JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Regjeringen senker maksgrensen for eiendomsskatt.

Regjeringen senker maksgrensen for eiendomsskatt.

Colourbox.com

Kommentar:

«Det lokale selvstyret blir svekket»

Regjeringen strammer inn på kommunenes mulighet til å ta inn eiendomsskatt.
04.09.2019
14:00
04.09.2019 08:27

kjell.werner@anb.no

Dette skjer i to etapper der maksimal sats for eiendomsskatt reduseres fra sju til fire promille. Nesten en halvering altså. Finansminister og Frp-leder Siv Jensen innkasserer dette som en stor seier, for partiet hennes ønsker nemlig å fjerne denne skatten.

Problemet er bare at en reduksjon i eiendomsskatten også fører til mindre lokalt selvstyre, stikk i strid med det både regjeringen og Frp lover. I Fremskrittspartiets program kan vi lese at partiet vil styrke det kommunale selvstyret. «Kommunene må få større mulighet til å kontrollere sine inntekter og utgifter», står det svart på hvitt i Frp-programmet. Men det blir med fine ord, for i neste øyeblikk vil Frp fjerne eiendomsskatten og innføre statlig finansiert eldreomsorg. Bare for å nevne noe.

Følg oss på Facebook

Tre av fire kommuner har innført eiendomsskatt på boliger. I fjor ble det tatt inn 14 milliarder kroner i kommunal eiendomsskatt, og halvparten av dette var fra boliger. Rundt 100 kommuner må stramme inn når taket på eiendomsskatt nå blir senket til fire promille fra 2021. Mange av disse kommunene har for øvrig frie inntekter over landssnittet.

Kommunene får i praksis sine inntekter fra staten. Den eneste reelle muligheten til å få inn noe ekstra i kommunekassene, er å innføre eiendomsskatt. Og nå er det kommunevalg, og da kan velgerne ta stilling til om det bør være eiendomsskatt og hva som eventuelt bør være nivået på denne.

Eiendomsskatt er et tveegget sverd. Her er det plusser og minuser. Eiendomsskatten kan bidra til god fordelingspolitikk der de med sterkest rygg tar den største børen. Problemet er å finne et rettferdig takseringssystem der vi også betaler skatt etter evne. Det har vist seg å være enklere sagt enn gjort. Et perfekt system finner vi neppe, men det beste må ikke bli det godes verste fiende.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det som overrasker mest er at Frp på landsplan fratar lokale Frp-topper muligheten til å vinne velgere på lokal motstand mot eiendomsskatt. Siv Jensen & co har tydeligvis ikke tro på at vettet er likt fordelt geografisk. Det hører med til historien at mange borgerlig dominerte kommuner har eiendomsskatt. Frp-styrte Hvaler er et slikt eksempel.

Det kommunale selvstyret blir gradvis svekket, selv om regjeringen i festtaler lover noe annet. Det skjer gjennom lover, forskrifter og annen politikk. Bemanningsnormen i skolen er ett eksempel. Det ferske bompengeforliket går i samme gate, for byer som ønsker flere statlige millioner til kollektivtrafikk pålegges i tilfelle å senke bompengeprisene. Og på toppen av dette kommer altså svekkede muligheter til å kreve eiendomsskatt. Det er langt mellom liv og lære.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.09.2019
14:00
04.09.2019 08:27