JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Britenes utenforskap»

Statsminister Boris Johnson er nå herre i eget hus.

Statsminister Boris Johnson er nå herre i eget hus.

10 Downing Street

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Storbritannia er ute av EU. Skilsmissen er et faktum.

kjell.werner@anb.no

Nå starter arbeidet med en permanent avtale. Det blir om mulig enda vanskeligere. Innen nyttår må den ligge klar. Alternativet er en hard brexit. Britene synes å ville ha en avtale etter modell av den Canada har fått med EU. Canada brukte åtte år. Storbritannia har elleve måneder på seg.

Det er høyst uklart hvordan det britiske utenforskapet skal ta form. EU vil ganske sikkert stå fast på at britene må godta felles spilleregler for å kunne få en toll- og kvotefri handelsavtale. Det blir en vanskelig nøtt å knekke for statsminister Boris Johnson. Britene får ikke plukke goder fra øverste hylle i EU. Fiskeripolitikken blir også utfordret, og den britiske bilindustrien kommer under press. Markedet for tjenester vil rammet. Finansmiljøet i London er spesielt truet.

Følg oss på Facebook

Storbritannia vil måtte belage seg på lavere vekst enn det som ville ha vært tilfelle med fortsatt EU-medlemskap. På den annen side har britene blitt herre i eget hus. En av årsakene til at velgerne sa ja til brexit sommeren 2016, var innvandringen fra øst i Europa. Økte sosiale forskjeller pluss dårlige kår på landsbygda og de industritunge områdene var også utslagsgivende. Ungdommene var mer EU-vennlige, men de ble nedstemt. Brexit er et stort nederlag for EU. Europa-prosjektet har fått en knekk. Det bør være en lærepenge for EU-strategene. På den annen side synes de gjenværende EU-landene å være godt sammensveiset. Samtidig vil utfallet av brexit kunne påvirke den norske EØS-motstanden.

Norge er heldigvis relativt godt forberedt til å møte den nye situasjonen. Tirsdag undertegnet utenriksminister Ine Eriksen Søreide en avtale på bakgrunn av at Storbritannia nå går ut av EØS-avtalen. Parallelt med at britene forhandler med EU, skal det føres tosidige forhandlinger mellom Norge og Storbritannia. Brexit kan få negative følger på flere norske områder. Det er uklart hva som blir utfallet for fiskeriressursene i Nordsjøen, salg av norsk fisk til Storbritannia og norske bildelprodusenter. Det er å håpe at Storbritannia og EU blir enige før nyttår, men det er dessverre god grunn til å tvile på at det går.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

EØS-avtalen er en dynamisk avtale som nærmest automatisk legger på seg. En britisk avtale med EU vil ikke ha en slik karakter. Det samme vil gjelde det nye forholdet mellom Storbritannia og Norge. Derfor vil det måtte bli nye forhandlingsrunder, men den usikkerhet det skaper ved hver korsvei. Det blir ingen friksjonsfri handel. Enda vanskeligere kan det bli når det gjelder tjenester og andre kjøreregler. Det er kanskje ikke så tilfeldig at britene kjører bil på venstre side av veien. Britene er noe for seg selv.

Annonse

Flere saker

Annonse