Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden, skriver LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Kronikk
«Det haster å gjennomgå energisystemet»
Historisk høy strømpris krever uvanlige tiltak. Nå er det viktig at alle steiner snus i det norske kraftsystemet. Energikommisjonen må komme i gang med arbeidet.
Stabile rimelige energikostnader er viktig for folk flest, men også for virksomhetene i både privat og offentlig sektor. Vi har bygd en hel industrinæring på tilgang til rimelig kraft, som derfor er viktig for sysselsettingen i Norge.
Vi har lave strømpriser i ryggmargen. Da er det ikke rart at det provoserer når vi tidvis får betydelig høyere strømpriser i Norge enn resten av Europa. Det virker ulogisk - og burde egentlig ikke være slik.
Slik kraftsystemet har virket det siste halve året, kan vi ikke ha det i framtiden. Det tror jeg det er tverrpolitisk enighet om. Spørsmålet er hva vi skal gjøre med energisystemet.
Fremsynte politikere
Vi er heldige i Norge. Framsynte politikere har sørget for at vi har offentlig eierskap til kraftressursene. Det har ikke alltid vært gitt at det skulle være slik. Både FrP og Høyre har tatt til orde for å oppheve hjemfallsretten og delprivatisere Statkraft.
Slik har det ikke blitt, og det kan vi prise oss lykkelig over i dag. Det har ført til at staten har fått inntektene fra de altfor høye strømprisene, og derfor også har mulighet for å etablere støtteordninger som tar ned kostnadene betydelig for norske husholdninger.
Hadde vi hatt lite offentlig eierskap og lave skatter på utnyttelse av naturressursene våre, ville ingen regjering kunne bidra med en omfordeling til den støtteordningen som nå er etablert.
Debatt: «Ta politisk kontroll over strømprisene»
Offentlig eierskap er grunnplanken
For LO er det viktig å understreke at offentlig styring, eierskap og kontroll over energiressursene og distribusjonen av dem er og bør være en selvfølge. Det er grunnplanken i energisystemet vårt.
Vi trenger et godt kunnskapsgrunnlag derfor er det bra at regjeringen allerede i Hurdalsplattformen varslet at den vil sette ned en energikommisjon for å kartlegge energibehovene og foreslå økt energiproduksjon, med mål om at Norge fortsatt skal ha overskuddsproduksjon av kraft.
Nå er det viktig at denne kommer raskt i gang - og at gode tiltak som kommer ut av arbeidet kan igangsettes før kommisjonen legger fram sine anbefalinger.
Debatt: «Hvor ble det av tanken om strøm som fellesgode?»
Tiltak på bordet
De soleklare tiltakene må opp på bordet. Det må bygges ut mer kraft. LO tok sammen med andre til orde for at vannkraftskatten burde justeres for noen år siden. Den ble justert og nå må kraftselskapene gjøre det oljeselskapene gjorde da de fikk på plass den midlertidige oljeskatten: Få fram listene på prosjektene de sa ville komme på opprusting og skånsom utvidelse.
Vi vet at havvind kan bli stort, men det tar noen år før det som er i startgropa i dag produserer strøm. I mellomtiden vil tiltak innen energisparing, bygging av lokalt godt forankrede vindkraftprosjekter bidra.
Kapasiteten ut av landet og koblingen til Norges unike vannbaserte kraftsystem må gjennomgås. Det er nok en jobb for den varslede energikommisjonen.
Mest lest
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.
André Kjernsli
Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt
KUNDERÅDGIVER: Sandra Tamnes har gått fra verkstedet til kontorpulten. Hun får gode råd fra avdelingssjef Steffen Grafsrønningen (bak).
Sandra (22) hjelper bilkunder: – Det er flest kvinner som er skeptiske
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.
Jan-Erik Østlie
Her kan det bli streik i staten om to uker
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
Hele Finnmark ville blitt rammet av busstreik dersom partene ikke hadde blitt enige i mekling, men nå kan bussene som her i Hammerfest fortsette å kjøre som før.
Roy Ervin Solstad
Ingen busstreik: Her er den nye lønna for bussjåførene
Ved dette kjøpesenteret utlyste Rusta Sarpsborg fire stillinger som butikkmedarbeidere. Ingen av jobbene var større enn 20 prosent. – Uhørt, sier Grethe Berntsen i Handel og Kontor Norge.
Aslak Bodahl
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
IKKE BARE OVERLEVE: – For å tørre å satse på musikken, og skape vår egen arbeidsplass, må vi få bedre tilgang til velferdsgodene i Folketrygden. Vi må kunne tenke på andre ting enn å overleve, nemlig å leve, sier musiker, sanger og lærer Hans Martin Austestad.
Yngvil Mortensen
Musiker Hans Martin fikk en uventet melding fra ledelsen - mistet inntekt og trygghet
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
Kommentar
Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
«Vi øker lønna mest til de som har minst», skriver Jørn Eggum
Alle tilleggene gis fra 1. mai i år. (Illustrasjonsfoto)
Roy Ervin Solstad
Slik blir den nye lønna til renovasjonsarbeiderne
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm