JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Arbeidslivet har blitt for hardt – sykelønnskutt er helt feil medisin

Sitronen er presset så hardt at det ikke finnes en dråpe igjen, skriver Jan Erik Aukan.

Sitronen er presset så hardt at det ikke finnes en dråpe igjen, skriver Jan Erik Aukan.

Tormod Ytrehus

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Det har vært mye snakk om det økende sykefraværet i Norge, blant høyrepolitikere og hos NHO ropes det nå høyt om å stramme inn på sykelønnsordningen.

Tillitsvalgt i Fagforbundet Buss- og Sporveisarbeidernes Forening

Altfor lite oppmerksomhet gis til hvordan høy belastning i mange yrker er en stor årsak til høyt sykefravær.

For mange av oss som jobber «på gulvet» er dette en virkelighet vi kjenner altfor godt:

Arbeidslivet har blitt merkbart hardere de siste årene. Det strammes inn på ressurser, bemanningen kuttes, og vi må jobbe raskere og mer intensivt for å dekke opp. Dyrtiden har eskalert dette problemet drastisk i flere bransjer.  

I bussbransjen, der jeg selv jobber, har vi også fått kjenne på innstramninger og sparetiltak.

Anbudssystemet har ført til stadig tøffere skift og turnuser som er blitt vanskeligere å holde ut i lengden. Det føles som om sitronen er presset så hardt at det ikke finnes en dråpe igjen. Når arbeidskjøperne skal spare penger på bemanning og effektivisere driften, er det vi på gulvet som betaler prisen – ofte med helsa som innsats.

Samtidig hører vi forslag fra høyresiden og NHO om å kutte i sykelønnsordningen og innføre karensdag. Dette er helt feil medisin. Et slikt kutt vil ikke gjøre arbeidslivet lettere eller sunnere. Det vil snarere tvinge folk ut av arbeidslivet.

En karensdag vil i realiteten ramme de med lav inntekt, som ikke har mulighet til å ta en «rolig hjemmekontordag». For mange vil dette bety å måtte møte opp febersyke på jobb fordi de ikke har råd til å være hjemme. Dette vil ikke bare påvirke den enkeltes helse, men også sikkerheten på arbeidsplassen – og i mitt tilfelle, sikkerheten på veiene.

Det vi trenger er en omfattende reform av arbeidslivet. Belastningen må ned, og det må legges til rette for at folk kan holde ut i jobben uten å jobbe seg syke.

En reduksjon av arbeidstiden må innføres. Det ville bidra til at flere kunne stå i full jobb uten å slite seg ut. Denne debatten, som burde handle om hvordan vi skaper et bærekraftig arbeidsliv for alle, er dessverre nesten helt fraværende.

Å kutte i sykelønn er ikke løsningen på det økende sykefraværet. Løsningen ligger i å skape et arbeidsliv der folk faktisk kan holde ut uten å bli syke.

Belastningen i mange yrker er for høy, og det må politikerne og arbeidsgiverne ta på alvor før vi ser enda flere som presses ut i sykdom og uførhet. 

Warning
Annonse

Flere saker

Annonse