JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Den norske sokkelen er et kinderegg»

Johan Sverdrup-feltet

Johan Sverdrup-feltet

Equinor

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Arbeiderpartiet har utarbeidet en egen plan for Nordsjøen.

kjell.werner@anb.no

Her ligger det store muligheter for den grønne omstillingen som så mange snakker om. For over 50 år side startet oljeeventyret i Nordsjøen. Nå kan Nordsjøen bli Europas CO2-lager, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han vil ha fortgang i planene for fangst og lagring av karbon.

I tillegg bør det etter Ap-lederens mening produseres CO2-fri hydrogen av gass fra norsk sokkel. Og så ligger det store muligheter i å bygge kraftverk for havvind, som blant annet kan brukes til å elektrifisere olje- og gassplattformene. På toppen av dette kan det utvinnes metaller på havbunnen.

Følg oss på Facebook

Støre sier, nærmest til det kjedsommelige, at det ikke er snakk om å avvikle, men utvikle oljevirksomheten. Ap-lederen har et poeng. Her er det ikke et enten eller, men et både og. Nå haster det med å komme i gang med fullskala karbonfangst og lagring. Stortinget har pålagt regjeringen å komme med en investeringsbeslutning «senest i statsbudsjettet for 2020». Men det er for lenge å vente til oktober. Støre vil ha en slik beslutning før sommeren. Det bør flertallet på Stortinget sørge for.

Både Fortums søppelforbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo og Norcems sementfabrikk i Brevik utenfor Porsgrunn er klare til å starte byggingen av de aktuelle anleggene for karbonfangst. CO2-gassen fra disse kan så fraktes på båt til Vestlandet for i neste omgang å bli ført ned i rør til en klargjort brønn i Nordsjøen. Dette blir dyrt, og derfor må staten bidra stort for å få realisert prosjektene. Korona-krisen har medført at det haster enda mer enn før. Nå gjelder det å hjelpe industri-Norge over i en ny fase.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Samtidig må vi ikke glemme at verden vil trenge olje og gass i mange tiår framover. Energibehovet vil øke. I tillegg vil vi alle etterspørre produkter som er laget av olje, det være seg alt fra mobiltelefoner til klær. Derfor vil også Norge være en oljenasjon i lang tid. Det nystartede og store Johan Sverdrup-feltet har olje nok til femti års produksjon. Hvis Norge ensidig skrur igjen oljekranene vil andre land bare åpne kranene tilsvarende.

Samtidig må vi ta klimatrusselen alvorlig. Verdens behov for olje og gass vil avta etter hvert som det blir tatt i bruk mer fornybar energi. Her dreier det seg om vindkraft og solkraft. Det hører også med til historien at Norge fra naturens side er velsignet med mye ren vannkraft.

Den norske sokkelen er et kinderegg. Her er de snakk om tre positive effekter. Kontinentalsokkelen har sårt tiltrengt energi, kan bidra til å redde klimaet og gir grunnlag for verdiskapende arbeidsplasser.

Annonse
Annonse