjønnene når det gjelder pensjon.
Dette er ukjent for mange.
Det er nemlig slik at selv om du jobber i en AFP-bedrift, er det ikke sikkert du får AFP. For å kvalifisere må du nemlig være 100 prosent arbeidsfør, ansatt i en AFP-bedrift når du starter uttaket og vært ansatt i en AFP-bedrift i sju av de ni siste årene før du fyller 62 år.
Du kan altså ha jobbet i en tariffbedrift store deler av yrkeslivet, men hvis du på grunn av jobbskifter, uførhet eller arbeidsledighet ikke oppfyller disse kravene, så får du ikke en eneste krone. I tillegg kommer krav til hvor mye du kan ha vært sykemeldt de siste tre årene.
Hvis du på grunn av jobbskifter, uførhet eller arbeidsledighet ikke oppfyller kravene, så får du ikke en eneste krone.
AFP er den eneste pensjonsordningen du faktisk kan miste helt. Tenk deg selv, dersom du er så uheldig at du blir ufør før du fyller 62 år. Hva ville du tenkt hvis arbeidsgiveren din sa at de tar tilbake hele innskuddspensjonen som er spart opp til deg, og deler ut til de andre som fremdeles kan jobbe og er friske?
Det er dette som skjer i AFP-ordningen.
Hvem er det egentlig som får? I stor grad er det menn som jobber i næringer som industri og finans.
De som ikke får, er i større grad kvinner i handels- og servicenæringene. Selv om deres arbeidsgivere betaler akkurat den samme AFP-premien.
Rundt 40 prosent av ansatte i privat sektor jobber i bedrifter som er omfattet av AFP-ordningen. Denne er tariffestet og staten dekker en tredjedel av kostnadene. AFP-bedriftene betaler en premie til ordningen som er høyere enn minstesparingen i vanlig tjenestepensjon. Denne ordningen gir en livsvarig pensjonsytelse som kan være verdt opp mot to millioner kroner!
Det er nettopp de som faller utenfor som trenger AFP mest, som et verdifullt tillegg til folketrygden.
Tidligere var AFP en pensjonsordning for «sliterne», den skulle være en trygghet for de som ikke kunne stå i jobb til fylte 67 år. Når mange av disse ikke kvalifiserer til utbetaling i det hele tatt, er det noe som er riv ruskende galt. For de friskeste og sterkeste som står lenge i jobb, er dette et livsvarig bonustillegg for de som kvalifiserer.
I dag fører bedre helse og færre sliteyrker til at flere har mulighet til å jobbe lenger.
Paradokset er at det er nettopp de som faller utenfor som trenger AFP mest, som et verdifullt tillegg til folketrygden.
Kvinner er overrepresentert blant uføretrygdede, og en stor andel kvinner blir uføretrygdet tett opp mot pensjonsalder. Det gjør at de mister den sårt trengte AFP-ordningen i tillegg til at de allerede er pensjonstapere.
Partene har utredet en ny AFP-ordning, der flere vil kvalifisere og der ytelsene vil beregnes ut fra hvor lenge man faktisk har jobbet i en bedrift med AFP.
Spørsmålet er hvordan den skal finansieres. Skal premiene økes for at flere kan få, eller må ytelsene reduseres når det blir flere å dele på?
Dette er kjernen i AFP-debatten som går nå, og det ser ut til at diskusjonene går like mye mellom foreninger i NHO og forbund i LO, som mellom partene. Foreløpig er det usikkert om de klarer å bli enige om en ny ordning.
Nærmer du deg 62 år og kvalifiserer til AFP? Søk om å få ta den ut!
Mens AFP-debatten går høyt og ulike ordninger diskuteres, kan alt skje. Gevinsten ved å vente er fint liten sammenlignet med milliontapet du risikerer om du har uflaks.
Debatt: Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller, skriver Nav-sjefen
Dette innlegget ble først publisert på dagsavisen.no.
Mest lest
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Kokk Vebjørn Furuseth og verftsarbeiderne Steinar Skomedal Rasmussen og Odd Magne Sjursen Skogland er alle delegater på Fellesforbundets landsmøte. Debatten om framtidas AFP blir het.
Full strid om pensjon før landsmøtet. Nå blir det kamp om AFP
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Etter 13 år får Rune millionerstatning: – Tårene triller her nå
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Fjern den nye kakseskatten
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
TJENER GODT, OG BETALER HØY KONTINGENT: En del oljearbeidere og andre høytlønte i Fellesforbundet mener det burde være et tak på hvor mye man betaler i kontingent.
Håvard Sæbø
Blir det billigere å være medlem i Fellesforbundet?
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox