JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Årets valgkamp har vist at det er behov for en ny regjering»

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Ap-leder Jonas Gahr Støre ligger godt an til å kunne ta over etter Erna Solberg.

kjell.werner@anb.no

Etter valget blir hun ventelig «bare» Høyre-leder på Hordaland-benken i Stortinget.

Det største spenningsmomentet valgnatta blir om Ap, Sp og SV får flertall sammen i Stortinget. Da bør det ligge godt an til en koalisjon med en slik trio. Erfaringene fra de åtte årene med Jens Stoltenbergs regjering fra 2005 til 2013 viser at Ap, Sp og SV kan dra lasset godt sammen. Nå blir riktignok styrkeforholdet litt annerledes, men det blir neppe et problem at både SV og Sp har økt i styrke.

Aktuelt: – Vil du at LO skal få innflytelse: Gå og stem, sier Peggy Hessen Følsvik

På denne bakgrunn vil en ny rødgrønn regjering komme til å føre en mer offensiv distriktspolitikk og bli tydeligere på økonomisk omfordeling enn det som var politikken under Stoltenbergs regime. SV og Sp har allerede sørget for at Ap her har gått i seg selv og forsterket politikken på disse feltene.

Men det er en forutsetning for å lykkes at Ap lander et godt stykke opp på 20-tallet i valget. De siste meningsmålingene kan tyde på at så blir tilfelle. Det kommer til å bli vanskeligere for Støre & co dersom MDG eller Rødt kommer på vippen i Stortinget.

Støres plan: Slik går han fram hvis han vinner

Det andre store spenningsmomentet er hvilke partier som kommer over sperregrensen. Fire prosent oppslutning er det magiske tallet som avgjør om de fire aktuelle småpartiene får en stortingsgruppe av en viss størrelse eller ikke. Venstre og Rødt ligger best an. KrF sliter, mens nervene er på høyspenn i MDG-land.

Politikken bør avgjøre når velgerne legger sin stemme i valgurnene. Erna Solbergs regjering har skapt større økonomiske forskjeller i landet. En rødgrønn regjering vil skjerpe skattene for de rikeste. Høyres prestisjeprosjekt med fritt behandlingsvalg i helsesektoren vil bli reversert. Det samme gjelder oppsplittingen av jernbanen. Viktig er det også at en rødgrønn regjering vil styrke det organiserte arbeidslivet, ved blant annet å doble skattefradraget for fagforeningskontingent. Upopulære storfylker blir også splittet dersom de vil det.

Åtte år med regjeringen Solberg: Disse kuttene har rammet arbeidere, syke, uføre og aleneforeldre

Klimapolitikken vil bli mer offensiv gjennom å spille på lag med de grønne kreftene i industrien. Internt blir det riktignok en dragkamp om oljepolitikken. Her må det finnes et kompromiss som SV kan leve med, men Ap og Sp har trolig lite å gå på.

Aviser mener mye på lederplass hver dag. Derfor er det naturlig at aviser også har en mening på valgdagen. Oppfordringen er å sikre at vi får en rødgrønn regjering der Ap, Sp og SV deltar. Stem rødgrønt i tråd med dette. Ap-leder Jonas Gahr Støre må få styrken blant velgerne som trengs for å kunne lykkes som brobygger.

Annonse
Annonse