JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronikk

«Det haster å gjennomgå energisystemet»

Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden, skriver LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden, skriver LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Historisk høy strømpris krever uvanlige tiltak. Nå er det viktig at alle steiner snus i det norske kraftsystemet. Energikommisjonen må komme i gang med arbeidet.

Stabile rimelige energikostnader er viktig for folk flest, men også for virksomhetene i både privat og offentlig sektor. Vi har bygd en hel industrinæring på tilgang til rimelig kraft, som derfor er viktig for sysselsettingen i Norge. 

Vi har lave strømpriser i ryggmargen. Da er det ikke rart at det provoserer når vi tidvis får betydelig høyere strømpriser i Norge enn resten av Europa. Det virker ulogisk - og burde egentlig ikke være slik. 

Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden. Det tror jeg det er tverrpolitisk enighet om. Spørsmålet er hva vi skal gjøre med energisystemet. 

Fremsynte politikere

Vi er heldige i Norge. Framsynte politikere har sørget for at vi har offentlig eierskap til kraftressursene. Det har ikke alltid vært gitt at det skulle være slik. Både FrP og Høyre har tatt til orde for å oppheve hjemfallsretten og delprivatisere Statkraft. 

Slik har det ikke blitt, og det kan vi prise oss lykkelig over i dag. Det har ført til at staten har fått inntektene fra de altfor høye strømprisene, og derfor også har mulighet for å etablere støtteordninger som tar ned kostnadene betydelig for norske husholdninger. 

Hadde vi hatt lite offentlig eierskap og lave skatter på utnyttelse av naturressursene våre, ville ingen regjering kunne bidra med en omfordeling til den støtteordningen som nå er etablert. 

Debatt: «Ta politisk kontroll over strømprisene»

Offentlig eierskap er grunnplanken

For LO er det viktig å understreke at offentlig styring, eierskap og kontroll over energiressursene og distribusjonen av dem er og bør være en selvfølge. Det er grunnplanken i energisystemet vårt. 

Vi trenger et godt kunnskapsgrunnlag derfor er det bra at regjeringen allerede i Hurdalsplattformen varslet at den vil sette ned en energikommisjon for å kartlegge energibehovene og foreslå økt energiproduksjon, med mål om at Norge fortsatt skal ha overskuddsproduksjon av kraft. 

Nå er det viktig at denne kommer raskt i gang - og at gode tiltak som kommer ut av arbeidet kan igangsettes før kommisjonen legger fram sine anbefalinger. 

Debatt: «Hvor ble det av tanken om strøm som fellesgode?»

Tiltak på bordet

De soleklare tiltakene må opp på bordet. Det må bygges ut mer kraft. LO tok sammen med andre til orde for at vannkraftskatten burde justeres for noen år siden. Den ble justert og nå må kraftselskapene gjøre det oljeselskapene gjorde da de fikk på plass den midlertidige oljeskatten: Få fram listene på prosjektene de sa ville komme på opprusting og skånsom utvidelse. 

Vi vet at havvind kan bli stort, men det tar noen år før det som er i startgropa i dag produserer strøm. I mellomtiden vil tiltak innen energisparing, bygging av lokalt godt forankrede vindkraftprosjekter bidra. 

Kapasiteten ut av landet og koblingen til Norges unike vannbaserte kraftsystem må gjennomgås. Det er nok en jobb for den varslede energikommisjonen.

Annonse
Annonse