Det er neppe noe høylytt rop etter en ny høyrebølge, skriver Kjell Werner.
Leif Martin Kirknes
Kommentar
Den nye høyrebølgen
Høyre ble den klare vinneren i kommune- og fylkestingsvalget.
Stemningen var svært god på valgvaken i Høyres hus i Oslo mandag kveld.
Jubelen sto i taket da seieren kunne kasseres inn. Høyre har passert Arbeiderpartiet med klar margin som landets største parti i oppslutning.
Mye var fortsatt uavklart i mange kommuner og byer, men snittet på landsplan talte sitt tydelige språk. Det kunne skrives norsk historie, for Arbeiderpartiet gikk tilbake og fikk laveste oppslutning på 99 år. Og Høyre har altså blitt størst. Tallenes tale var klar. Triumfen kunne feires.
Høyre greide riktignok ikke å slå rekorden fra kommunevalget i 1979.
Den gang fikk Høyre 29,2 prosent, men den sammenlikningen halter litt. Det hører nemlig med til bildet at Fremskrittspartiet da måtte nøye seg med skarve 1,9 prosent.
Mandag gjorde derimot Frp et relativt godt valg.
Høyre og Frp gikk merkbart fram, og de to høyrepartiene må kunne karakteriseres som seierherrer. Og disse to partiene utgjør slik sett den nye høyrebølgen. Noen vil nok hevde at også Venstre hører med på det laget. Det ble applaudert for både Frp og Venstre på Høyres valgvake.
Høyre har falt på målingene det siste året. På den annen side har Ap vunnet tilbake tapt terreng i innspurten på valgkampen. Men på valgdagen var det sammenlikningen med 2019-tallene som lyste mot oss på alle skjermene.
Hvem teller vel de tapte slag på seierens dag. Høyre-leder Erna Solberg har skaffet seg et godt utgangspunkt for den lange valgkampen fram mot stortingsvalget om to år.
Det kan trekkes paralleller og assosiasjoner mellom dagens politiske situasjon og den forrige høyrebølgen.
Tankene går til tiårsperioden fra 1975. Da hadde Høyre sterk vekst. Kåre Willoch ble statsminister i 1981 og regjerte fram til 1986. Prosjektet startet med en ren H-regjering som i 1983 ble utvidet med deltakelse fra Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.
Det hører med til historien at regjeringen råtnet på rot. Og at Arbeiderpartiets Gro Harlem Brundtland måtte ta den økonomiske oppvasken.
Opptakten til den store høyrebølgen, som også var et internasjonalt fenomen, har visse likhetstrekk med dagens situasjon.
Kraftig prisstigning og energikriser er to eksempler. Men det var også ulikhetstrekk. Mens det den gang var høy arbeidsledighet er det i dag mangel på arbeidskraft i mange sektorer. Videre er det på sin plass å minne om at Kåre Willoch foretok deregulering av energimarkedet og opphevet NRK-monopolet.
Det er ulike forklaringer på høyrebølgen under Willoch. SV-eren Berge Furre har skrevet at økende velstand svekket den brede oppfatningen om at fellesløsninger var nødvendige.
Høyre-mannen Francis Sejersted har forklart Høyres oppsving med Arbeiderpartiets dreining mot venstre etter tapet ved EF-avstemningen i 1972. Vi bør ta med i vurderingen at Senterpartiet i mellomtiden har gått over til rødgrønn side.
Valgforsker Johannes Bergh hevder nå at velgerne som stemmer på Høyre og Frp utgjør en bred koalisjon. I et lengre perspektiv har denne koalisjonen av velgere vokst. Han mener derfor at dette framstår mindre som en bølge og mer som en gradvis endring.
Høyres framgang ved årets lokalvalg kan tolkes som en motreaksjon til Arbeiderpartiets dreining mot venstre ved stortingsvalget i 2021.
Venstresiden fikk da et solid flertall på Stortinget, takket være framgangen til Arbeiderpartiets politiske venner. Og takket være at Erna Solberg ble rammet av regjeringsslitasje, etter åtte år som statsminister.
Men nå er det Jonas Gahr Støre som rekordtidlig rammes av slik slitasje.
Samtidig som regjeringen står i en politisk spagat. Angrepene kommer fra alle kanter. Strømpriser ute av kontroll, stor prisstigning og kraftig renteøkning er tre eksempler på saker som irriterer mange velgere.
Akkurat som om det hadde blitt noe bedre dersom Erna Solberg fortsatt hadde vært statsminister. Neppe. Det bør også være en tankevekker at det var Høyre og Frp som vant skolevalgene.
Høyre sitter stille i båten og lar Arbeiderpartiet og Senterpartiet steke i sitt eget fett.
Og mandag ga denne strategien god uttelling landet rundt, riktig nok i varierende grad – men samlet sett solid nok til å gi høyresiden en triumf. Erna-effekten slo ut i full blomst. At det er lokalvalg, er det relativt få som tenker over.
Velgerne strømmer tilbake til «trygge, gode» Erna Solberg. Glemt er dessverre mye av Høyre-politikken som ble ført under den borgerlige regjeringen.
Det er neppe noe høylytt rop etter en ny høyrebølge.
Men velgerne går likevel til Høyre og Fremskrittspartiet. Bølgen er der allerede. Mye kan imidlertid endre seg fram til høsten 2025. Prisstigning og høy rente er to stikkord.
To år er lang tid i politikken.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Postens behandling av sjåførene skaper usikkerhet
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie