JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Byggstøv kan være like ille som asbest»

Vi ønsker å komme trygt hjem til familien uten å frykte for helsa vår, skriver Markus Hansen.

Vi ønsker å komme trygt hjem til familien uten å frykte for helsa vår, skriver Markus Hansen.

Leif Martin Kirknes

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Når heismontørene starter forhandlingene på mandag, krever vi tiltak.

At asbeststøv er farlig for oss er et velkjent faktum, men visste du at det finnes andre minst like farlige stoffer som vanlige arbeidsfolk uvitende puster inn?

Kvartsstøv er den største helserisikoen til bygningsarbeidere etter asbest, og nettopp derfor krever heismontørene tiltak i årets tariffoppgjør.

Byggstøv er ikke bare støv du kan dusje av deg etter endt arbeidsdag. Flere målinger viser et innhold av farlige partikler som innåndes, og med det kan forårsake astma, kreft eller kols. Hvor mange ganger har du ikke sett bygningsarbeidere gå rundt med støvete arbeidstøy? Hadde vi akseptert at noen tok med seg farlig asbest på t-banen eller bussen?

De farligste partiklene er de du ikke ser, og jo mindre de er jo lengre tid tar det før støvet legger seg.

For eksempel vil ett støvpartikkel på 0,1 mikrometer kunne sveve i tolv dager før det legger seg selv fra en høyde på en meter. Når vi ikke ser støvet, men allikevel kan kjenne lukten av betong, så kan dette skyldes mikroskopiske mengder av betongstøv i luften.

Sykdommer, som silikose og astma, kan utvikle seg raskt.

Mens andre sykdommer utvikler seg over tid ettersom støvet bygger seg opp i lungene. Når symptomene først melder seg kan det allerede ha utviklet seg til alvorlig sykdom, som kan føre til redusert livskvalitet eller tidlig død. Det sies at det hvert år dør flere hundre anleggsarbeidere som en følge av innånding av helsefarlig støv.

Kvarts er en naturlig del av naturstein. I murstein, sement og betong utgjør kvarts en viktig del. Kvartsstøv skapes ved å utføre visse oppgaver som å kutte, borre eller skjære. En vesentlig del av støvet er så fint at det kan trenge dypt ned i lungene dine – dette kalles for respirabelt krystallinsk silika (RCS).

Det var etter en erfaringsutveksling med amerikanske heismontører vi først ble gjort oppmerksom på de langsiktige helseutfordringene med støv på byggeplassene.

De var overrasket over at vi ikke hadde større søkelys på denne problemstillingen. Det amerikanske arbeidstilsynet OSHA har hatt et skarpt fokus på denne problematikken i lang tid. I ettertid har de krevd støvmålinger i heissjakter ved montasje. Målingene som har blitt utført viser at eksponeringen av kvartsstøv ligger utenfor forskriftens grenseverdier som krever at det skal iverksettes tiltak, selv ved bruk av støvsuger.

Den siste tiden har forskning på området avdekket konsekvensene av å puste inn kvartsstøv.

Arbeidstilsynet lagde senest i 2016 en samlerapport. Viktigheten av å rette fokus på problemet ble understreket i flere av rapportene. Et av funnene var at økt eksponering av kvartsstøv kunne utvikle silikose, og hvis man fortsatte eksponeringen vil man etter hvert utvikle respirasjonssvikt. Personer med silikose har en betydelig økt risiko for å utvikle aktiv lungetuberkulose.

Når heismontørene starter forhandlingene på mandag, krever vi tiltak.

Vi ønsker å komme trygt hjem til familien uten å frykte for helsa vår. Det aller beste tiltaket mot eksponeringen av betongstøv vil være å benytte montasjeskinner og ankerskinner i heissjaktene. Da vil man ikke bare eliminere bore-, støv-, vibrasjons- og lydskader – men også kunne montere mer effektivt og raskere. 

Annonse
Annonse