JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Barna trenger en ny barnelov med likeverdige foreldre

Foreningen 2 Foreldre har jobbet med barn og samlivsbrudd i 40 år. 

Foreningen 2 Foreldre har jobbet med barn og samlivsbrudd i 40 år. 

Hanna Skotheim

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no

Saken oppsummert

Vi har sett hvor mange konflikter det er mellom foreldre under eksisterende lov.

Leder og styremedlem, Foreningen 2 Foreldre

En ny barnelov med likeverdige foreldreskap er et nødvendig og etterlengtet grep for å styrke barns rettigheter og redusere konflikter i norske familier.

For de fleste barn er det beste å beholde begge sine omsorgsdyktige foreldre som en del av hverdagen – også etter samlivsbrudd.

Barnets rett til familieliv med begge foreldre følger både av FNs barnekonvensjon, Den europeiske menneskerettskonvensjonen og den norske Grunnloven.

Ny barnelov: Foreldres krav på barnet, eller barnets krav på rettigheter?

Mangelfull beskyttelse i dagens lovverk

Barnets familieliv med begge foreldre er for dårlig beskyttet i eksisterende barnelov. Nær 50 000 norske barn og unge har ikke sett samværsforelderen sin en gitt måned.

Allerede i 2010 påpekte FNs barnekomité at Norge gjør for lite for å hjelpe barn som urettmessig mister kontakten med en av foreldrene sine etter samlivsbrudd, når slik kontakt åpenbart er til barnets beste.

Forskningen støtter likeverdig foreldreskap

Nyere forskning viser at barn som bor ca. like mye hos adskilte foreldre scorer omtrent like høyt på helsemål og livskvalitet som barn i intakte kjernefamilier.

Det er barna som bor bare, eller nesten bare, hos én forelder, som kommer dårligst ut.

Barna selv ønsker delt bosted

Barn ønsker ofte likeverdige ordninger og likere botid hos begge foreldre.

Rapporten «Foreldre i konflikt og familier i endring» fra FHI i 2024 viser at 60 prosent av de spurte barna mellom 7 og 16 år ønsker å bo like mye hos begge foreldre, mens 14 prosent ikke ønsket å bo like mye hos begge.

Ipsos gjennomførte i 2023 en undersøkelse som viser at bare 8 prosent av de spurte er mot «delt bosted» i betydningen juridisk likeverd mellom foreldrene som hovedregel i barneloven.

Flertallet av norske barn og foreldre ønsker likeverdig foreldreskap velkommen.

Et viktig skritt i riktig retning

Regjeringen har foreslått moderate endringer i barneloven ved at foreldre som har felles daglig myndighet for barna sine mens de bodde sammen, vil fortsette å ha felles daglig myndighet for barna sine etter samlivsbrudd, dersom ikke annet blir avtalt eller fastsatt.

Dersom felles daglig myndighet ikke er til barnets beste, gir lovforslaget rom for å avtale eller fastsette ulikeverdige løsninger.

I dagens barnelov er det slik at den forelderen som ønsker foreldrelikeverd etter samlivsbrudd, må begrunne dette særskilt.

I regjeringens forslag til ny barnelov må den som ønsker å fravike likeverdig foreldreskap etter samlivsbrudd, begrunne hvorfor dette er til barnets beste.

Lavere konfliktnivå – til barnas beste

Foreningen 2 Foreldre har jobbet med barn og samlivsbrudd i 40 år. Vi har sett hvor mange konflikter det er mellom foreldre under eksisterende barnelov.

F2F er overbevist om at en videreføring av felles daglig myndighet for foreldre som har vært gift eller samboende dramatisk vil minke konfliktnivået mellom foreldre som bryter sine samliv.

Det vil være til barnas beste.

Warning