JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Bjørn Dæhlie har gitt skatteflukt et ansikt»

Bjørn Dæhlie flytter til Sveits. Et sted med «gode rammebetingelser», ifølge ham selv.

Bjørn Dæhlie flytter til Sveits. Et sted med «gode rammebetingelser», ifølge ham selv.

Fredrik Hagen / NTB

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Skikongens varslede flytting til Sveits har satt søkelyset på et skattehull som SV nå forbilledlig vil tette.

kjell.werner@anb.no

Forsker Ole-Andreas Elvik Næss ved Norges Handelshøyskole har nemlig forklart oss grundig hvordan fem års utlandsopphold kan gjøre aksjegevinster skattefrie. Dette hullet har stått åpent siden 1992.

Skattesystemet i Norge og mange andre land er slik at kapitalinntekter først skattlegges når de realiseres – altså når aksjene selges eller det tas ut utbytte. Det er gode grunner for et slikt system. Men her er det altså et smutthull. «Dersom man tar med seg urealiserte gevinster til utlandet i minst fem år, så slipper man unna hele skatteregningen sin», skriver forskeren i et innlegg i Dagens Næringsliv. Etter fem år kan nemlig Dæhlie vende skattefritt tilbake til Norge.

Forskeren bruker Dæhlie-selskapet Sisa Invest som eksempel. Her ligger det en opptjent egenkapital på 439 millioner kroner. Dersom et slikt beløp realiseres i Norge, vil det påløpe en skattekostnad på godt over 100 millioner kroner. Til sammenlikning betalte Dæhlie fire millioner kroner i formuesskatt i 2020. Formuesskatten er altså et sidespor i dette tilfellet. Nå bør debatten dreie seg om de store skattehullene.

«Når man ser hvor store skatteregninger som står på spill, mener jeg det er behov for å vurdere om femårsregelen er for liberal. Den framstår som et hull i skattesystemet», sier økonomiprofessor Jarle Møen. Seksjonssjef Lene Marie Ringså i Skattedirektoratet forsvarer imidlertid regelen med følgende begrunnelse: «Når en person har oppholdt seg mer enn fem år i utlandet uten at aksjene er solgt, er det mindre sannsynlig at utflyttingen er skattemotivert».

Bjørn Dæhlie har innrømmet at han flyttet til Bø i Vesterålen for å spare formuesskatt. Men det ble med ett års intermesso i nord. I stedet er det Sveits som lokker, med det han beskriver som «gode rammebetingelser». Planen er «å jobbe mindre og oppleve mer». Om planen er å realisere verdier, vites ikke. Om han senere vender hjem til Norge, gjenstår å se.

Men Dæhlie får ha oss unnskyldt. Vi har fått en god illustrasjon på at det norske skattesystemet slett ikke er perfekt. I fjor sommer oppnevnte Solberg-regjeringen et utvalg som fikk i oppdrag å foreta en helhetlig vurdering av skattesystemet. Ap/Sp-regjeringen var ikke helt fornøyd og ga utvalget et utvidet mandat til å vurdere hvordan systemet kan bidra til omfordeling, generelt og geografisk.

Det er ikke tilfeldig at Støre-regjeringen satte nettopp Jarle Mjøen inn som et nytt medlem i skatteutvalget. Det er å håpe at Mjøen får gjennomslag for å endre femårsregelen. SVs Kari Elisabeth Kaski har kastet hansken. Regjeringen må plukke den opp. Skattesystemet må ikke bli like uthullet som en sveitserost.

Kommentar: «Umusikalsk av Bjørn Dæhlie å bli skatteflyktning»

Annonse

Flere saker

Annonse