Kommenar
«Det er en dyp politisk splittelse i Sverige»
Statsinister Magdalena Andersson red av stormen, for denne gang.
Pontus Lundahl/TT/NTB
Den svenske Riksdagen er parlamentarisk delt på midten.
kjell.werner@anb.no
Meningsmålingene varsler dødt løp mellom blokkene 100 dager før valget på ny nasjonalforsamling.
Tirsdag overlevde regjeringen et mistillitsforslag, med knappest mulig flertall. De borgerlige partiene ville felle justisminister Morgan Johansson, men statsminister Magdalena Andersson stilte seg lojalt bak sin minister. Og hun red stormen av.
Den formelle begrunnelsen for mistillitsforslaget mot justisminister Morgan Johansson var krass kritikk fra Riksdagens konstitusjonsutvalg. Denne gikk på at regjeringen har vært for passiv overfor gjengkriminaliteten og uroen som har fått utvikle seg i innvandrermiljøene i flere av de store byene. Johansson skal også ha uttalt seg løgnaktig på Twitter.
Høyrepopulistiske og innvandringskritiske Sverigedemokraterna grep denne kritikken begjærlig og fremmet mistillitsforslaget mot Johansson. Og de andre borgerlige partiene hoppet på. Først høyrepartiet Moderaterna, så Kristdemokraterna og til slutt Liberalerna. Men det manglet altså en enslig stemme for å lykkes.
De borgerlige partiene, anført av Moderaternas Ulf Kristersson, har tydeligvis startet valgkampen opp mot riksdagsvalget i september. Strategene i den leiren må ha god tro på at det vil lønne seg å hakke løs på regjeringen gjennom slike mistillitsforslag. For det er det tredje i rekken på under ett år. «Magdalena Anderssons regjering er historisk svak», sa Kristersson i tirsdagens mistillitsdebatt.
Stefan Löfven kastet i fjor inn håndkleet, og Magdalena Andersson fikk i oppdrag å styre Sverige. Dette skiftet av statsminister har så langt vist seg å være en suksess for Socialdemokraterna. Med 31,9 prosent i snitt på meningsmålingene ligger partiet nå 3,7 prosent foran valgresultatet fra 2018.
Det store utfordringen for Magdalena Andersson er at regjeringen er avhengig av både Centerpartiet og Vänsterpartiet. Disse to partiene er som hund og katt, og Centern er innerst inne et borgerlig parti. Det blir ikke lett å bygge en bro over denne kløften.
Hvordan reagerer så den jevne svenske velger på det politiske spillet som de er vitne til? Mange vil riste på hodet over all kranglingen og at det er så vanskelig å finne samlende løsninger. Atter andre vil nikke gjenkjennende til kritikken som går på at regjeringen lenge har vært for passiv overfor gjengkriminaliteten og uroen som har rammet svenske storbyer, senest i påsken.
Det er grunn til å merke seg at Magdalena Andersson har vind i seilene. Hun viste stort lederskap da regjeringskrisen truet mandag. Det er noe velgere ofte setter pris på.
Det er å håpe at de politiske løsningene får dominere i valgkampen. Klare skillelinjer er også en fordel. Men spillet må legges til side dersom politikerne skal nå hjem hos Medel-Svensson.