JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronikk

Arbeidslivet må gjøres dysleksivennlig

Operatør Roald Sandal på nikkelverket Glencore i Kristiansand stod fram med skrivevansker etter å ha holdt det skjult for sjefen i mange år. Nå har bedriften tilrettelagt for dyslektikere.

Operatør Roald Sandal på nikkelverket Glencore i Kristiansand stod fram med skrivevansker etter å ha holdt det skjult for sjefen i mange år. Nå har bedriften tilrettelagt for dyslektikere.

Egil Brandsøy, IE&FLT

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Det er kjent at mange med lese-, skrive- og matematikkvansker sliter.

I enkelte bedrifter kan dette gjelde så mange som 20 prosent. For disse kan det være vanskelig å skrive en rapport eller lese en prosedyre.

Ta for eksempel industriarbeider Roald Sandal på Glencore Nikkelverk i Kristiansand. Han var i ferd med å slutte i en jobb han mestret til fingerspissene fordi han ikke kunne skrive rapporter og avviksmeldinger. Han har dysleksi. Uten riktig tilrettelegging på arbeidsplassen ville han vært ute av arbeidslivet for lenge siden.

Dette er ikke en isolert historie. Mange som Roald står overfor lignende utfordringer hver eneste dag. Men hva gjør vi for å hjelpe dem? Politikerne snakker om et mer inkluderende arbeidsliv, men hvem av dem gjør noe med det?

På Glencore Nikkelverk i Kristiansand gjorde de enkle tiltak som å gjøre alt skriftlig digitalt tilgjengelig, og prosedyrene ble forenklet og supplert med symboler. Dette gjorde at Roald ikke sto på utsiden lenger. En intelligent og dyktig arbeider, som hadde en lærevanske, kan nå bidra på lik linje med de andre fordi arbeidsplassen gir ham de rette verktøyene.

Det finnes enkle og allerede integrerte verktøy i de fleste datasystemer som gjør tekster tilgjengelig for de som ikke kan lese, samtidig som de gir muligheten til å skrive for de som ikke behersker å bruke penn eller blyant. Dette er noe som hele arbeidslivet i Norge må ha kunnskap om.

Derfor har vi startet et pilotprosjekt som heter «Dysleksivennlig arbeidsplass (DVA),» nettopp for å finne svar og løsninger på hvordan vi kan tilrettelegge alle arbeidsplasser i Norge for de som har dysleksi.

Dette er et viktig tema som har fått aktører i arbeidslivet til å komme sammen for å fremme det: Norsk Industri, fagforbundet IE&FLT (tidligere Industri Energi), IA-bransjeprogrammet til leverandørindustrien til olje- og gassnæringen og Dysleksi Norge.

Vi har sammen jobbet med åtte store bedrifter innen prosessindustrien og leverandørindustrien til olje- og gassnæringen i nesten to år for å finne ut hvordan vi kan tilrettelegge for de med dysleksi i arbeidslivet. Nå ønsker vi å ta prosjektet enda lengre.

Vi har presentert funnene i en rapport som ble lagt fram på DVA-konferansen den 13. mars i Oslo, der partene i arbeidslivet og politikere diskuterte veien videre.

Målet er at funnene skal bidra til at hele Norge satser på dysleksivennlige arbeidsplasser. Representanter fra NHO og LO mottok rapporten, og målet er at de skal ta prosjektet videre.

For industriarbeideren Roald gir dette en stolt følelse. At han turte å snakke åpent om sin lærevanske, kan være til hjelp for en betydelig andel av Norges arbeidsstyrke.

Annonse
Annonse