JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Behov for entydige Korona-råd»

Helseminister Bent Høie orienterte trsdag Stortinget om arbeidet med å takle Kornona-epidemien.

Helseminister Bent Høie orienterte trsdag Stortinget om arbeidet med å takle Kornona-epidemien.

Nanna Aanes Wolden

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Helseminister Bent Høie (H) orienterte tirsdag om tiltakene for å møte korona-viruset.

kjell.werner@anb.no

Vi må være forberedt på at epidemien kan komme til å vare i ett år. Helsemyndighetene planlegger derfor for 22.000 innlagte på sykehusene og at 5.500 av disse pasientene har behov for intensiv behandling. Helseministeren lover allerede nå ekstrabevilgninger for å bygge opp nasjonale lagre av kritiske legemidler.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har et poeng når spør hvorfor dette ikke har skjedd før. Det hører nemlig med til historien at Ap i fjor foreslo tiltak for å redusere sårbarheten ved mangel på legemidler. Forslaget ble nedstemt. Men nå kan Norge gå tom for antibiotika og midler for bedøvelse. I tillegg er det mangel på smittevernutstyr, og aktuelle norske bedrifter oppfordres derfor nå til å produsere slikt utstyr.

Følg oss på Facebook

I fjor vår foreslo opposisjonen også en nasjonal handlingsplan for et bedre samordnet smittevern på det kommunale nivået. Men regjeringspartiene sa nei. Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) mener en slik overordnet plan utenfor sykehusene ville ha vært til stor hjelp mot dagens korona-trussel.

Helseministeren mener at en lovregulering i tråd med opposisjonens forslag ikke var et egnet virkemiddel. Han henviser til at rollefordelingen mellom Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet ble trukket opp i forbindelse med revisjonen av smittevernloven i 2019. I fjor ble også laget en nasjonal beredskapsplan mot utbrudd av alvorlige smittsomme sykdommer.

Helsedirektoratet har allerede fått videre fullmakter til å sikre helsehjelp og hindre smittespredning. Det følger av fullmaktene i beredskapsloven. Regjeringen har også sørget for å sikre at legemidlene som faktisk er i Norge, og er tiltenkt den norske befolkningen, forblir i landet og fordeles så likt som mulig.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Helseministeren mener at det kan virke mot sin hensikt å sette inn for inngripende tiltak for tidlig. Åpenbart en vanskelig balansegang. Men det er et faktum at det har vært ulik korona-praksis ved norske flyplasser. Søndag ble passasjerer fra Frankrike kontrollert for korona-smitte da de landet på Gardermoen, mens passasjerer fra Bergamo i Nord-Italia gikk rett gjennom uten virussjekk på Torp flyplass. På denne bakgrunn er det behov for mer entydige råd fra myndighetenes side.

De første korona-tilfellene ble påvist i Norge for to uker siden. Det er lett å være etterpåklok, men det synes likevel klart at regjeringen tidligere burde ha tatt et strammere overordnet grep. Politikerne må samtidig være varsomme med å slå helsepolitisk mynt på epidemien. Nå gjelder det å stå samlet om tiltakene.

Annonse
Annonse