Kommentar
Det nye regjeringskvartalet kommer til å bli dyrt. Det bør ikke komme som et sjokk
Høyblokka settes nå stand som en del av det nye regjeringskvartalet.
Ole Palmstrøm
Det blir uansvarlig etterpåklokskap å dra i nødbremsen etter så mange års planlegging.
kjell.werner@anb.no
Kommunalminister Nikolai Astrup (H) anslår en prislapp på mellom 26 og 36 milliarder kroner. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum karakteriserer det som galskap å bruke så mye penger på kontorlokaler i Oslo sentrum. Han vil slanke prosjektet og la departementene bli værende i dagens lokaler. Det samme mener SVs Karin Andersen.
Nikolai Astrup vil ikke slanke prosjektet mer enn det som allerede er gjort. Ministeren viser til at partiene på Stortinget er innforstått med premissene for det nye regjeringskvartalet og poengterer at det har vært bred støtte for prosjektet. Beslutningen om å samle departementene ble tatt av den rødgrønne regjeringen. Så sent som i fjor tok Stortinget stilling til hvordan kvartalet skulle utformes.
Bakteppet for denne saken er bombeattentatet mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya 22. juli 2011. Flere av regjeringsbygningene ble skadet, og det ble avdekket at sikkerheten på langt nær var god nok. Det ble etter hvert enighet om at Høyblokka skulle bevares og at alle departementene, bortsett fra Forsvarsdepartementet, skulle lokaliseres i området rundt blokka. De aktuelle bygningene er allerede revet, og grunnarbeidene er i gang.
Flere av departementene holder i dag til i leide og dårlig egnede lokaler rundt omkring i Oslo. Det vil koste mye å utbedre og sikre disse lokalene. Det er en kostnadsfaktor som må tas med når en videreføring av dagens situasjon skal vurderes opp mot nye og samlokaliserte lokaler. En viktig årsak til at det nye regjeringskvartalet blir så dyrt er kravene til sikkerhet. Det må tas hensyn til at den indre ringveien i Oslo fortsatt må gå under deler av kvartalet.
Kommentar: Motstanden mot vindkraft øker. Flere politikere snur kappa etter vinden
Det legges opp til 80.000 kvadratmeter med nybygg, og Høyblokka ventes å være innflyttingsklar i 2024. De siste skissene for regjeringskvartalet ble presentert av Statsbygg i februar 2019. Da var prosjektet, etter ønske fra regjeringen, slanket med 7.000 kvadratmeter. De ansattes organisasjoner klager nå på at det blir for trangt om plassen.
Politikerne som tar til orde for en ytterligere slanking går blant annet inn for at Utenriksdepartementet skal bli værende i de ærverdige lokalene på Victoria terrasse. Men heller ikke dette er gratis, for også her trengs det utbedringer dersom dette blir permanent tilhold for UD.
Politikerne har hele tiden visst at det kom til å bli dyrt å bygge opp igjen regjeringskvartalet med nye og terrorsikrede kontorlokaler. Prislappen bør derfor ikke komme som et sjokk. Det blir uansvarlig etterpåklokskap å dra i nødbremsen etter så mange års planlegging. Her burde man i tilfelle ha reagert for minst fem år siden. Nå er det for sent å snu.