Sist gang kampen sto om AFP-ordningen endte grunnplanet opp med å føye seg. Spørsmålet er om de vil gjøre det samme én gang til, skriver Emil Øversveen.
Erlend Angelo
Kronikk
Arbeiderkamp i LO
Striden om AFP-ordningen avdekker dype spenninger i arbeiderbevegelsen.
Mye står på spill når AFP-ordningen, fagbevegelsens egen pensjonsavtale, skal opp til diskusjon.
LO og NHO har forsøkt å endre AFP-ordningen i årevis, uten å ha blitt enige om hvordan dette i så fall bør gjøres.
Et oppslag i VG den 15. august strammer til denne allerede anspente situasjonen. Der kommer det nemlig fram at Fellesforbundet, LOs største forbund i privat sektor, sier klart nei til ny AFP-ordning.
– Store grupper hos oss risikerer å tape betydelig på en reformert AFP-ordning, melder forbundsleder Jørn Eggum. Samtidig som at Eggum selv ikke ønsker konflikt med LO-ledelsen, er budskapet fra grasrota krystallklart. 25 forslag har kommet inn om ny AFP-ordning. Kun ett av dem støtter forslaget LO har lagt på bordet.
Bakgrunn: Full AFP-krig mellom LO-forbundene
AFP-saken avdekker dype konfliktlinjer i fagbevegelsen. Det er toppledelse mot grunnplan, radikal arbeiderkamp mot ansvarlig måtehold. AFP-saken har dessuten en vanskelig historie bak seg, som antageligvis vil prege prosessen videre.
Litt bakgrunnsinformasjon er nødvendig for å forstå hvorfor AFP-spørsmålet kan bli betent.
AFP står for avtalefestet tjenestepensjon, og ble innført i 1988. Målgruppa for ordningen var arbeidere i tunge yrker, altså Fellesforbundets hovedbase. Ordningen skulle gjøre det mulig for folk å gå av med helsa i behold uten å ende opp som pensjonstapere.
I dag er AFP en tariffbasert ordning som gir et livsvarig tillegg til alderspensjonen fra folketrygden. For mange er AFP-tillegget et kjærkomment påslag på pensjonsinntektene. For andre er det forskjellen mellom en pensjonisttilværelse over eller under fattigdomsgrensa.
Problemet med dagens AFP-ordning er at den er full av hull.
Bytter du jobb, blir sagt opp eller rammet av konkurs på feil tidspunkt, forsvinner hele opptjeningen din. Regelverket er komplisert, og mange faller ut på grunn av regelbrudd de antageligvis ikke selv er klar over. Frafallet er skyhøyt – opp til 25 prosent ifølge noen undersøkelser.
AFP-reformen som det nå strides om er et forsøk på å tette disse hullene. Alle i fagbevegelsen er enig i at frafallet er problematisk. Problemet er måten hullene skal tettes.
Skrekkscenarioet er at det skal innføres en opptjeningsmodell som vil føre til at det store flertallet vil få en lavere pensjon enn i dagens system. Det er nemlig langt fra sikkert om staten og arbeidsgiversiden vil betale mer for AFP-ordningen enn de gjør i dag. Dersom flere skal inkluderes, kan derfor pengene som allerede ligger i potten måtte spres tynnere utover.
Forslaget gjør heller ingenting for å tette det største AFP-hullet, nemlig at uføre diskvalifiseres fra ordningen. I Norge avslutter omlag 30 prosent av alle kvinner og 20 prosent av alle menn yrkeskarrieren på uføretrygd. Arbeidere i typiske sliteryrker – industriarbeidere, yrkessjåfører og pleie- og omsorgsarbeidere – er overrepresenterte på statistikken. Flesteparten av de som mister AFP, gjør det fordi de rammes av denne skjebnen.
Fellesforbundets motstand er derfor enkel å forstå. Reformert AFP kan gi mindre i pensjon, og vil heller ikke inkludere den gruppa som i størst grad faller utenfor dagens system.
AFP er fagbevegelsens egen pensjonsordning, og har for mange derfor en høy symbolsk verdi. Ordningen har dessuten allerede blitt endret en gang tidligere. Det skjedde i 2008, etter at LO gikk med på å støtte en omstridt pensjonsreform. Pensjonsreformen hadde som formål å få folk til å stå lenger i jobb, og gikk dermed stikk i strid med fagbevegelsens tradisjonelle mål om å senke pensjonsalderen.
Som kompensasjon for reformen stilte LO som absolutt krav at AFP-ordningen skulle bevares. Likevel bleble AFP-ordningen drastisk endret et par år senere, på en måte som knapt ivaretar arbeiderbevegelsens opprinnelige intensjon. Den første AFP-reformen var svært kontroversiell, og mange satt nok med følelsen av at beslutningen hadde blitt tatt over hodene på dem.
AFP-ordningen som Fellesforbundet nå vil forsvare, er derfor allerede en mindre gunstig ordning enn den fagbevegelsen opprinnelig kjempet fram. De som var på den tapende siden av AFP-kampen i 2008, har god grunn til å frykte at historien er i ferd med å gjenta seg.
Striden om AFP-ordningen som nå blåser opp truer med å vekke den potensielle konflikten som alltid eksisterer mellom toppledelse og grunnplan. Den aktualiserer også spørsmålet om hvilken rolle fagbevegelsen egentlig spiller i samfunnet.
Er LO en interesseorganisasjon som først og fremst skal fremme arbeiderklassens interesser, eller en del av et institusjonalisert trepartssamarbeid som skal administrere den norske økonomien?
Hvor langt kan fagbevegelsen gå i nedprioritere arbeiderklassens umiddelbare interesser av hensyn til storsamfunnets økonomiske bærekraft?
Sist gang kampen sto om AFP-ordningen endte grunnplanet opp med å føye seg. Spørsmålet er om de vil gjøre det samme én gang til.
Kommentar: LO-familien krangler på kammerset. Men en ny og reformert AFP er et luftslott
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad